Menu Sluiten

Website gekuist na kritiek op Willem

Rotterdams Dagblad 21 december 1999
Door Gert Meier

De deze maand sterk gedaalde populariteit van Big Brother deelnemer Willem Boomsma uit Leek heeft z’n weerslag op de verschillende fansites van de Groninger Fries. Zodanig zelfs dat de Willem BB Fanclub op haar website onderdeel van de site van de lokale omroep Oog Radio na dagen van censuur nu een nog hardere maatregel heeft genomen.

De bijdragen voor het gastenboek worden eerst door de redactie gelezen alvorens ze voor publicatie op het net verschijnen. En dat heeft weer tot gevolg dat er per dag nog maar een paar nieuwe berichtjes in verschijnen. Overwegend positief, natuurlijk. Tot voor kort kwamen de berichten rechtstreeks in het gastenboek. De laatste weken werd de inhoud daarvan zo negatief (en soms kwetsend), dat ze na een paar dagen door de redactie werdden verwijderd.

Maar die handelwijze leverde onder de Big Brother fans weer een nieuwe storm van kritiek op. Willem was lange tijd de gedoodverfde winnaar van Big Brother en populair bij jong en oud. Maar sinds de jeugdige Bart hem vertelde dat hij als leraar wel geleerd zal hebben hoe je een aardige man moet spelen, komt volgens veel kijkers zijn ware aard naar boven. Willem roddelde met Karin en Maurice over Bart en dat werd hem bepaald niet in dank afgenomen. Zijn gedrag leidde tot heftige reacties op de verschillende Internet sites, waaronder de eigen Willem fansites. Maar erger was wellicht nog dat zelfs z’n eigen familie vorige week op televisie vraagtekens bij het gedrag van Willem zette. De Willem BB Fanclub is een initiatief van Oog DJ Remy van Mannekes.

Het is hem uiteraard ook opgevallen dat de mening over Willem veranderd is, hoewel Remy meent dat er ook sites op Internet zijn waar bijvoorbeeld Bart het flink moet ontgelden. ,,Toen wij op 28 november onze fanclubdag hielden was er nog geen negatief woord over Willem in het gastenboek verschenen. Dat is pas van de laatste weken. Het zal dus inderdaad te maken hebben met wat Bart gezegd heeft en de reactie van Willem daarop. Willem wordt nu gezien als achterbaks, als een huichelaar. Kennelijk kan de mening over iemand in Nederland snel veranderen. Er was laatst een psycholoolog die zei dat het onmogelijk is om in zo’n kleine ruimte met zo weinig mensen zo veel te roddelen als de mensen nu doen voorkomen. Ik denk dat ze te zwaar tillen aan een paar uitspraken van hem.’’

Maar z’n eigen zus heeft dat voor de televisie toch min of meer bevestigd, dat beeld van Willem als roddelaar? Remy van Mannekes: ,,Ik hoorde gisteren van Douwe, een broer van Willem, dat Veronica afgelopen dinsdagavond tweeeneenhalf uur bij hen thuis in Lemmer is geweest. Daarvan heben ze tweeneenhalve minuut uitgezonden, met de nadruk op die roddels.’’

De Groninger disc jockey zegt dat bij het onderhouden van de site vooropstaat dat bijvoorbeeld ook de kinderen van Willem het gastenboek moeten kunnen lezen. ,,En als je ziet wat mensen soms schrijven. Vuile nazihond, van die dingen. Dat halen we er dus af. Maar we laten ook best kritische dingen staan hoor. Zolang het maar niet kwetsend is.’’

Nomineren

Komende maandag moeten de vier overgebleven bewoners van het Big Brotherhuis ieder twee van hun medebewoners nomineren. Het is niet ondenkbaar dat alle vier deelnemers genomineerd zullen worden, zodat het Nederlandse volk het lot van de vier deelnemers in handen heeft.

Wie de Internetsite www.voorspel.nu bekijkt moet wel aannemen dat in dat geval Willem zal verdwijnen.

Zo’n 2500 landgenoten hadden al hun afkeur over Willem uitgesproken. Dat zijn er veel meer dan de tegenstemmers van de andere drie samen. De populariteit van Ruud en Karin is ongeveer gelijk ( rond de 550 stemmen), terwijl Bart op dit moment het meest geliefd is.

Overigens, de fansite van Willem mag dan het gastenboek gekuist hebben, op www.voorspel.nu blijven de overigens anonieme reacties gewoon staan. En wordt dan ook snel duidelijk wat er schort aan Willem: ’groot mietje’, ’vieze geldwolf’ ’achterbaks’, ’huichelachtig’, ’intrigant’, ’zelfs zijn eigen familie vindt hem een roddelnicht’. En tenslotte: ’Waarom vindt niemand Willem leuk, behalve die sukkels in het BB huis? Nederland is toch niet gek?