Menu Sluiten

Big Brother duurste programma ooit

Nu.nl 7 september 1999

ALMERE – Het nieuwe Veronicaprogramma Big Brother, waarin negen mensen 104 dagen met elkaar worden opgesloten, is het duurste project ooit op de Nederlandse televisie. Om hoeveel geldt het gaat, wil gedelegeerd producent P. Römer van John de Mol Produkties niet zeggen. ,,Maar het gaat om vele miljoenen.”

Op donderdag 16 september zendt Veronica de eerste aflevering van de ‘real life soap’ Big Brother uit. Negen mensen proberen na 104 dagen als enige over te blijven en zo 250.000 gulden te winnen. Eerst ging het om acht personen, maar volgens Veronica waren er in de eindronde zoveel geschikte kandidaten dat de producenten niet konden kiezen.

Het publiek bepaalt welke bewoner na een bepaalde periode moet vertrekken. De groep zelf nomineert daarvoor twee personen. In het huis, dat door het Nederlands Omroepproductie Bedrijf op de voormalige set van de comedy Flodder in Almere is gebouwd, moeten de negen kandidaten in hun eigen levensonderhoud voorzien. Zelf broodbakken, groente oogsten en een kippenren onderhouden, helpt ze daarbij.

Hoe de bewoners dat gaan doen, wordt gevolgd door 24 camera’s die ze tot op het toilet volgen. ,,Dat maakt het project zo duur”, zegt Römer. ,,De techniek die je nodig hebt, bestaat helemaal niet. Er moest dus van alles worden ontwikkeld om het leven van de bewoners in beeld te kunnen brengen.”

John de Mol Produkties is drie jaar lang bezig geweest met de voorbereidingen. Römer: ,,We hopen natuurlijk dat het programma aanslaat, zodat we de investeringen met herhalingen van het project kunnen terugverdienen. Hier of in het buitenland.” Het programma is elke werkdag om acht uur bij Veronica te zien. Rolf Wouters en Daphne Deckers presenteren het. Op zondagavond volgt een compilatie van de voorafgaande week. Kijkers die daar niet genoeg aan hebben, kunnen 24 uur per dag op het internet terecht.