Menu Sluiten

Het vuur geblust

BN/DeStem 1 december 1999
Door Romain van Damme

Het laatste beeld van de maandagavonduitzending: Ruud en Bart zien tot hun grote schrik de vuurkorf omver donderen.

Help! De weekopdracht – hou het vuur brandend tot vrijdagmiddag 14.00 uur – in groot gevaar. Een zweverige stem begeleidt de beelden: lukt het de bewoners de weekopdracht te redden? Kijk morgen!

Zolang hoef je niet te wachten. Even Veronica-teletekst pagina 512 raadplegen en wat lees je: met vereende krachten en ingepakte handen wordt de korf weer overeind gezet en het vuur opgestookt. De weekopdracht is gered.

De opgevoerde spanning weer geblust. Door Veronica zelf. Zoals Veronica wel vaker blust. Nu al is bekend dat donderdag zestien december de vier overgebleven bewoners van nieuws voorzien worden. Een landelijk ochtendblad wordt dan eenmalig bezorgd in de Almeerse bunker. Raar, want de bewoners zouden tot aan het eind van de rit toch van alle nieuws verstoken blijven?

Ongetwijfeld past dat in de Veronica-filosofie: regels zijn er om aangepast te worden. Volgens de Britse producent Castaway had er helemaal niets aangepast mogen worden. Castaway, zo meldt een landelijk ochtendblad, spant een rechtszaak aan tegen Endemol. Het idee van Big Brother zou toch gestolen zijn.

In 1996 ontwikkelden Charles Parsons, Waheed Ali en Bob Geldof een programma voor zestien mensen die zesenveertig dagen op een onbewoond eiland moesten doorbrengen. De winnaar kreeg een fors geldbedrag. Endemol zegt dat de programma’s absoluut niet op elkaar lijken en ontkent dat er ook maar iets gestolen is.

Het zal de bewoners ongetwijfeld een zorg zijn. Zij zijn in de beslissende fase beland en moeten zich in alle bochten wringen om straks alleen over te blijven. Het kwart miljoen lonkt.

Spannend! schreeuwt Veronica. Maar is het nou zo spannend om eerst saaie Maurice te zien verdwijnen, vervolgens stoere Bart kopje onder te zien gaan en semi-intellectueel Karin te zien sneuvelen? Willem en Ruud verdelen de buit en iedereen is blij. Spannend!