Menu Sluiten

‘De Pollo is de morele winnaar’

Bn/DeStem 31 december 1999
Van onze verslaggevers
ALMERE/BREDA – Hoe is het leven zonder Big Brother? Dat geldt vanaf vandaag niet alleen voor de laatste drie bewoners van inmiddels het beroemdste tv-huis van Nederland, maar ook voor alle kijkers.
Naar schatting zo’n zes miljoen (!) mensen keken gisteravond naar de finale van de 106 dagen durende real-life-soap en zagen de 23-jarige Bart uit Roelofarendsveen (‘Als ik een hartslagmeter zou hebben, dan was die nu kapot’) als winnaar uit de bus komen. Het leverde hem een bedrag van 250.000 gulden (netto) op.
Tweede na een nek-aan-nek-race werd de Bredase sportmasseur Ruud ‘Pollo’ Benard (45). In de sportwereld heet dat vaak de ondankbaarste plaats te zijn. Niet voor Ruud, die zich in het van de buitenwereld afgesloten huis in Almere zo populair gemaakt heeft dat thuis een enorme berg aanbiedingen in de commerciële sfeer ligt. Het ‘Erik Hulzebosch effect’ dus. Tweede in de laatste Elfstedentocht, achter Henk Angenent, maar nog steeds veel meer een bekende Nederlander en succesvolle schnabbelaar dan de winnaar. Dat Willem (37) slechts nummer drie zou worden, was zo klaar als een klontje. Hij was lange tijd topfavoriet, maar maakte zich op het laatst wel heel opzichtig impopulair.

Centrale

Tot bijna 23.00 uur konden de mensen hun stem uitbrengen, wat een verstopping op het telefoonnet tot gevolg had. De centrale in Hilversum bleek met 100.000 lijnen over een te kleine capaciteit te beschikken. Vooral vanuit Limburg en Brabant werd driftig gebeld. In die provincies kregen tal van abonnees geen kiestoon meer, een bewijs dat de centrales in de wijk al overbezet waren. Deze krant kreeg gisteravond diverse boze telefoontjes van fans die hun stem op Ruud niet uit konden brengen, terwijl de ‘Bart-lijn’ wel open bleef. “Zie je wel dat het afgesproken werk is”, mopperde een van hen.
Rond het evenveel bekritiseerde als bejubelde programma bleef de gehele periode een waas van ongeloofwaardigheid hangen. Er werd gesneden in zogenaamde ‘live-opnames’, de winnaar zou al tevoren bepaald zijn, dat Karin er vorige week uit zou vliegen, was ook al lang bekend voordat de stemlijnen sloten.
Het deerde de Ruud-fans in diens stamcafé De Bommel in Breda allemaal weinig. Veronica schakelde regelmatig over naar de thuishaven van ‘Pollo’, net als naar de woonplaatsen van de andere twee matadoren, Leek (Willem) en Roelofarendsveen (Bart).
“De Pollo is de morele winnaar, simpel”, vond voormalig buurman Willem van der Made. Willem kan het weten, want hij zag alle afleveringen! “Eén aflevering had ik bijna gemist”, grijnsde hij. “Ik vond het een toffe kick om ernaar te kijken, ik houd niet van films of Jos Brink. Van dit programma werd ik lekker rustig.”
Burgemeester Rutten gaf Ruud een grote pluim en kwam met ansichtkaarten op de proppen: Groeten uit Breda, met daarop de markantste gebouwen plus het hoofd van Ruud. “Hij is een prima ambassadeur voor onze stad gebleken. Als hij vanavond wint, krijgt hij een ontvangst op het stadhuis en zullen we het net zo vieren als wanneer NAC promoveert.” Helaas…
Ook NAC’s commercieel directeur Hans van den Dungen roemde de inmiddels beroemdste Bredanaar. “Hij maakte 106 dagen gratis reclame voor ons. Op 22 januari is de topper NAC-FC Zwolle, dan halen we deze andere topper er ook bij. En zingen we massaal ‘Ik spring voor Ruud’.
Volgens uitbater Kees Verberk komen inmiddels toeristen uit het hele land naar Ruuds café: “Ze nemen foto’s en vragen waar hij altijd zit. De vaste klanten malen er eigenlijk weinig om. Die zijn net als Ruud en denken ‘Laat je niet gek maken’.

Baskenland

Wielermaatje Frans Bogers had de laatste dagen per gsm driemaal daags contact met Spanje. “Daar woont wielerprof Tom Cordes. Ruud masseerde hem vroeger, daarom wilde Tom op de hoogte gehouden worden. Hij zit nu al de hele dag daar in het Baskenland zenuwachtig te wezen voor ‘Pollo’.” Volgens Bogers zal Ruud niet op alle aanbiedingen ingaan. “Hij heeft zich zijn hele leven nog niet voor geld geïnteresseerd. Hij wil leven, niet geleefd worden.”
De sfeer werd in het niet eens uitpuilende Bredase café almaar feestelijker, de uitslag leek weinig mensen wat uit te maken. Zelfs De Vergadering niet, de voetbalvriendenclub van Ruud, herkenbaar aan fraaie turquoise pakken. Woordvoerder Cees, alias ‘De Professor’, vond dat Ruud een week eerder er al uit had moeten vliegen. “Ik wist dat hij het op zich vol zou kunnen houden. Maar vorige week had hij in zijn eentje alle publiciteit gekregen, nu moeten ze het met zijn drieën delen.”
Toen de uitslag na wel erg lang rekken eindelijk officieel bekend was, reageerden de meesten berustend. “Zie je wel, doorgestoken kaart, geen reet aan”, zei een klant.
Stamgast Rob ging nog verder: “Ik gun Ruud alles, maar eigenlijk vind ik het ronduit denigrerend naar de gemiddelde tv-kijker toe dat een dergelijk programma is uitgezonden. Ik ben blij dat het afgelopen is. Maar”, lachte hij wat zuur, “direct komt SBS met De Bus, met elf deelnemers. Er hebben zich 4500 mensen voor aangemeld, daar zijn er nu nog vijftig van over. Hoe ik dat weet? Een collega van me, Dennis de Boer, ook al uit Breda, zit bij die laatste vijftig…”