Menu Sluiten

Duizend reacties op bizar experiment

Eindhovens Dagblad 6 juni 1999
Door Lisette Vos

Een bizar experiment op televisie: Big Brother, waarbij acht mensen drie maanden lang afgesloten van de buitenwereld in een huis wonen. Psychologen hebben van alle kanten voor het project gewaarschuwd. Veronica kreeg desondanks in de eerste week al tegen de duizend reacties.

Roodgloeiend heeft de telefoon deze week bij Veronica gestaan, na de eerste uitzending van de special Big Brother. De uitleg over de aanpak van het tv-programma, waarbij acht mensen drie maanden lang afgesloten van de buitenwereld in een huis verblijven, leidde op de eerste dag na de uitzending al tot 750 reacties.En de reacties van kandidaten komen nog steeds binnen, via de post of per telefoon. Woordvoerster Karin Bouwknegt van Veronica: We zijn echt aangenaam verrast, het aantal loopt nu tegen de duizend aan.”Verrassend is het aantal wellicht ook, omdat psychologen aan alle kanten hebben gewaarschuwd voor het project. Psychiater P. Notten uit Tilburg had een dringend advies aan de kandidaten: niet doen! Onverstandig en mensonterend, luidt zijn oordeel, waarbij sommigen volgens Notten zelfs de kans lopen psychotisch te worden. Ook het Nederlands Instituut van Psychologen waarschuwde voor ernstige psychische risico’s.Veronica heeft die kritiek steeds weerlegd. Het lijkt erop of wij de mensen psychisch onder druk zetten, maar wij willen gewoon een leuk programma maken.

Natuurlijk gaan mensen naar een andere omgeving en kunnen ze toch anders reageren dan verwacht, maar we hebben een groep deskundigen erbij betrokken en kandidaten kunnen ook met vertrouwenspersonen praten.”Afremmen Of de adviezen van de psychologen toch een afremmend effect hebben gehad op het aantal aanmeldingen? Blijkbaar niet”, lacht Bouwknegt van Veronica.Hoe serieus de reacties zijn, is nog niet vast te stellen. De meeste mensen hebben telefonisch gereageerd en alleen hun leeftijd, opleiding, werk en geslacht moeten doorgeven. Vandaag zendt Veronica een samenvatting uit van de special waarin het project uit de doeken wordt gedaan. Tot en met maandag kunnen mensen nog reageren.En dan beginnen de selectierondes die uiteindelijk een maand voor de eerste uitzending op 17 september moeten leiden tot acht kandidaten, vier mannen en vier vrouwen. Wie na het invullen van een uitgebreide vragenlijst door kan, wordt uitgebreid getest op lichamelijke en geestelijke conditie.

Veronica komt er daarna weer aan te pas. Want de mensen zijn wel drie maanden lang op televisie. Acht stille Willy’s in één huis lijkt mij ook niet echt gezellig”, aldus Bouwknegt. Aan de andere kant acht drukke mensen werkt ook niet. Dus de groep moet wel een beetje op elkaar worden afgestemd.”De kandidaten krijgen elkaar overigens voor de eerste dag in het huis nيet te zien.Kritiek En negatieve reacties? Volgens Bouwknegt is er geen storm van kritiek over Veronica heen gekomen. Al bij de eerste berichten over het experiment hebben mensen naar Veronica gebeld. Daar zijn ook mensen bij die het maar een raar programma vinden of kritiek hebben op het in hun ogen omstreden idee. Maar dat doen kijkers ook bij andere programma’s.”