Menu Sluiten

Martin

Martin - Big Brother 1999Motto: Dit is het ideale waagstuk om het millenium mee af te sluiten.

Naam: Martin
Leeftijd 1999: 25 jaar
Trefwoorden: rustig, hulpvaardig, sportief, praktisch
Status: Weggestemd op 23 september 1999

Profiel
Hij heeft een eigen koeltechnisch bedrijf en een vaste vriendin die hij heel erg zou missen. De familie-man vroeg zich af of hij zo lang zonder haar en zijn werk kan.

Gelukkig voor Martin hoefde hij zijn werk en vriendin niet lang te missen. Bij de eerste stemronde werd hij het huis al uitgestemd. De kijkers namen het hem kwalijk dat hij per vergissing dacht dat Bart homofiel zou zijn. Arme Martin, hij bedoelde het allemaal zo goed…

Martin in 2000:
“Ik werd het slachtoffer van onervarenheid.”

“Op tv kwam ik over als de jaloerse derde die niet kon uistaan dat er iets leuks tussen Bart en Sabina aan het groeien was. In werkelijkheid was er geen sprake van jarloersheid. Achteraf realiseer ik me dat mijn opmerking over het homoseksuele gedrag van Bart me fataal is geworden.”

Martin komt net terug van een spoedklus. De publiciteit rond zijn verblijf in het Big Brother huis is voor zijn bedrijf Alfa Koude Techniek in Spijkenisse niet verkeerd geweest. Vele tv kijkers willen graag een airco aangelegd hebben door een bekende Nederlander.  Drie maanden na zijn afscheid van het Huis krijgt Martin nog dagelijks zestig tot tachtig e-mailtjes binnen van bewonderaars. Dat doet hem goed, want hij heeft een wat katterig gevoel aan zijn verblijf overgehouden. Het gedwongen vertrek zit hem nog steeds niet helemaal lekker, al is hij goed opgevangen door zijn vriendin Renata, met wie hij al drie jaar samenwoont.

“Laat ik heel duidelijk zijn: ik heb een bijzonder leuke week gehad in het Big Brother huis. Mijn twee beste maatjes in die tijd waren Sabine en Ruud. Met Sabine omdat ik heel goed met haar kon praten en we van dezelfde humor hielden, en met Ruud omdat we allebei dol op muziek waren. In de eerste week trokken we veel met elkaar op. Dat is op tv anders overgekomen. Ik werd helaas afgeschilderd als de jaloerse derde die achter Sabina aanliep. Er werd de indruk gewekt dat ik me afzonderde. Zo kan ik mij beelden herinneren dat ik alleen buiten stond, naar de tuin keek en de kippen voerde. Direct daarna kwamen shots van bewoners die gezellig bij elkaar zaten. Martin sluit zich af, denk je als je zoiets ziet. De werkelijkheid was volkomen anders. Ik kan me het voorval nog als de dag van gisteren herinneren. Ik stond daar ’s morgens om acht uur in m’n eentje omdat de rest, behalve Karin, nog in bed lag.”

“Als je de beelden die aan het eind van die 106 dagen zijn uitgezonden, vergelijkt met die van de allereerste uitzendingen, dan zie je dat er veel in de opzet van het programma is veranderd. De in het begin nadrukkelijk aanwezige voice-over, die steeds met allerlei suggesties en opmerkingen kwam, verdween bijna geheel. Kijkers kunnen zich juist door zo’n stem laten beïnvloeden. Ik werd het slachtoffer van die onervarenheid in het begin.”

“Ik zal je vertellen waarom ik die opmerking over Bart gemaakt heb: zijn gedrag irriteerde mij. Er heeft zich een situatie in de woonkamer voorgedaan waar ik niet gelukkig mee was. Hij raakte mij aan op een manier die ik niet prettig vond. Misschien heb ik het verkeerd aangepakt, maar toen we ’s avonds een keer zonder Bart met de jongens in de slaapkamer zaten, heb ik gezegd: ‘Luister, ik zit met een probleem. Dat en dat is er voorgevallen, volgens mij heeft Bart gevoelens voor jongens. Niet dat ik daar op zich iets tegen heb, maar als het zo is wil ik het graag weten en hem gewoon vertellen dat ik er niet van gediend ben. Dat is toch mij goed recht?’ De jongens waren het met me eens. Sabine heb ik het ook verteld en op zo’n moment realiseer je je dan even niet dat de camera’s alles registreren. Op een gegeven moment ben ik naar Bart gestapt en heb ik hem openlijk gevraagd of hij gevoelens voor jongens had en hem duidelijk gemaakt dat ik van zijn gedrag jegens mij niet gediend was. Bart begreep mijn opmerking en bekende dat hij vroeger veel omging met jongens uit die andere cultuur. Hij vertelde dat er in het verleden wel meer opmerkingen over zijn gedrag waren gemaakt, maar dat hij beslist niet zo is. Hij beloofde voortaan rekening met mij te houden. Sindsdien hebben we er nooit meer over gesproken en alleen maar lol gehad.”

“Na Big Brother heb ik ook verschrikkelijk veel lol gehad met alle interviews voor radio, televisie en pers. Er is een heel nieuwe wereld voor mij opengegaan. Ik heb van mijn Big Brother avontuur nog geen moment spijt gehad.”