Menu Sluiten

Politie beschermt Big Brother tegen Feyenoorders

Feyenoordsupporters hebben gistermiddag op de A6 in Flevoland tussen Lemmer en Urk het verkeer gehinderd. Tientallen fans reden met hun auto’s stapvoets, drukten andere automobilisten van de weg, stonden stil op de snelweg en waren midden op het wegdek aan het springen.

Uit angst voor een invasie van het Big Brotherhuis sloot de politie de weg naar Almere af. Tot een belegering kwam het overigens niet. De politie hield uiteindelijk zeventien supporters aan.

ME te paard houdt de wacht bij het Big Brother huis vanwege de mogelijke komst van Feyenoord hooligans.

Foto PVW/Akke van Eck/GPD

Meer arrestaties worden niet uitgesloten, omdat kentekens zijn genoteerd van amokmakers die ondanks een stopteken toch zijn doorgereden. De aangehouden voetbalfans wordt in ieder geval verstoring van de openbare orde ten laste gelegd.

Omdat de ME flink werd belaagd kan daar nog verzet bij arrestatie bijkomen. De voetbalsupporters waren na een kortstondig bezoek aan Friesland voor de voetbalwedstrijd Heerenveen Feyenoord weer op de weg naar Rotterdam.

De reis was tevergeefs want vlak voor twaalven keurde de scheidsrechter het onbespeelbare veld af. Op de terugweg maakten de fans door de blokkade hun ongenoegen over de afgelasting kenbaar. De Flevolandse politie was ingeseind dat supporters onderweg waren naar Almere om het Big Brotherhuis te bestormen.

Het industrieterrein in Almere Buiten waar het Big Brotherhuis zich bevindt werd hermetisch afgesloten met ME voertuigen. Binnen de hekken van het televisieterrein werden hondengeleiders ingezet die de tien medewerkers van een beveiligingsbedrijf assisteerden.

De mobiele eenheid was met paarden aanwezig en het omliggende bos werd voortdurend uitgekamd. Het Flevolandse politiekorps werd bijgestaan door andere korpsen. In totaal waren er zeker vijftig agenten in Almere aanwezig en nog eens tientallen op de snelweg bij Urk. De politie wilde de voetbalfans niet eens Almere binnen laten komen, dus werden de snelwegen rond de polderstad scherp in de gaten gehouden.

Maar bij het Big Brotherhuis bleef het rustig. Wel werden zo’n twintig Feyenoordfans in kleine groepjes gesignaleerd, maar de politie greep daar niet in. Bestuurslid Ton Strooband van de supportersvereniging Feyenoord keurde het gedrag van de fans af. ,,Noem het maar een wilde actie. We zijn er zeker niet blij mee.” Strooband kon het ongenoegen van de fans overigens wel begrijpen.

,,Zelf had ik ook flink de ziekte in. We zaten al bij Emmeloord toen we hoorden dat de wedstrijd niet doorging.” De wedstrijd was vorige week trouwens al beladen. De supportersclub wilde aanvankelijk met 1000 į 1500 aanhangers protesteren tegen de verplichte combi regeling en het gebrek aan toegangsbewijzen bij uitwedstrijden. Die actie werd na toezeggingen van de KNVB op het laatste moment afgeblazen.