Menu Sluiten

Eerste vertrek is voor Martin

Het is middernacht: Sabine is jarig. De bewoners van het Big Brother-huis hebben verschilllende verrassingen voor haar in petto. Iedereen heeft een brief geschreven met een persoonlijke boodschap voor Sabine. Vooral de woorden van Martin en Bart laten niets te raden over: “Je hebt een erg lekker kontje” en “Je moet in je bed gaan liggen en je licht uit doen”, maken Sabine aan het blozen. Wie zal als eerste echt avances tegenover Sabine maken, Martin of Bart? Ongeveer een uurtje later vertrekt iedereen naar de slaapkamer van de jongens.

Big Brother heeft een paar alcoholische dranken laten aanrukken ter ere van Sabines feestje. Daardoor zijn de bewoners allemaal een beetje aangeschoten. Ze nemen plaats op de verschillende bedden. Bart en Martin kijken elkaar aan. Wie neemt er plaats naast Sabine? Het is Martin die direct het initiatief neemt. Bart doet alsof het hem niet zoveel interesseert. Er wordt luid gezongen en de stemming zit er goed in. Van Big Brother hebben de bewoners een map gekregen met verschillende songteksten, dus er wordt wat afgezongen. De Soundmixshow is er niets bij. Ruud zweet als een otter. De temperatuur in de kamer stijgt naar een hoogtepunt. Kledingstukken gaan uit en worden vervangen. Bart gaat naast Sabine liggen. “Zullen wij even gaan dansen” , vraagt Martin aan Sabine. Even later staan de twee arm in arm te zwieren tussen de bedden. Ruud pingelt maar raak op zijn gitaar. Iedereen doet zijn ding. Op een gegeven moment slaat de stemming om. De vermeende seksuele geaardheid van Bart wordt besproken. “Bart gaat niet meer in mijn bed liggen”, klinkt het uit de mond van Martin. Sabine reageert fel: “Ik vind het niet leuk dat er steeds grappen over Bart worden gemaakt. Hij is waarschijnlijk niet eens bi-seksueel en dat wordt wel de wereld in geholpen.”

Dan komt het gesprek goed los. Iedereen heeft wat te vertellen, behalve Martin. Hij doet er verder het zwijgen toe.”Als iemand zich irriteert aan Bart, laat het hem dan zeggen.” Maurice kan zich niet langer stilhouden. “Ik heb er moeite mee dat er dingen worden gezegd achter de rug van iemand anders om. We moeten gewoon persoonlijk zijn als ons iets op het hart ligt.” Bart schijnt zich niet druk te maken. “Om eerlijk te zijn, ik kan er wel om lachen!” Bianca neemt even later het initiatief om te gaan slapen. Anderen staan ook op en gaan opruimen.

De jongens praten nog even verder en besluiten dan ook naar bed te gaan. Een nacht met de nodige spanningen schijnt tegen zijn einde te lopen. Wat zal de volgende dag brengen? Wie moet er naar huis? Half drie vannacht lag iedereen op één oor. Zoete dromen tot het ontbijt? Bart wordt om tien voor tien ’s ochtends naar de dagboekkamer geroepen. Hij is vanmorgen al een keer eerder geweest, met het verzoek om de kaartjes voor de ballonnen terug te krijgen. Bart voelt zich “top”. “Het gaat goed met me, uit het gesprek dat ik gisteravond heb gehad met de jongens zijn verrassende dingen gekomen. Om eerlijk te zijn, heb ik me gisteren helemaal bescheurd, ik dacht dat ik van m’n bed afviel van het lachen toen ze vroegen of ik misschien bi-seksueel geaard was. Het was de beste grap die ik in tijden heb gehoord”, zegt Bart lachend.

Bart zit er verder niet mee. Volgens hem zijn het allemaal halve waarheden en geruchten, waar hij niets mee kan. Bart vertelt dat hij verliefd is op Sabine, “maar ik stel me gereserveerd op”, zegt hij. “Ik kies voor de weg van de minste weerstand, als dat mijn stijl is, dan is dat maar zo.” Hij wil niet alles vertellen, maar is toch wel benieuwd hoe Sabine over hem denkt. Big Brother wil zich nergens mee bemoeien en laat niets los. Vandaag is het een spannende dag voor Bart, want hij krijgt vanavond te horen of hij mag blijven. “Als ik er uit moet, dan sta ik vanavond waarschijnlijk eerst flink te janken, maar als ik mag blijven, dan kunnen er in de komende drie weken nog hartstikke leuke dingen gebeuren.” Een opvallend voorval is dat de bewoners vandaag niet kunnen ontbijten. Alles is op. Dus dat wordt werken op een lege maag.

