Menu Sluiten

Roken onderwerp van discussie

Vandaag moet eigenlijk de grote dag voor Bart zijn. Het feestje van gisteravond was echter iets te heftig, waardoor iedereen na het ontbijt al energieloos is. Er is voor vanmiddag een heel programma met spelletjes bedacht, van spijkerpoepen tot ezeltje-prik, maar eigenlijk heeft niemand zin in lichamelijke inspanningen. Na het ontbijt gaat iedereen daarom maar lekker in de tuin liggen. De zon is vandaag weer teruggekeerd. Beseffende dat het binnenkort herfstig kan worden, geniet iedereen met volle teugen van de nazomerse zonnestralen. Er wordt niet veel gepraat; dat is gisteravond al genoeg gebeurd. De alcohol werkt nog aardig na.

Het roken wordt onderwerp van discussie. Niet de plaatsen waar wel of niet gerookt mag worden, maar de hoeveelheid sigaretten. De rokers beginnen zich nu al zorgen te maken of er wel genoeg rookwaar in huis is. Daarom wordt er snel uitgerekend wat de gemiddelde emissie per dag, per roker is. Dit wordt afgewogen tegen het aantal sigaretten dat nog in huis is. De conclusie: Het aantal paffertjes is niet toereikend om tot het einde in het huidige tempo door te roken. Bijkomend probleem is dat sigaretten door Big Brother worden gezien als luxe artikelen en daarom niet mogen worden bijgekocht. Sabine is de enige die zich hierbij neer kan leggen: “Ik heb een aantal sloffen meegenomen, maar als blijkt dat dat er niet genoeg zijn, ga ik gewoon minder roken”. De andere rokers kijken zuur. De gedachte aan een leven zonder sigaretten is beangstigend. Nog maar eentje opsteken dan. Het avondeten is toch nog speciaal vanavond.

Bart heeft gekozen voor pannenkoeken, en is zelfs bereid om ze te bakken. Daar is iedereen het mee eens. Willem ook, want hij hoeft eindelijk eens niet de keukenprins uit hangen. Aan tafel komt wel een wezenlijk probleem aan de orde. “Als we in dit tempo dooreten, wanneer komen we dan in de problemen?” “Vanavond”, roept iedereen in koor. Hoe gaan ze dit oplossen? Want voorlopig wordt de voorraad nog niet aangevuld, en Big Brother kent geen genade. Ruud en Martin blijven de muzikale jongens van het gezelschap. Maurice heeft de gitaar nog niet aangeraakt, en op het moment dat hij dat wel doet gaat het ook meteen mis. In een onhandige poging om Ruud de gitaar te overhandigen, glipt het instrument uit zijn handen en valt op de grond. De bovenkant van de hals breekt af en Ruud’s wereld stort even in. Hij krijgt een visioen waarbij hij drie maanden zonder muziek zit. De gedachte kwelt zijn geest.

Maurice ziet het gezicht van Ruud. “Ik baal hier enorm van”, roept Ruud. Maar Maurice grijpt onmiddelijk in. Hij zoekt wat gereedschap (plakband, ijzerdraad en een nijptang) en onderneemt pogingen om de gitaar te repareren. Terwijl Maurice de gitaar onder handen neemt, vraagt Ruud zich af hoe het zover heeft kunnen komen. “Mijn broer heeft mij deze gitaar meegegeven. Hij vertelde me dat het een hele goede gitaar was, en na drie dagen is ie al kapot. Ik baal hiervan.” Inmiddels is de ware reparateur in Maurice opgestaan. Met vakkundige precisie draait hij het ijzerdraadje over de hals. Als hij zijn beide handen weghaalt blijft het zaakje goed zitten. De gitaarsnaren worden voorzichtig en niet te strak aangedraaid. En zowaar. De gitaar produceert weer geluid. De klanken zijn niet zo zuiver en overtuigend als een uur geleden, maar het is beter dan niks. Ruud bedankt Maurice, en geeft hem een tedere aai over zijn bol.

De avond wordt doorgebracht met spelletjes. Er ontstaan twee groepen. De mannen en Karin klaverjassen en Sabine, Bianca en Tara kletsen in de huiskamer. Het gesprek gaat over de vriendjes van de vrouwen. Bianca heeft geen vriend, maar heeft wel een intieme band met een jongen uit haar omgeving. “Hij heeft mij een kaart meegegeven waarop een tekst staat die ik hier niet hardop ga uitspreken. Jullie moeten maar even kijken wat er op staat, maar zorg wel dat de camera het niet kan zien.” Hier wordt Big Brother erg nieuwsgierig van. De avond is een beetje mat omdat iedereen nog moe is van het feestje van gisteravond. Het wordt tijd om vandaag eens vroeg naar bed te gaan.

Al om 22.00 uur vertrekken de vrouwen naar de slaapkamer, doen het licht uit en kletsen nog wat na. De klaverjas-sessie gaat nog even verder…..

[box]

Notities

Bart is King of the Castle Hoera, Bart is vandaag 23 jaar geworden. Dit heugelijke feit is al vanaf 00.00 uur gevierd en ging door tot in de kleine uurtjes. Big Brother had voor de ballonnen, kaarsjes en het bier gezorgd, de bewoners zijn zelf nog creatief met wc-papier geweest én hebben een mooie kroon voor King Bart gefabriceerd. Bart krijgt van zijn huisgenoten een boek. “Kun je volgende week lezen als je thuis bent”, plaagt Sabine hem. We zullen zien…

Ruuds gitaar gesneuveld Het was Maurice, die al eerder door Willem was omschreven als ‘motorisch minder begaafd’ die de gitaar van Ruud uit zijn handen liet vallen. Maurice had nooit eerder een gitaar in zijn handen gehad, en nu weten we waarom. De gitaar bleek niet het eeuwige leven te hebben, de hals knakte en dan houdt het wel op. Ruud heeft de gitaar van zijn broer gekregen. “Hij zei dat het een goede kwaliteit was, maar dit lijkt nergens op.” Maar gelukkig was handyman Maurice niet voor één gat te vangen. Met vakkundige precisie gebruikt hij plakband en ijzerdraad om de hals weer vast te zetten. En met succes, Ruud kan weer los…

Maurice kan niet tegen kijkers Maurice ontpopt zich als de sportiefste van het hele stel. Hij traint met gewichten en weet voor elke spier in zijn lichaam wel een oefening te bedenken. ’s Morgens doet hij push-ups en als hij zijn rugspieren traint, dan doet hij dat tussen twee stoelen. Vrijdag lag hij de hele middag ziek op de bank, maar hij deed wel mooi eventjes honderdenelf (111!) situps. Maurice doet ook aan snowboarden. Daarin is hij best goed, maar soms gaat het fout. “Vooral als er anderen naar me kijken, dan gaat het niet,” moet hij eerlijk bekennen tijdens het fitnessuurtje.

Het dubbelleven van Bart Op de regenachtige vrijdagmiddag besluiten Bianca en Karin dat de mannen maar eens in vrouwenkleren moeten gaan rondlopen. “Dan weten jullie ook eens hoe dat is”, voegt Bianca er aan toe. Ze stelt voor om Bart als eerste een jurk aan te trekken, want dat zou hem best wel eens leuk kunnen staan. Bart aarzelt even, maar dan komt de aap uit de mouw: Hij heeft al eens een keertje met een jurk aan gelopen! Iedereen vindt het fantastisch. Zou Bart dan toch niet de macho zijn waarvoor hij zich uitgeeft?[/box]