Menu Sluiten

Big Brother verslaat het Journaal

Eindhovens Dagblad 18 september 1999
Door Noëlle van der Weel

ALMERE – Onder grote belangstelling heeft donderdagavond de nu al spraakmakende ‘live soap’ Big Brother zijn tv-vuurdoop gehad. Ondanks het late tijdstip van de uitzending (half elf) stemden ruim 1,1 miljoen kijkers die avond af op de introductie-aflevering van het nieuwste product uit de Veronica-stal. Dat waren meer kijkers dan het NOS 8 uur Journaal van dezelfde avond wist te trekken. Veronica zelf verwacht dat dit aantal alleen nog maar zal groeien…

Iedereen gaat natuurlijk meeleven met deze mensen”, verzekert een medewerkster van het programma. We kunnen iedere dag een kijkje nemen in hundagelijks leven mensen en dat maakt het alleen nog maar leuker en spannender. Nee, de top is met dit aantal nog lang niet bereikt.”Tot nu toe heeft alleen al de controversiële opzet van het programma –honderd dagen met negen mensen compleet afgesloten zijn van de buitenwereld in een relatief kleine ruimte, en dat onder het toeziend oog van 24 camera’s die alles overal en altijd filmen– de gemoederen volop beziggehouden.ZelfdodingHet NIP, Nederlands Instituut voor Psychologen, liet zelfs een persbericht rondgaan waarin het waarschuwde voor de psychische gevolgen van dit soort geïsoleerde omstandigheden.

NIP-woordvoerder Eric Haas gaf aan dat een dergelijke leefsituatie zelfs tot zelfdoding kan leiden. Nadat hij gisteravond de eerste aflevering had gezien, sloot hij niet uit dat de deelnemers in opstand zouden komen tegen het ‘systeem’ en proberen camera’s onklaar te maken.Volgens Veronica zijn de bezwaren ongegrond. Een groep van niet nader genoemde psychologen zou de geestelijke toestand van de bewoners in de gaten houden.Toch zullen de bewoners het zelf heel expliciet moeten aangeven als ze een gesprek willen met een psycholoog. Want contact met de buitenwereld is streng verboden. Wie iets kwijt moet, kan daarvoor in de Dagboekkamer terecht”, meldt de Big Brother-medewerkster. De Dagboekkamer is een roze getint ‘biechthok’, waar de bewoners afgezonderd van de rest hun meest intieme gedachten kunnen prijsgeven aan iemand van wie ze alleen de stem horen.

Maar ook hier houdt een camera de zaak in de gaten; de ‘intieme’ overwegingen worden doorgestraald naar 1,1 miljoen kijkers.In de Dagboekkamer maken de bewoners ook kenbaar welke medebewoner ze het liefst zien vertrekken. Van elkaar weten ze niet wie voor wie gestemd heeft, maar de kijker mag het allemaal zien. En die kijkers mogen dan ook, nadat uit de ‘biecht’ van de bewoners twee genomineerden naar voren zijn gekomen, uitmaken wie van de negen komende donderdag het eerst het veld moet ruimen. Op deze manier zijn er met Kerst nog drie bewoners over. Het publiek besluit dan wie het meest de ‘hoofdprijs’ van 250.000 gulden verdient.