Even later stropen de bewoners de mouwen op. Er moet gewerkt worden, en hard ook. Want de deadline voor de weekopdracht is morgen al. Bart wekt de rest om 10.10 u. (denkt zelf dat het 11.00 u. is) en begint als eerste met het opblazen van de ballonnen. De anderen volgen zijn voorbeeld. Zal er nog tijd genoeg zijn voor het halen van de weekopdracht? Er wordt vandaag voor de lunch een omelet gegeten. Met peterselie of selderij, het is maar net hoe je het bekijkt, zei Bart gisteren. Maurice noemt het verhaal van Ruud over hoe lekker de melk is “kosmo-penetratie.” Inderdaad, dat betekent dus gewoon “gelul in de ruimte.” Ruud vertelt na het eten een fantastische mop over zijn dochtertje. “Ze komt dus thuis en begint te vertellen dat ze een vriendje heeft en verliefd is.

Ik vraag of ze gezoend hebben en ze kruipt helemaal in elkaar bij me op schoot, echt zoals een verliefd klein meisje. Ze zegt dat ze achter het muurtje een kusje van hem op de mond heeft gehad. Ik had haar ook nog willen vragen hoe oud hij was, maar dat heb ik toch maar niet gedaan. Voor hetzelfde geld had ze gezegd dat ‘ie tweeënvijftig was!” Ruud is in zijn element en zingt even later, nog steeds aan tafel, “Als ze me misse, ben ik in Spijkenisse…” Martin lacht zuur. Laat in de middag worden de bewoners zenuwachtig, vooral Martin. Hij staat trillend af te wassen. Sabine merkt het op en probeert hem te kalmeren. “Bijt maar op dit stokje. Op die manier kun je de zenuwen wegkauwen.” Martin is echter niet meer te kalmeren. Sabine geeft hem nog een amateuristische massage. “Je spieren zitten helemaal vast”, zegt Sabine op bezorgde toon.

Als ze in de gaten krijgt dat Martin door de massage alleen maar zenuwachtiger wordt, stopt ze direct. Ze gaat aan de keukentafel zitten en begint een spelletje Yahtzee met Bart, Bianca en Willem. De anderen trachten de zenuwen te vergeten door stoïcijns door te gaan met het opblazen van de ballonnen voor de weekopdracht. De uren gaan voorbij en de spanning stijgt. Opeens spreekt Rolf Wouters tot de bewoners. “Ik ga de naam nu bekendmaken”, zegt hij. “Ik noem de naam van de persoon die het huis moet verlaten. Willem…., vind je het spannend?”, vraagt Wouters uitdagend. Willem blijft kalm. Uiteindelijk moet Martin weg. Hij baalt enorm, maar reageert sportief. “Ik kan in ieder geval weer sigaretten kopen”, zegt hij relativerend. “En weer lekker seksen”, grapt Sabine. Martins ogen lichten weer even op. Ruud baalt: “Martin is de afgelopen week mijn maatje geworden en nu ben ik hem kwijt.” Ook Bart wil wat kwijt: “Ik vind het wel lullig, ook al vertelde hij dat ik een homo ben.” Maurice, Karin, Bianca en Willem zwijgen. Ze zijn onder de indruk van het moment en weten niet goed hoe ze met deze situatie om moeten gaan. Martin wil even alleen zijn en gaat zijn koffers pakken. Hij laat enkele spullen voor zijn ex-huisgenoten achter, zoals sigaretten en zijn toiletspullen (tandenborstel uitgezonderd). Sabine lijkt het meest te balen van zijn vroegtijdig vertrek en schrijft een kort briefje. Ruud volgt haar voorbeeld: “hé, ouwe gabber, ik vergeet je niet. Ik zal je missen met het zingen”, schrijft hij.

Tien minuten later staat Martin met acht ballonnen met daaraan persoonlijke briefjes bij de voordeur. Zijn huisgenoten zwaaien hem uit. De laatste kreten zijn van Ruud. “Laat je niet gek maken, ouwe gabber.” Gedesillusioneerd lopen de achterblijvers terug naar de keuken. Bart, Sabine en Ruud hebben geen zin om er over te praten en gaan verder met het opblazen van de ballonnen voor de weekopdracht. De anderen blijven in de keuken en praten nog wat na over het vertrek van Martin. Degenen die in eerste instantie tegen Martin hebben gestemd, blijken daar op dit moment spijt van te hebben. Martin bleek toch een innemender persoon dan ze op het eerste gezicht hadden ingeschat. Hoe gaat de groep reageren op dit vertrek? Eerst maar een nachtje slapen.