Menu Sluiten

`Wij willen meer voodoo en hekserij!!!`

Amersfoortse Courant 22 november 1999
Door Monique Brandt en Berrit de Lange

De bewoners van het Big Brotherhuis in Almere beseffen ondanks hun geïsoleerde positie steeds beter dat ze `buiten` volop in het nieuws staan en dat de roem een keerzijde heeft.

Sinds het vertrek van Mona, die naar eigen zeggen vooral opstapte vanwege de negatieve publiciteit en de gevolgen daarvan voor haar gezin, zijn de achterblijvers duidelijk gaan nadenken over de impact van hun woorden en daden. `Ik schat dat dit het best bekeken programma van de Nederlandse televisie is`, verklaarde Bart afgelopen week. En Ruud, gelukkig nog wel onwetend van het feit dat hij zich mag rekenen tot Nationale Knuffelbeer 1999, sprak zijn grote angst uit dat door alle publiciteit zijn relatie in gevaar zou kunnen komen. `Ja, daar is iedereen hier bang voor`, aldus Bart.

Een van de gevolgen is dat de intensieve en uitgebreide knuffelpartijen tussen Maurice en Karin kennelijk tot het verleden behoren. Wellicht dat ex-bewoonster Cyrille Maurice tijdens hun geheimzinnige fluistergesprekje – ze hadden zelfs hun batterijen uit hun zenders gehaald – heeft ingeseind over de sappige verhalen met betrekking tot `het paar` in de roddelbladen. En op tv. Want wie schetst onze verbazing toen de `serieuze` journalist Frits Barend onbeschaamd bij Sabine informeerde of het gerucht klopte dat Karin Maurice oraal bevredigd zou hebben.

Overigens zijn niet alleen de bewoners zelf razend populair in ons land. Ook hun spullen zijn plotsklaps hoogst gewilde artikelen. Of het nu gaat om de Big Brother Theedoek, het afzichtelijk gele Ikea-bankje of het tijdens een weekopdracht vervaardigde Big Brother Kunstwerk: een door de fans kennelijk intrigerend gevonden installatie van ijzerdraad, serviesgoed en bestek. John de Mol en Veronica besloten daarom een contract te sluiten met het Internet veilinghuis QXL (homepage: www.qxl.nl), sinds 1997 actief in onder meer Groot- Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Italië. Het bedrijf zag in dit project een mooie gelegenheid om publiciteit te trekken. Een deel van de opbrengst gaat passend genoeg naar een nog te bepalen goed doel.

Natuurlijk zijn er ook nog mensen in het land die het reilen en zeilen in het Big Brother-huis kritisch volgen.

Nico Dijkshoorn, bijvoorbeeld, die dagelijks op Internet in een column zijn ongezouten ideeën spuit. `Houd op!!! Wij willen mensen bij wie duidelijk zichtbaar de bodem uit het bestaan is geslagen. Wij willen veel meer voodoo en hekserij in het huis. Uitdrijvingen!!!`

Dijkshoorn is sinds half oktober uitgegroeid tot spreekbuis van zo`n vijftienhonderd fanatici die Big Brother zowel op tv als op Internet `met een gezond wantrouwen` volgen. Maar nu is Dijkshoorns nachtmerrie waarheid geworden: hij is door Veronica uitgenodigd om zijn visie te geven in het wekelijkse studioprogramma met Rolf Wouters. `Dat wilde ik niet. Geen zin om met m`n kop op televisie te verschijnen`, pende Dijkshoorn in zijn stukje. `Ik zit elke avond zwaar te schelden op alle `nichtjes`. Ik denk niet dat ze mijn licht-kritische toon daar erg weten te waarderen.`

`Wat een tergende, naar de keel grijpende saaiheid. Ik heb er tot nu toe nog niet over geklaagd, maar dit is hels`, schreef Dijkshoorn over de gezapige sfeer in Het Huis.

`De formule is al lang failliet,` zegt Dijkshoorn over de gebeurtenissen in Almere. `Al die artiesten die op bezoek komen en die weekopdrachten, heel irritant. Ik vind het verbazingwekkend dat de bewoners als het moet, gekleed in rare circuspakjes, zelfs een pinguïn door een brandende hoepel zouden laten springen. Kom toch eens in opstand!`

De gevierde columnist, in het dagelijks leven bibliotheekmedewerker, heeft geen enkele `media-achtergrond`, maar noemt zichzelf `een latente ingezonden brievenschrijver`.

Over de in zijn ogen irritante weekopdrachten schrijft Dijkshoorn: `Sabine zat er niet zo ver naast met haar harde oordeel over Willem: `Die zit er in voor de poen`. Die kan je vanaf nu alles laten doen. Als de weekopdracht is de teennagels eruit trekken met een pincet en daar dan 10 leuke geinige asbakjes van maken, zit Willem al met de linkervoet in zijn hand.`