Menu Sluiten

Big Brother ziet mij niet

De Limburger 4 augustus 1999
Door Merel van Leeuwen

ANP-verslaggeefster Merel van Leeuwen gaf zich op voor het omstreden Veronica-programma Big Brother’ waarbij acht mensen 100 dagen lang worden gevolgd in een met camera’s en microfoons behangen huis. Hoe selecteert Veronica haar kandidaten? –

Honderd dagen met zeven onbekenden in een huis en kans op een kwart miljoen gulden. Wie wil dat? Begin juni stuur ik de bon in uit de krant waarin wordt gevraagd naar naam, adres, geslacht en beroep. Freelance copy-writer’ noem ik mijzelf. De interesse is enorm. Ruim 2500 mensen geven zich op.Het vragenformulier dat volgt heeft een hoog Veronica-gehalte. Om dat niveau vast te houden probeer ik mijn antwoorden te laten aansluiten. Vraag: Beschrijf uzelf in precies één regel. Antwoord: Ik ben niet in één regel te beschrijven. Vraag: Mijn levensmotto is… Antwoord: Haal eruit wat je eruit kunt halen. Vraag: Big Brother is… Antwoord: Net zoiets als bungeejumpen. Vraag: Wat mag er volgens u absoluut niet ontbreken in het medicijnkastje van het Big Brother huis? Antwoord: Condooms.

Deze antwoorden, samen met een recente pasfoto, vallen blijkbaar in de smaak, want 30 juni belt een redactielid van Big Brother met een uitnodiging voor de eerste selectieronde. Deze vindt 4 juli plaats bij John de Mol Produkties in Hilversum. De medewerkster vraagt of ik alleen wil komen en of ik dit nieuws nog even voor me wil houden. Maar natuurlijk.De selectiedag begint als spoorzoeken. Bij de ingang van het Mediapark staat een medewerker van Big Brother die de weg wijst naar de volgende medewerker. En dat gebeurt nog drie keer. In de kantine zitten de andere kandidaten aan tafeltjes met een naambordje erop. Gelukkig is er ook een met mijn naam.En daar zitten ze dan, 22 kandidaten die elkaar bespieden, maar niets tegen elkaar zeggen. Daar tegenover staan redactieleden de nerveuze kandidaten aan te staren. Eentje loopt met een camera en filmt alles. Koffie wordt uitgedeeld en vragenformulieren gaan rond. Ook neemt een medewerker polaroidfoto’s en krijgt iedereen een naamsticker opgeplakt.De sfeer is gespannen. Het valt op dat de kandidaten weliswaar jong zijn maar ook doorsnee ogen. Niks snel en wild. Producent Paul Römer heet de groep vervolgens welkom. Hij benadrukt dat de kandidaten absoluut geen onderling contact mogen hebben. Wissel dus geen adressen en telefoonnummers uit.” Ook vertelt hij dat wanneer de naam van een kandidaat in de pers verschijnt, hij of zij uit de selectie wordt gezet. En bedenk dat je gedurende die drie maanden een bekende Nederlander wordt”, waarop een kandidaat-meisje uitroept Yes!”Na deze selectiedag volgen een psychologische en medische test.

Voor degenen die hier doorheen komen, staat nog een antecendentenonderzoek (of iemand een strafblad heeft) en een gesprek met drie familieleden/vrienden op het programma. Later vertelt Römer aan een ANP-collega dat ze zoveel mogelijk willen weten van de kandidaten. We willen eventueel naar het ministerie van Justitie om daar te vragen of iemand een strafblad heeft, met toestemming van de kandidaat overigens.” Als de ANP-verslaggever stelt dat het verboden is iemands dossier in te zien, antwoordt Römer: We zaten met het idee te spelen. Maar als iets illegaal is of niet kan, doen we het gewoon niet.”Na de peptalk van Römer worden de kandidaten in groepjes verdeeld en krijgen opdracht een kaartenhuis te bouwen. En natuurlijk wordt nog steeds alles gefilmd. Dus wat te doen als kandidaat? Iedereen probeert zo leuk mogelijk over te komen en te laten zien dat goed in teamverband kan worden gewerkt. Eén jongen gaat voor zichzelf aan de slag. Dom.

Ons kaartenhuis mislukt jammerlijk. Ondertussen loeren we naar de verrichtingen van de anderen. We mogen als kandidaten nog wel aan elkaar vragen waar we vandaan komen, maar dat is het dan wel. Na deze nuttige oefening, gaan de kandidaten terug naar hun tafeltje om later te worden opgehaald voor een interview on camera. In een klein zweetkamertje worden vragen gesteld als: Waar ben je het meest trots op in je leven en waar heb je het meeste spijt van? Wat heb je vannacht gedroomd, hoe zien andere mensen jou, aan welke eigenschap van mensen heb je een hekel etcetera.Als laatste moet ik kiezen tussen het zingen van een liedje of het vertellen van een mop of anekdote. Hierbij draait het om de expressie. Doodsbang dat ik zou uitkomen bij een liedje, omdat een mop mij niet te binnen schoot, vertel ik uiteindelijk een verhaal over een zeilavontuur.Binnen twee weken zou de uitslag volgen, maar er komt niets. In de week van 19 juli bel ik met de redactie. We hebben vertraging opgelopen”, aldus een medewerkster. Met het gevolg dat 27 juli een brief van John de Mol op de mat valt met slecht nieuws: Wij bedanken u oprecht voor deelname aan de selectieprocedure, maar er is geen passende rol voor u beschikbaar.”Inmiddels zijn nog achttien kandidaten over. Tien vallen er nog af voordat de acht op 17 september het grote avontuur aangaan. Ze zullen het moeilijk krijgen in het Big Brother-huis dat er overigens uitziet als een bouwkeet.

Van die acht blijven er uiteindelijk drie over en de kijker beslist wie als winnaar uit de bus komt. Misschien is dat wel het kandidaat-meisje dat dolgraag bekende Nederlander wil worden. Yes!Dit is het huis’ waar Veronica het programma Big Brother’ wil opnemen.