Menu Sluiten

Voor niks ging de zon op

De volgende dag is geboren. Voor niks ging de zon op. Onze bewoners hebben er wat meer moeite mee. Met name Bianca is niet uit bed te slaan. Er wordt gedoucht in etappevorm. Zou er genoeg warm water zijn? Maurice doet z’n push-ups in slip en sokken. Karin besteedt verreweg het meeste tijd aan haar uiterlijk. Bart bekommert zich als eerste om de kippetjes, terwijl Martin, in een vorig leven waarschijnlijk chef-kok, het brood snijdt en de eieren bakt.

Na het eten verkennen de bewoners de omgeving, maar met name elkaar. Willem blijkt een toegewijd tuinman. Tara en Ruud zijn vandaag duidelijk minder vlijtig en vallen tussen de bedrijven door af en toe even in slaap. Iedereen moet na deze eerste, wilde nacht nog even bijkomen. Eenmaal klaar met de gedane arbeid, rusten ze uit in het zonlicht. Het lijkt erop alsof de realiteit nu echt tot de groep begint door te dringen in dit moment van rust. Aftastend bekijken ze elkaar en lijken hun kansen tegen elkaar af te wegen. De afvalrace is begonnen. Ruud licht ondertussen Bianca in over zijn massagekwaliteiten, ze pikt de hint vrij snel op. Ze verdwijnen naar de woonkamer, terwijl de rest van de groep zich luidruchtig verder vermaakt. Bianca laat heerlijk haar schouders masseren. Tijdens de massage zien we Ruuds ware aard. Zeer geëmotioneerd vertelt hij over het afscheid van z’n familie. Hij vindt bij Bianca een goed luisterend oor. Bianca laat de massage als een warme douche over zich heen komen. Met gesloten ogen droomt ze weg. Even afstand nemen van de werkelijkheid. Ruud lijkt wakker te schrikken. “Zo, dat zit erop. Als je later nog eens zin hebt moet je het zeggen.” Bianca blijft nog even alleen achter. Dan maakt ze zich nog even snel op in de spiegel en keert terug naar de werkelijkheid: Big Brother is watching you! Even later wordt de tuintafel vakkundig omgebouwd tot wipwap en wordt er flink op losgewipt.

Wat eenzame opsluiting allmaal niet met je creativiteit doet. Bianca heeft zelfs de slaapkamer en het kippenhok al beschilderd met zonnetjes, hartjes en andere versieringen. Bart nestelt zich naast Sabine op een boomstronk en kijkt haar onderzoekend aan. Sabine laat zich echter niet van haar stuk brengen. Uiterlijk onbewogen bladert ze door naar de horoscopen en leest (toevallig?) de weekvoorspelling voor Bart op. Deze wordt verlegen, loopt zelfs rood aan onder haar aandacht en weet niet goed wat hij zeggen moet. Zo stoer mogelijk zegt hij: “Da’s leuk, na één dag weet je al precies hoe ik ben.” Is hij gevoelig voor haar charmes? Ruud maakt zich op voor de volgende massagesessie. Deze keer is Karin de gelukkige. Ze ontdoet zich van haar t-shirt en geeft zich helemaal over aan de warme handen van Ruud. De expert spreekt. “Bij masseren gaat het om het samenspel tussen de masseur en degene die gemasseerd wordt. Als het niet klikt dan houdt het op.” Maar Ruud is lekker op dreef en van ophouden is voorlopig nog geen geen sprake. Wie mag er binnenkort genieten van Ruuds kwaliteiten? Met het weer slaat ook de stemming van de bewoners om. De regen klettert echt met bakken uit de hemel en opeens lijkt het wel een zondagmiddag. Martin is verkouden en Maurice ligt de hele middag voor pampus op het veldbed in de kamer. Hij ziet er pips uit en voelt zich slecht. Zou iederéén dan ziek worden? Ruud is ook al opvallend slaperig… Sabine doet ’s avonds enkele ontboezemingen over haar slechte ervaringen met het roken van stickies.

De softdrugs bleken bij haar onbedoelde effecten te sorteren. “Hallucinaties en flashbacks, hele erge. Het is gewoon niet leuk meer, als je in een café staat en iedereen ineens heel klein wordt. Ik kreeg last van hyperventilatie en moest echt minderen, anders kwam het niet goed met me.” Ook Ruud weet sappige verhalen te vertellen over de eerste keer dat hij space-cake at. “Dat doe ik dus nooit, nooit, nooit meer, want ik voelde me verschrikkelijk. Ik dacht dat ik in een tunnel terecht was gekomen en het leek wel alsof alle stoeptegels loszaten. Ik had een ontzettende droge bek en voor mijn gevoel zat mijn mond vol met bloed. Ik heb wel zes rondjes van een kilometer door de stad gelopen en heel veel water gedronken, maar het ging pas na drie uur weg.” Bart is morgen jarig en er moeten voorbereidingen worden getroffen.

De bewoners zijn spelletjes aan het bedenken die ze morgen kunnen doen, om te vieren dat de blonde macho 23 jaar geleden op de wereld werd gezet. Big Brother vindt dat dit heugelijke feit al vanaf vrijdagavond 23.59.59 uur moet worden gevierd en roept Tara daarom naar de dagboekkamer. Ze krijgt twee opdrachten. Ten eerste moet ze met de andere bewoners een cadeau uitkiezen uit één van hun persoonlijke bezittingen. Daarnaast heeft Big Brother een cadeau in de voorraadkast gelegd, dat Tara om vijf voor twaalf moet ophalen. Ruud, die in de tuin jeux de boules speelt, wordt naar binnen gehaald en krijgt de instructie om Bart te masseren. Terwijl hij Bart onder handen neemt, versieren de anderen de huiskamer met ballonnen en zelfgemaakte slingers van wc-papier. Met kaarsjes wordt er een intieme sfeer gecreëerd. Om 24.00 uur zingen de huisgenoten uit volle borst voor hem. Bart geniet zichtbaar van alle aandacht.

Met de haastig in elkaar geknutselde kroon, die iedereen als kind ook wel eens heeft gedragen, is hij werkelijk de ‘king of the castle’. Het cadeau van de bewoners bestaat uit een boek en een kaart met bemoedigende teksten. “Kun je lezen als je volgende week weer thuis bent,” zegt Sabine plagerig. Er wordt een feestje gebouwd. Ruud pakt zijn gitaar en speelt ‘Patience’ van Guns ’n Roses. Dat geduld een schone zaak is, zullen de bewoners in de loop van de komende weken nog leren.
Deze nacht is in ieder geval zeer geslaagd en het blijft tot in de late uurtjes gezellig.