Menu Sluiten

Eerste nominaties een feit!

Vandaag is de dag van de waarheid. De bewoners krijgen de opdracht ieder twee mensen te nomineren die het huis donderdag, dus na één week, moeten verlaten. Unaniem moet worden gekozen wie als eerste de dagboekkamer zal betreden en twee namen zal noemen van personen waar hij of zij geen 100 dagen meer mee wil doorbrengen. De sfeer is gespannen. Iedereen ziet er duidelijk tegenop.

Maurice verdwijnt als eerste naar de dagboekkamer. Hij voelt zich duidelijk erg opgelaten en oogt zeer zenuwachtig. Hij voelt zich er niet lekker bij. Maar dan volgen toch de eerste nominaties: Martin en Willem. Hij kan niet duidelijk aangeven waarom hij deze keuze heeft gemaakt. “We zijn hier allemaal nog veel te kort om iemand aan te wijzen. We kennen elkaar nog helemaal niet. Ik heb ze gekozen omdat ze er als laatste bij zijn gekomen, een andere reden heb ik niet.” Dan verschijnt Bianca in de dagboekkamer. Zij is wat nuchterder over dit ‘wegstem’-gedeelte van Big Brother. “Het is een spel, en dit hoort er nou eenmaal bij.” Zij kiest als eerste voor Tara, omdat ze denkt dat zij bang is om zichzelf te laten zien. “Ik kies voor mensen waar ik op terug zou kunnen vallen als dat nodig is, en ik denk niet dat dat bij Tara kan.

Als tweede kiest ze voor Martin. “Hij is een mindere sfeermaker dan de rest, minder assertief en minder creatief.” Sabine is aan de beurt. Zij geeft direct aan dat ze de overige bewoners eigenlijk nog niet goed genoeg kent, en ze voelt zich ook duidelijk ongemakkelijk. Ze kiest Karin, onder andere omdat ze denkt dat zij er het minste moeite mee zal hebben om weg te gaan. Ook vindt Sabine dat Karin uiteindelijk minder goed in de groep past. Als tweede kiest ze voor Willem. “Hij is wel een heel vrolijk ventje, en hij kan heerlijk koken. Maar hij spreekt me toch minder aan dan de rest.” Martin is het volgende slachtoffer om te stemmen. “Ik zit er totaal niet op te wachten. Maar ja, het moet gebeuren.” Hij nomineert Willem en Bart. Beiden eigenlijk om dezelfde reden: “ze lijken niet echt zichzelf te zijn. Ze doen te hard hun best.” Bart duwt eerst zijn neus tegen de spiegel die in de dagboekkamer hangt.

Zou er een camera achter staan? “Ik vind dit een heel gemeen aspect van de show,” zegt Bart. “We kennen elkaar nog lang niet goed genoeg.” Bart is duidelijk flink aangeslagen dat hij gedwongen wordt een keuze te maken. Maar, het moet toch gebeuren. Hij kiest voor Willem en Tara, maar kan niet aangeven waarom hij deze keuze heeft gemaakt. Hij noemt er ‘zomaar’ twee, omdat hij nog geen duidelijke voorkeuren heeft. Tara is aan de beurt. “De zenuwen gieren door mijn lijf.” Maar ze moet toch ook een keuze maken. Ze kiest als eerste voor Bart. “Bart is een beetje te boers, te populair. Ik vind hem ook een beetje egoïstisch. Hij laat je niet uitpraten.” Als tweede kiest ze voor Karin. “Zij heeft een heel sterke persoonlijkheid, maar dat opruimerige en dat moederlijke, dat benauwd me een beetje. Ik ben zelf helemaal niet zo.” Ruud komt de dagboekkamer in. Hij is er ook vrij nuchter over. “Het maakt nou eenmaal onderdeel uit van het spel. Ik wist dat het ging gebeuren. Als ik er zelf uitgestemd wordt, dan ga ik gewoon weer lekker met m’n vriendin en dochtertje in bad zitten.” Ruud nomineert Bart en Bianca. “Mijn gevoel zegt dat er iets is met die mensen. Ik heb het idee dat ze dingen doen om bij anderen goed in de smaak te vallen. Je moet gewoon een beetje normaal blijven en jezelf zijn.” Willem moet zijn stem uitbrengen. Ook hij is er heel nuchter over. “Ik denk dat ik zelf één van de belangrijkste kandidaten ben om genomineerd te worden. Maar als ik weg moet, dan is dat zo.” Hij merkt op dat de anderen zoveel kwaliteiten hebben die hij zelf niet heeft. “Ruud, Bart en Maurice zouden wat mij betreft als laatste moeten overblijven.” Willem nomineert Karin en Bianca als kandidaten om het huis te verlaten. “Dat zijn de twee sterkste personen.

Als zij het programma zouden moeten verlaten, zouden ze er het minste moeite mee hebben.” Karin is de laatste. Haar eerste opmerking als ze de dagboekkamer binnenkomt, is opvallend. “Mag ik ook mezelf nomineren”, vraagt ze. Maar Big Brother reageert negatief en dus zal ze toch twee personen moeten noemen. Ze kiest voor Tara en Martin omdat die (samen met haarzelf) het meest buiten de groep vallen. “Tara en ik liggen elkaar niet zo. Ze is heel erg jong, en neemt alles heel serieus op.” “Martin vind ik heel erg aardig, maar ik denk dat die op het moment het minst aan het geheel toe te voegen heeft. Na deze nominatie is de stand als volgt. Willem krijgt 4 stemmen, Martin, Tara, Karin en Bart krijgen ieder 3 , Bianca krijgt 2 stemmen. Om deze reden worden er nu niet, zoals de bedoeling was, twee personen genomineerd, maar 5. Het Nederlandse publiek heeft het nu voor het kiezen.

Wie gaat aanstaande donderdag het huis verlaten? Wordt dat Willem, Martin, Tara, Karin of Bart? De spanning wordt nog een paar dagen vastgehouden. De bewoners zijn erg blij dat de eerste nominatie er op zit. Om dit te vieren wordt er een speciale feestmaaltijd bereid: Patat met broccoli, braadworst en een salade. Voor het eerst trekken de vrouwelijke bewoners hun feestkleding aan. Bianca is het langst bezig met het versieren van zichzelf, ruim een uur. Zelfs het zichtbare gedeelte van haar borsten bepoedert ze even. Karin en Sabine kleden zich een stuk sneller om. Ruud heeft er zin in vanavond. Hij trekt voor deze speciale gelegenheid een kostuum met stropdas uit de kast. Aan het aantal kreukels te zien hebben de kledingstukken nooit het contact met een strijkbout mogen ervaren. Bart en Maurice hebben geen zin in gedoe en blijven in korte broek en T-shirt rondlopen. Het eten wordt voorafgegaan door een gebed, ingezet door Ruud. Tijdens het eten besluiten de bewoners een ghetto-blaster aan Big Brother te vragen. Big Brother is in een goede stemming, dus krijgen ze toestemming om ieder een liedje te draaien van hun keuze.

Big Brother voegt er wel een opdracht aan toe. Ze moeten een verhaal vertellen over de gevoelens die het nummer oproept. De muzikale voorkeuren van de bewoners zijn zeer uiteenlopend. Wat is hun favoriete nummer en wat voor gevoelens maakt het bij hen los?
Morgen weten we meer.