Menu Sluiten

Daphne Dekkers brengt cadeautjes van Big Brother

Alphens Nieuwsblad 7 december 1999

Aan de Verlengde Marnixstraat staan de huizen van Stichting Rijnhoven. In deze huizen wonen kinderen met gedragsproblemen. Op nummer 8 zijn een gezinsvervangend tehuis en een observatiegroep gevestigd. Het is dinsdag 30 november 14.15uur en het is nog rustig in het gezinsvervangend tehuis. Gastvrouwen Sandy Kardolus en Wilma Crouwel bereiden zich voor op de storm. Binnen afzienbare tijd zal een team van het televisie-programma Big Brother zich melden met een grote stapel sinterklaascadeautjes. In dit huis wonen vijf kinderen, allemaal broers en zussen. Hans neemt met projectvader Alfons zijn rapport door:” Gefeliciteerd,” zegt Alfonso, “ziet er prima uit!”

Hans kijkt alsof het hem niets verbaast. Zijn kleinere broer Marcel is helemaal klaar voor het hoge bezoek. Hij heeft een tekening gemaakt en is duidelijk gespannen. De drukte is compleet als ook zus Patricia en de twee kleinste broertjes binnenkomen.

We moeten een deur verder om de gebeurtenis mee te maken. Voordat het team van Big Brother arriveert, leggen Jannet Dubbelman van de Marthastichting en een vertegenwoordiger van Kinderhulp uit hoe het allemaal is gekomen. Voor het verdelen van de pakjes, die door de bewoners van het Big Brother-huis zijn ingepakt, heeft Veronica de hulp van Kinderhulp ingeroepen. Kinderhulp heeft daarop Stichting Rijnhoven, onderdeel van de Marthastichting aangewezen. Maandag was er van alle ouders toestemming om de tv-opnamen door te laten gaan en sindsdien konden de kinderen niet meer wachten. Als Daphne Deckers eindelijk met haar cameraploeg arriveert, neemt Hans Duprie, directeur van de Marthastichting het woord. “Hier wonen wonen allemaal kinderen met gedragproblemen,” zegt hij, “ze kunnen daarom niet thuis wonen of naar een normale school gaan. Liever waren ze thuis, zeker met dit soort dagen, maar dat kan nou eenmaal niet. Zij zijn daarom niet alleen heel erg blij met de cadeautjes, maar vooral ook met de aandacht die ze krijgen!” Daphne Deckers begrijpt wat hij bedoelt. Ze pakken snel allemaal wat cadeautjes uit de overvolle auto en verdwijnen naar binnen. Het gegil van de kinderen toen de auto aan kwam rijden heeft plaats gemaakt voor verwoed sinterklaasgezang. “We hebben zoveel cadeautjes bij ons, dat we jullie willen vragen om mee te helpen”, zegt Daphne. Binnen een mum van tijd krioelt het van de kinderen. Ze proberen zo snel mogelijk hun schoenen te vinden en komen met vijf cadeau’s tegelijkertijd naar binnen. Ook de pieten helpen mee en binnen een paar minuten staat de hele woonkamer vol met sinterklaascadeau’s. Daphne neemt eerst een map met tekeningen, brieven en vragen voor de bewoners van het Big Brother-huis in ontvangst. Een van de bewoonstertjes leest een paar vragen voor:” Deze vraag is voor Willem en Karin: waarom hebben jullie ervoor gekozen om bij jullie kinderen weg te zijn?” leest ze. Voor de kinderen die hier wonen waarschijnlijk onbegrijpelijk. Als je niet weg hoeft te zijn, dan ben je toch bij je eigen familie met de feestdagen?

Eindelijk mogen de kinderen hun cadeau’s uitpakken. Daphne telt af en het geschreeuw is meteen oorverdovend. Na afloop worden er wat sinterklaasliedjes gezongen en zelfs Hans, die eerst zei dat hij het maar saai vond om op tv te komen, zingt nu luidruchtig “Zie ginds komt de stoomboot” mee.