Menu Sluiten

Macho

Algemeen Dagblad 23 november 1999

Een van de jongsten tussen de oudgedienden is Bart. De laatste tijd is hij weer nadrukkelijker bezig met het pesten van zijn vrouwelijke medebewoners Karin en Anouk, zoals hij dat eerder deed bij Tara en Bianca. Het is een beetje puberaal gedrag.

Bart profileerde zich eerder als Joegoslavieveteraan. Hij voelde zich echt gesterkt toen zijn peletonsgenoten dreunend om de omheining marcheerden. Voerde enthousiast mee de bevelen uit:” Rrrechts rrrichten, hoofd frrront, plaats rrrust!”. Galmde mee:” Wij zijn Huzaren van Boreel, en ons is niets teveel”. Er waren 30 man, hij schatte 110, en schepte later tegen zijn geliefde Sabine op, dat hij ‘duizenden maten’ voor haar kon mobiliseren.

Hij kwam met soldatenhumor over Surinamers, maar ook over zijn lid als ‘blanke sabel’ en wist precies de prijs van een vrouwelijke opblaaspop. Hij had het over de drug ‘Psylo-Sabine’ (!) en over de snelle sportauto waarin hij weg zou scheuren – als hij eenmaal gewonnen had.

Volgens medebewoner Ruud is hij eigenlijk ‘een heel klein pubertje’, volgens Willem heeft hij ‘ een minderwaardigheids-complex’ en in hun gesprek met Maurice heette hij ‘een patsertje, een macho’. Toen Sabine hen had verlaten, gaf hij in een onbewaakt ogenblik toe: ” Ik ben eigenlijk maar een heel klein onzeker jongetje”.

Interessant is daarbij dat een eerdere foto van hem als ‘dress-man’ (met gebuilde body, behaarde borst en geringde tepel) allerlei homofantasieen opriepen. De eerder weggestuurde Martin was bang dat Bart iets met hem wilde.

Later verklaarde homo-hoogleraar Pim Fortuyn vol vertrouwen in de studio dat hij hem wel zag zitten. Bart vergat daarbij tweemaal zijn travestiekleren: eenmaal toen ze moesten komen en eenmaal toen hij ze aanhad.

Uitgerekend bij de eerste weerzien met Sabine, waarbij hij voor het eerst een traan wegpinkte. Achteraf:” Wat ben ik toch een eikel, waarom heb ik die pruik niet afgedaan”?

Jaap van Ginneken, psycholoog.