Menu Sluiten

Kans op kwart miljoen voor honderd dagen wonen zonder privacy

De Limburger 11 mei 1999
HILVERSUM – Acht mensen gaan dit najaar honderd dagen lang samenwonen in een huis waar elke vorm van privacy ontbreekt. Veronica filmt de bewoners en maakt er een soort soap van. Kijkers kunnen stemmen op hun favoriete deelnemer. De winnaar ontvangt een kwart miljoen gulden

In het huis, dat in Almere wordt gebouwd, staan circa twintig camera’s, ook in de badkamer en in het toilet. De deelnemers aan het project kunnen op elk moment van de dag overal in het huis worden gefilmd. Elk contact met de buitenwereld ontbreekt; ze hebben geen krant, televisie, radio of telefoon en mogen geen bezoek ontvangen. Wel kunnen ze af en toe een luchtje scheppen. Er is een tuin waar ze in mogen, maar die is omheind.Veronica zendt het programma Big Brother elke dag uit, behalve op zondag, ’s avonds tussen acht uur en half negen. Elke donderdag volgt een extra programma waarin onder anderen familieleden en artsen commentaar geven op de gebeurtenissen van de week ervoor. De zender begint op 31 mei met het werven van vrijwilligers.

Ook krijgt het publiek dan te horen hoe het project werkt.De kandidaten worden uitvoerig getest, zowel fysiek als mentaal, en moeten tussen de 20 en 45 jaar oud zijn. Volgens producent P. Römer wordt het een divers gezelschap. Vier mannen en vier vrouwen, met verschillende achtergronden.De bewoners van het huis moeten elke dag een dagboekkamer’ bezoeken. Daar vertellen ze ten overstaan van een camera hoe ze alles ervaren. Alles wat ze doen wordt vastgelegd. Ook ’s nachts kunnen ze zich niet afzonderen; er zijn slechts twee slaapkamers. Deelnemers die het niet volhouden, kunnen elk moment weg uit het huis. Ze kunnen dan echter niet meer terugkeren.