Menu Sluiten

Veronica biedt kwart miljoen voor 100 dagen zonder privacy

Brabants Nieuwsblad 12 mei 1999
Door Anja van den Akker

BREDA – Wat gebeurt er als je acht wildvreemden honderd dagen in een huis stopt met overal een draaiende camera, in volledig isolement? Geen krant, geen tv, geen bezoek, geen telefoon. Maar wél een spiedende camera op de douche, het toilet en de slaapkamer… En dat 24 uur per dag.

Veronica gaat dit bizarre experiment aan en maakt er een dagelijks tv-programma van dat vanaf 17 september tot Oudjaar wordt uitgezonden. Kijkers kunnen een ‘winnaar’ kiezen, die met een kwart miljoen gulden naar huis gaat. De rest krijgt niks.Artsen en psychiaters reageren verbijsterd: Ongelooflijk en waanzinnig.” Wat? Honderd dagen?” Maar Veronica en John de Mol Producties geloven er heilig in. Eind mei worden de plannen officieel gepresenteerd en gaat men kandidaten selecteren voor Big Brother, zoals het programma heet.Bizar Producent Paul Rِmer van John de Mol Produkties: Ons doel is leuke, ontroerende en spannende tv maken. We zijn hier al twee jaar mee bezig. Bizar? Nee hoor, ik noem het vernieuwende tv: real life soap!”Psychiater P. Notten van het Tilburgse Elisabethziekenhuis: Mij lijkt dit onverstandig en zelfs mensonterend. Vooral omdat je de mensen alle privacy ontneemt. En daarmee ook de schaamte die iedereen nodig heeft om zich te begrenzen van de buitenwereld.

Ik ken een experiment waarbij proefpersonen hun tijdsbesef werd ontnomen. Die waren op laatst allemaal psychotisch.” Volgens Notten kan een dergelijk experiment het leven van mensen drastisch veranderen. Dit gaat nooit goed. Mijn advies is: niet doen!”Paul Rِmer ziet het echter zonnig in. Hij refereert aan soortgelijke wetenschappelijke projecten, zoals bijvoorbeeld Biosphere 2 in de Nevada-woestijn. Daar moesten mensen zich staande houden in een nagebouwd gesloten ecosysteem. Ze gaan َf van elkaar houden, َf ze haten elkaar. Op een gegeven moment vergeten ze zelfs dat ze steeds worden gefilmd. Wij hebben veel tips gekregen van deskundigen. Zoals: de mensen moeten de buitenlucht in kunnen en ze moeten zich na die honderd dagen uitgebreid uiten. Dat gebeurt in een speciaal slotprogramma bij Veronica.”Volgens Rِmer is het afsluiten van de buitenwereld nodig om een soort minisamenleving te creëren, waaruit je niet kunt vluchten’.

Dat de camera ook het toiletgedrag registreert en de slaapkamer, is vooral bedoeld om te voorkomen dat iemand zich afsluit van de rest. Verder staat de deur 24 uur per dag open en kan iedereen zo weg. Maar dan mag hij of zij niet meer terugkomen.Rِmer gelooft niet in een afvalrace. Met een goede screening en begeleiding zal dat wel meevallen.”