Menu Sluiten

Komt dat zien! Komt dat zien!

Actueel nummer 47 23 november 1999

Half Nederland lijkt inmiddels begaan met het lot van de zes overgebleven bewoners in het Big-Brother huis. Meer dan anderhalf miljoen mensen kijken iedere avond naar een half uurtje ‘real life’ soap. Maar steeds vaker dringt de vraag zich op of Veronica wel alles laat zien. Degenen die weleens wat over internet surfen weten het antwoord maar al te goed: Nee, Veronica laat bij lange na niet alles zien.

Ruud, Karin, Bart, Willem en Anouk. Zes namen die nu voor bijna iedere Nederlander gekoppeld zijn aan de laatste zes kandidaten in Big Brother. De voornamen zijn genoeg om te weten om wie het hier gaat. In nog geen twee maanden tijd zijn ze stuk voor stuk Bekende Nederlanders geworden. Voor Martin, Tara, Mona, Cyrille en Sabine geldt precies hetzelfde. Hoewel zij allang het huis uit zijn weet iedereen prcies wie je bedoelt als je hun naam noemt. Zij staan ook alleen bekend onder hun voornaam. Achternamen zijn niet eens meer nodig. Vanaf het begin worden die dan ook angstvallig geheimgehouden. Op tv dan. Op internet is allang bekend wat de achternamen zijn. Vanaf het prille begin eigenlijk al. Je wilde weten waar ze woonden? Ook geen probleem. Even een paar sites afzoeken en je vindt het in een mum van tijd. Zelfs de telefoonnummers van een aantal kandidaten zijn al bekend.

Of het verhaal van ‘knuffelbeer’ Ruud. In huis lijkt hij niets anders te willen dan knuffelen en nog eens knuffelen. Op internet weten ze wel meer van Ruud. Zo zou hij in het verleden een fanatieke supporter van NAC zijn geweest. En dan niet zo eentje die alleen zijn eetlust verliest na een nederlaag. Om nou te zeggen dat hij een hooliganverleden heeft, gaat misschien iets te ver. Maar dat Ruud een ‘b-sider’ van het eerste uurtje is lijkt vast te staan. Ajax-supporters vertellen bijvoorbeeld dat ze hem nog wel kennen van de rellen in 1994. En dat was niet omdat Ruud zo graag met ze wilde knuffelen.

Nee, op internet weet iedereen veel meer van Big Brother dan zij die alleen het tv-programma volgen. Zo zijn er mensen geweest die met geluidsapparatuur naar Almere zijn afgereisd om de gesprekken uit de lucht te plukken. Geluidsfragmenten daarvan worden natuurlijk gelijk op het net gezet.

De kracht van Internet,

Of zo zijn er mensen die vrij veel tijd besteden om naar de 24 uur livebeelden op Internet te kijken en te luisteren. Soms hoor je dan iets dat Veronica niet wilde dat je zou horen. Sommige mensen zijn dan zo aardig om die gesprekken op te nemen en op hun site te plaatsen zodat iedereen er nog eens rustig naar kan luisteren. Zoals bijvoorbeeld de affaire met de contracten. Pas nadat Fokzine geluidsfragmenten op Internet zette waarin je de bewoners hoorde vertellen hoe hun contract in elkaar zit, schreven de kranten erover. Soms is het dus alleen zo dat ze op het Internet eerder weten. Wanneer dat blijkt, komt Veronica er schoorvoetend mee op de proppen. Soms heeft een andere omroep toevallig iets op de band staan. Zoals de poging om het huis binnen te dringen door Cambuurhooligans.

Met Big Brother is het tegenwoordig makkelijk scoren. Niet voor Veronica. Dat heeft tenslotte grof geld geinvesteerd in een project waarvan bij het begin absoluut niet vaststond hoe het zou aflopen. Veronica nam de gok die andere omroepen niet durfden te nemen. Dat het een kijkcijferkanon van de eerste orde zou worden, had niemand kunnen voorspellen. Op de avond dat Sabine het huis moest verlaten trok de late donderdagavonduitzending van Big Brother meer dan 2 miljoen kijkers. En dat terwijl Ajax het op Nederland 3 moest doen met maar 1.8 miljoen kijkers bij hun wedstrijd live op tv.

