Menu Sluiten

Groninger bedrijf brein achter Big Brother

Groninger Dagblad 30 oktober 1999

GRONINGEN/ALTEVEER ExBig Brotherlid Tara maakte de ultieme BBopmerking met haar vraag: ‘Waar komt dat dan vandaan, Big Brother?’ Veroncia gaf veel prijs maar liet ook veel vragen onbeantwoord; Wie zorgde ervoor dat wij konden smullen van de closeup van de bedscène van Bart en Sabine? Wie was verantwoordelijk voor een perfecte weergave van het geluid van de krokodillentranen van Bianca? Het antwoord is er nu: Computerbedrijf Bilding 4 Media uit Groningen.

Het Groninger bedrijf ontwikkelde in opdracht van Sony de software die gebruikt wordt om de ruim 20 camera’s en 60 microfoons aan te sturen, die in het huis zijn verborgen. Krap een half jaar geleden werd directeur Eltjo Meijer benaderd om het systeem te ontwikkelen, dat er voor zorgt dat de kijkers geen seconde beeld en geluid hoeven te missen. ,,Het project heeft enorm onder druk gestaan, we hebben keihard moeten werken om alles op tijd klaar te krijgen,” vertelt Meijer. Op de zolder van een kleine woonboerderij in Alteveer kwam de software tot stand. Ook werd gekeken hoe de apparatuur zou komen te staan én hoe deze bediend moest worden. ,,We hebben zelfs stukken van het BigBrotherhuis toegestuurd gekregen, om te kijken hoe we de camera’s erin moesten verwerken. Daarnaast moest er een computersysteem worden bedacht dat er voor zorgde dat alleen de interessante dingen er uit werden gepikt. De camera’s houden alles dag en nacht in de gaten. Om al dat materiaal te bekijken, dat is niet te doen.”

Succes

De rest is inmiddels geschiedenis; het programma werd een doorslaand succes en miljoenen voyeurs-in-de-dop volgen dagelijks de verwikkelingen in het BB-huis in Almere. ,,Ik had wel verwacht dat het een succes zou worden, maar zó groot, dat had ik nooit durven hopen”, glundert Meijer. Het is succes waar ook Bilding 4 Media overigens een flink graantje van meepikt. Duitse en Scandinavische zenders hebben inmiddels volop interesse getoond in het programmaconcept. Als eind dit jaar de laatste bewoners het huis verlaten, staan begin januari hun Spaanse opvolgers alweer te trappelen om naar binnen te gaan. ,,De software is het hart van het systeem, en wij hebben de rechten,” zegt Meijer veelbetekenend. Hij is dan ook – om meerdere redenen een groot Big Brotherfan. ,,Als het kan, dan kijk ik, ook omdat je wilt zien of technisch alles goed loopt. Ik vind het programma een verademing, vooral als je het vergelijkt met soaps. Prachtig.”