Menu Sluiten

Tv-kijker Big Brother wordt bedot’

De Limburger 23 september 1999
Door Anja van den Akker

HILVERSUM : De kijker wordt bedot. En de bewoners van het Big Brother-huis zitten met een wurgcontract aan Veronica vast.’ Deze zware kritiek in de media op het tv-programma Big Brother komt niet uit de lucht vallen. De negen kandidaten die onder permanente camerabewaking honderd dagen afgezonderd doorbrengen, geven er zelf aanleiding toe…

Via Internet zijn al hun conversaties te volgen, óók dat wat Veronica niet uitzendt. De afgelopen dagen mopperden de negen veelvuldig over hun contract en de karige vergoeding van een paar honderd gulden per week.Producent Paul Römer: Deze mensen zijn vrij om te zeggen wat ze willen. Maar ik wens daar inhoudelijk niet op in te gaan. Want dan krijg je een rare driehoek. Ze hebben allemaal vrijwillig dat contract getekend. Ach, mensen praten nu eenmaal graag over geld en contracten.”Na enig aandringen geeft hij toe dat de kandidaten op talloze fronten aan Veronica vastzitten. Om te beginnen hebben ze een zekere zwijgplicht, met name over hoe het programma wordt gemaakt. Want ons grootste bezit is onze productiekennis. Die rechten hebben we afgedekt. In het merk Big Brother is veel geld en research gestopt.”Verder beaamt Römer dat de kandidaten moeten meewerken aan promotionele activiteiten. Een aantal dagen, een half jaar lang. Ik kan me bovendien voorstellen dat we hierna nog een tv-programma gaan maken over het leven nà Big Brother.”Kandidaten die een boek willen schrijven, zullen een deel van de inkomsten aan Veronica moeten afdragen. En ook in de eventuele contacten met de pers na afloop, houden Veronica en John de Mol Produkties een vinger aan de pols.

Maar we zijn er óók om die mensen erdoor te slepen. Zij krijgen tijdens het project en daarna psychologische begeleiding”, belooft Römer.Hij ontkent berichten op Internet dat er, ondanks de afzonderingsformule, cameramensen in de tuin van Big Brother hebben gelopen. En ook dat technici stiekem met de kandidaten zouden hebben gesproken. Alle 107 mensen die aan dit programma meewerken moeten zich aan twee regels houden: ze mogen geen lawaai maken en niet praten met de mensen in het huis.” Römer sluit een incident niet uit. Maar de regel is: wie zich hier niet aan houdt, vliegt eruit.”Toch moet Römer één leugen bevestigen.

Veronica deed vorige week donderdag tijdens de eerste uitzending net of alles live’ was, maar in werkelijkheid speelde het hele tafereel zich een dag eerder af. Dat hadden we niet moeten doen. Maar we zijn erachter gekomen dat we steeds een dag móeten achterlopen, gezien de enorme hoeveelheid montagewerk. Alles wat je vrijdag ziet, is dus donderdag gebeurd.”Via Internet lopen de beelden wel synchroon. Maar dat de tv-kijker dus permanent achterloopt, komt Römer moeilijk over de lippen. Ik zeg liever dat de mensen die Internet volgen constant een blik in de toekomst wordt gegund. Dat klinkt veel positiever.”