Menu Sluiten

Friesland Boppe

Verrassing
Aan het einde van de ochtend waagt Ruud zich even uit bed. Hij laat de kippen los, geeft de vissen te eten en duikt snel zijn bed weer in. Als Big Brother rond het middaguur de bewoners naar de dagboekkamer roept, wordt daar schoorvoetend gehoor aan gegeven. Maar het is een leuke verrassing voor de bewoners. Geen weekopdracht, maar meewerken aan een nieuw programma. De drie mannen stemmen in en een half uur later lopen ze met elk een eigen camera door het huis. Ze mogen hun eigen belevenissen filmen voor ‘Geld voor je leven’, een nieuw Veronica-programma. De uren die volgen, worden doorgebracht met filmen, voetballen en pannenkoeken eten.

Rond vier uur gaan de mannen alweer in bad. Tenminste Willem en Bart. Ruud volgt later. Ze hebben er wat te drinken bij en komen met hapjes. Eigenlijk zitten ze gewoon nog steeds in het bad, omdat de bal weer over de schutting heen geschoten is. Bart is de eerste die uit het bad gaat. In de keuken leest hij de krant nog een keer. Ruud en Willem blijven achter in het bad. “We hebben wel een leuke tijd gehad”, blikt Willem terug. “Het was gezellig, we hebben veel gelachen. Vooral met zijn vijven hebben we het heel leuk gehad.” Ruud is het hier mee eens: “Toen viel alles in elkaar.” Toch vindt Willem het nu ook nog zo slecht nog niet. “We kunnen nu gaan eten en slapen wanneer we dat willen. Er is niemand meer die erover zeurt”, stelt hij. Hierop sluiten de twee hun ogen en dromen weg in fantasieland. De wereld waarin zij met hun kinderen door Nederland kunnen fietsen. In alle vrijheid, zonder dat iets hun tegenhoudt. “Kun je je het voorstellen?”, vraagt Willem. Ruud kan het zeker. Hij sluit voor een tweede maal zijn ogen. Even is hij weer thuis.

Filmpje

Als iedereen het bad uit is, heerst er stilte in het huis. Willem duikt meteen zijn bed in om te slapen. Bart valt op de bank in slaap. Ruud sluipt met de camera in zijn hand door het huis om filmpjes te maken. Ook hij besluit uiteindelijk om maar eens te gaan slapen.

Als Bart wakker wordt, wast hij af en bekijkt daarna het filmpje van Ruud. “Jij kan ook slap lullen”, zegt hij tegen Ruud als deze wakker wordt. “Heb je mijn filmpje gekeken? Dat meen je niet?”, zegt Ruud.

Carnaval

Het lijkt weer een duffe avond te worden. Het tegendeel is echter waar. Rond negen uur, worden de bewoners verrast met een optreden van twee dweilorkesten. Vooral Willem is helemaal door het dolle heen als hij merkt dat een ervan een Fries dweilorkest is. “Friesland Boppe”, roept Willem hard. “Jongens, bedankt!” Ruud: “Dit is gewoon carnaval.” Bart vindt het meer op een kermis lijken. “Gezellig of niet?”, vraagt Willem. Ruud: “Ik hou wel van muziek bij het eten.” Behalve de dweilorkesten, is er ook een zanger uit Leiden aanwezig. Hij brengt allemaal covers ten gehore. “Het klinkt zo vals, dat het mooi is”, stelt Ruud vast. Dan wordt het prachtige ‘You’ve got a friend’ van James Taylor ingezet. Willem leeft helemaal op. Met een enorme grijns staat hij in de tuin. De piepschuim sneeuwpop grijnst tevreden terug. En dan: ‘Nee je hoeft niet naar huis vannacht’. Bart vindt de tekst erg toepasselijk: “Grapjas”. Bij “Bij het kleine café aan de haven”, begint Ruud enthousiast te dansen waarbij hij wild om zich heen slaat. “Sla jij veel mensen neer als je danst?”, vraagt Bart quasi serieus. Als Bart en Ruud naar binnen gaan, geniet Willem nog wat na op de (afgedekte) tobbe. Dan gaat ook Ruud naast hem zitten en samen luisteren zij stilzwijgend naar het ontzettende kabaal buiten de hekken. Maar als ‘De meeste dromen zijn bedrog’ wordt ingezet, wordt er toch weer uit volle borst meegezongen. Willem doet z’n best, maar kookt beter dan ie zingt.