Menu Sluiten

Bart winnaar Big Brother

De Telegraaf 31 december 1999
Door Marcel Frost

ALMERE, vrijdag

Bart is gisteravond met geringe voorsprong winnaar geworden van het Veronica-programma Big Brother. Hij krijgt de hoofdprijs van ƒ250.000. Ruud werd tweede en Willem eindigde op de derde plaats. De eindstrijd was gisteravond bloedstollend: Bart en Ruud lagen lange tijd nek aan nek.

“Als ik een hartslagmeter had gehad, was-ie nu kapot”, zei Bart na het horen van het grote nieuws. Eenmaal buiten, te midden van een uitzinnige menigte, vloog hij direct zijn BB-vriendin Sabine en zijn ouders om de hals. Ruud baalde toen hij hoorde dat hij met slechts een ‘banddikte’ had verloren. Willem reageerde laconiek op zijn nederlaag. Zijn dochter begroette hij met een verbaasd “Wat ben jij groot geworden!”

De hereniging van Ruud met zijn familie was het meest emotioneel. Ze vielen elkaar huilend in de armen en Ruud kreeg vrijwel onmiddellijk te horen dat Paul de Leeuw hem parodieerde, die hem enkele minuten later via de televisie persoonlijk toesprak en uitnodigde voor zijn programma. In Ruud’s stamkroeg in Breda was het een compleet gekkenhuis.

Ook in Roelofarendsveen was het feest, waar Bart’s café net niet werd afgebroken bij het bekend worden van de uitslag. Bart kreeg 47,8 procent van de stemmen, Ruud 43,4 procent en Willem slechts 8,8 procent. In totaal hebben 3,8 miljoen mensen gebeld.

Troostprijs

De kinderen van Ruud en Willem kregen 10.000 gulden als troostprijs. Het geld komt vrij wanneer de kinderen 18 jaar oud zijn.

In tegenstelling tot de voorgaande telefonische stemmingen konden de kijkers nu tot het laatste moment de uitslag veranderen. Het nieuwe belsysteem verwerkte maximaal een miljoen stemmen per uur. Het telefoonverkeer raakte in Limburg en Brabant tijdelijk overbelast doordat Zuid-Nederland massaal zijn stem uitbracht.

Bart uit Roelofarendsveen ontpopte zich al snel tot de lieveling van de dames, zowel bij de kijkers als in het huis. Sabine viel voor de charmes van Bart, hetgeen haar haar plek in het huis kostte. Het kersverse paar sloot zich te veel af van de rest en werd door de overige bewoners genomineerd. Het publiek bepaalde vervolgens dat ‘kreng’ Sabine weg moest.

Dat Bart in het huis vooral een dwarsligger was, leverde hem nog meer nominaties op. Maar de kijkers genoten juist van zijn tegendraadse opmerkingen en stemden ronde na ronde niet op hem.

Bredase Ruud was lange tijd de grote favoriet, omdat hij in het huis de rol vervulde van herbergvader. Mogelijk dat hij net iets te neutraal is gebleven en dat daarom het publiek toch koos voor de iets meer uitgesproken Bart.

Ook kok Willem uit het Groningse Leek is lang kandidaat geweest voor de eindzege. Dat hij echter tijdens de laatste ronde zijn ‘maatje’ Ruud nomineerde, deed hem wellicht de das om. Het publiek, dat dagelijks met honderden het huis in Almere bezocht, schold hem zelfs van achter de omheining uit voor matennaaier, maar zijn fanclub bleef hem tot de laatste minuut trouw.

Big Brother is de afgelopen drie maanden uitgegroeid tot het meest succesvolle programma ooit. Nooit eerder kreeg een tv-formule zoveel aandacht van de media, nooit eerder was de belangstelling uit het buitenland zo groot.

Kranten van New York tot Tokio schreven over het fenomeen, tv-ploegen reisden uit de hele wereld naar Almere om de met hekken omsloten wooncontainers te filmen. Verschillende landen hebben de formule al gekocht.

Bart verlaat als laatste het Big-Brother-huis in Almere: als winnaar.

Ruud feliciteert Bart met zijn overwinning.

Bart tegendraads en eigenwijs

De bewoners werden af en toe gek van de tegendraadsheid van Bart maar het publiek kon het juist wel waarderen. Hij vertelde onlangs in de dagboekkamer dat hij de grootste winst had geboekt door verschillende nominaties te overleven.

Kok Willem minst populair

Willem ontpopte zich in het huis als een ware allemans-vriend. Iedereen kon goed met hem opschieten, niet ten laatste omdat hij elke dag voor de bewoners kookte. Dat hij zijn vriend Ruud tijdens de laatste ronde nomineerde, werd hem echter door het publiek niet in dank afgenomen. Bovendien roddelde hij regelmatig over de bewoners, iets wat hem ook minder populair maakte.

Knuffelbeer Ruud erg neutraal

Knuffelbeer Ruud maakte er een goede gewoonte van om de zaken van twee kanten te belichten en koos slechts zelden partij bij conflicten in het huis. Inmiddels is hij zo beroemd dat Paul de Leeuw hem imiteert.