Menu Sluiten

Ruud, de nationale knuffelbeer

Algemeen Dagblad 9 november 1999
Door: Marieke Dubbelman

In de Utrechtse binnenstad lopen twee dronken, ogenschijnlijk opgefokte jongens dreigend op een leeftijdgenoot af. Even lijkt het erop dat er zinloos geweld zal plaatsvinden. Maar nee hoor, de jongen spreidt zijn armen en roept heel hard: “Even knuffelen, dat vind ik zo lekker, weet je?” Na wat onhandig lichaamscontact vervolgen de dronken jongens knuffelend hun weg.

Ruud van Big Brother heeft Nederland in zijn knuffelgreep. Ruud de nationale knuffelbeer. Ruud de nationale masturbeer. Iedereen kent Ruud, de blonde Brabantse reus uit Big Brother. Is het niet van televisie, dan wel van collega’s die zich ineens een Brabants accent aanmeten en enkel nog over sex praten.

Voetbalclub NAC is blij met ‘ambassadeur’ Ruud. Als de Bredanaar het huis verlaat, mag hij bij de eerst volgende wedstrijd de aftrap nemen. NAC supporters trokken naar de 3-1 zege van het afgelopen weekeinde in en tegen Volendam, naar Almere om de uitslag luidskeels aan Ruud te melden.

Ruud rules (roels) in Nederland. Paul de Leeuw en vele anderen imiteren hem dagelijks. Mensen houden van Ruud en Ruud houdt van mensen. Ze maken speciale home-pages van hem waarop staat hoe vaak Ruud het met zichzelf doet; de wanko-meter. Er is een Ruud-schuifpuzzel op internet en je kunt t-shirts met zijn beeltenis bestellen. Bovendien is het in Ruuds stamkroeg elke vrijdag BB avond, waarbij fans en vrienden Ruuds verrichtingen op het grote scherm volgen. Toch vinden steeds meer mensen die Ruud maar een viezerik, die alleen maar over sex en grote borsten kan praten. Fervente chatters op internet constateerden deze week dat zijn populariteit tanende is. Een lid van een van de vele Big Brotherfora op het web formuleertet als volgt: “Ruud was de nationale knuffelbeer. Ik denk dat veel mensen hem nog steeds sympathiek vinden, maar dat anderen zich ergeren aan zijn platte filosofietjes, zijn scheten en zijn eeuwig ruk-en-lekkere-wijf-praatjes.”

Wie Ruud nu eigenlijk echt is, is een groot mysterie en toch ook weer niet. Veronica presenteerde hem alleen als Ruud. Een achternaam bleek hij pas later te hebben: Benard. De knuffelbeer is 45 jaar oud en heeft een dochtertje dat Bibi heet. Hij is soigneur in de wielrennerij. Hij heeft een moeder, twee broers en een zus en hij houdt van een frietje met tartaarsaus.

Ruud is inmiddels eigenlijk zichzelf niet meer, en misschien is hij dat wel nooit geweest. Ruud is een begrip. Maar hij is bovenal een cliche van zichzelf geworden, zonder dat hij daar weet van heeft. Hij is een fenomeen dat een eigen leven is gaan leiden in de hoofden van de kijkers.

Een rondvraag op internet leert dat het beeld van een echte Ruud uit de volgende componenten is opgebouwd.

Qua spraak moet je de volgende woorden op een correct Brabantse manier kunnen uitspreken. “Da’s klote weet je, potverdikke, maatje, weet je wel.” Dit alles uitspreken met de ogen samengeknepen. Een andere kijker meldt: “Van elke vijftien zinnen moet er tenminste een over sex gaan. Je moet relaxed op de bank kunnen hangen, twee winden per uur kunnen laten, geen gitaar kunnen spelen en ontroerd raken door een kaart van je dochter.” Een ander: “om Ruud te kunnen zijn moet je je natuurlijk kleden in een zeer gepast Hawaii shirt en ga je door het leven met zo nu en dan een hoornen bril op je neus. Een Ruud is een knuffelbaar mens en erg mensvriendelijk. En niet te vergeten: je regeert dagelijks over je koninkrijk, het BB huis. En passant bezig je erotisch bedoelde teksten tegen vrouwen die allang weten dat je dat wilde gaan doen. Rukken doe je tien keer per week en heel Nederland weet het. Tot slot heeft een Ruud natuurlijk een gitaar, hiermee breng je vreugde in de harten van je naaste omgeving.”

Kortom Ruud roels, maar voor hoe lang nog?