Op Internet trekt de Big Brother-site van Veronica zoveel bezoekers, dat er extra sites moeten worden geplaatst om de stroom aan te kunnen. Binnen een paar weken tijd trekt Veronica meer bezoekers dan ze vooraf over de volle drie maanden tijd verwachtten te halen. Niet geheel toevallig komt Endemol in die periode met het nieuws dat ze zich meer op de Internet-markt willen richten. BB heeft ze laten zien welke kansen er nog op de digitale snelweg liggen.

Studentengrap,

Stemmen via Internet was de eerste stemmingsronde nog gratis. In tegenstelling tot het telefonisch stemmen, wat vanaf het begin 1 gulden per minuut kostte.

Veronica zag de respons en besloot dat stemmen via Internet voortaan ook niet meer gratis was. Vanaf ronde 2 gaat stemmen op de elektronische snelweg via Switchpoint. Kost ongeveer een gulden per minuut. Kassa!

BB heeft een totale gekte veroorzaakt. Programmamakers die het huis per parachute proberen binnen te dringen, hooligans die het met gof geweld proberen en een heuse commando die in zijn eentje langs alle beveiligingen weet te sluipen.

Met Big Brother haal je nu eenmaal snel het nieuws. Dat dachten een paar studenten dus ook. Voor de grap kondigden ze aan om 18 november het huis te willen bestormen. Op Internet bouwden ze een speciale site voor deze studentengrap. Geinteresseerden moeten ze maar even mailen voor de details. In korte tijd reageren 1800 mensen die mee willen doen. Hooligans van verschillende voetbalclubs liepen met het idee om 18 november ook maar naar Almere af te reizen. ‘Om even een paar studenten weg te meppen’, schrijven zij. Cameraploegen van verschillende zenders staan ook al klaar. Maar dat was de bedoeling allemaal niet. Snel halen ze de site van het net. Overal mailen ze dat het maar om een grap gaat.

Hoe dat afloopt weten we 18 november.

Op Internet schieten de sites rondom Big Brother als paddestoelen uit de grond. Sommige volgen het programma serieus. Andere doen het op een grappige manier. Bart en Sabine hebben wat? Dan volgen er gelijk een paar nepfoto’s waarop te zien is hoe ze ‘het’ doen, of ‘foto’s’ die rechtstreeks uit het huwelijksalbum van het duo lijken te komen. Iedere deelnemer heeft inmiddels ook zijn of haar eigen fansite. Soms doen die fansites niet helemaal hun naam eer aan. Zo zond Veronica per vergissing beelden uit van Anouk terwijl ze op het toilet zat. Nog geen uur later was er al een screenshot van dat beeld op haar fansite te bewonderen.

Sommige bewoners hebben meerdere fansites. Zelfs de bewoners die er allang uit zijn hebben hun fansite nog. De iets minder populaire bewoners krijgen er her en der ook goed van langs.

Mona was bijvoorbeeld niet bepaald populair op Internet. Spelletjes waarbij je Mona moest neerschieten trokken honderden bezoekers per dag. En zelfs nu nog komen er mensen op die site om Mona neer te knallen. Of op een andere site waarbij je gewoon iedere bewoner moet neerschieten. Als je toevallig een favoriet hebt, kun je die sparen. Daar krijg je weer bonuspunten voor. Raak je hem of haar toch dan kost het je punten.

De bewoners hebben zelfs al een cd-tje gemaakt. Big Brother op de muziek van Big City van Tol Hanse. De een zingt nog valser dan de ander, maar dat doet er niet toe. Het liedje komt na een week de top100 binnen op nummer 2.

Het enige wat ze hebben hoeven te doen is even in het BB-huis zitten.