Menu Sluiten

Zoeken naar Anouk

‘Hallo, met Anouk’, verstaan we met moeite door het rumoer op de achtergrond. ‘Dag Anouk, je spreekt met Trajectum. Jij gaat vanavond het Big Brother-huis in. Mogen we jou op de valreep telefonisch wat vragen stellen?’

In een speciaal ingelaste live-uitzending op maandagavond 1 november worden drie meiden voorgesteld waarvan er twee de volgende dag Ruud, Willem, Karin, Maurice en Bart gaan vergezellen in het Big Brother-huis. ‘De eerste is Anouk uit Utrecht’, kondigt Rolf Wouters aan, ‘ze studeert accountmanagement en woont in een meidenhuis.’ Waar precies ze studeert, wordt niet duidelijk. Ook niet wat haar achternaam is, maar ze studeert in Utrecht en misschien wel ergens aan de Hogeschool van Utrecht. Proberen dus of we haar te pakken kunnen krijgen. De volgende ochtend komt een tip binnen bij Trajectum dat Anouk een tweejarige hbo-opleiding doet bij Schoevers in Utrecht. Om tien voor één bellen we met de Schoevers-vestiging. De telefoniste maakt een verwarde indruk en verwijst ons in eerste instantie door naar de afdeling persvoorlichting in Den Haag. Na enig aandringen zet ze ons door naar de adjunct-directeur. Tot onze grote verbazing is de adjunct zeer hulpbereid. ‘Anouk studeert inderdaad bij ons, en ook haar zus Gigi heeft bij ons een opleiding gevolgd’, zegt ze enthousiast. ‘Ik heb hier Anouks 06-nummer, dat mag je zo hebben.

Je moet trouwens wel snel zijn, want ze moet om één uur in de Big Brother-studio in Almere zijn. Of je haar dan nog kunt bereiken is maar de vraag’, vertrouwt ze me toe. Om klokslag één bellen we Anouk op haar mobieltje. Ze is verrast. Schijnbaar heeft nog geen journalist contact met haar opgenomen. Nadat we hebben uitgelegd wat we willen, vraagt ze enigszins geïrriteerd: ‘Hoe komen jullie eigenlijk aan mijn nummer?’ Bijna stemt ze toe in een interview, maar dan klinkt ineens een zware, mannelijke stem door de hoorn. ‘Anouk kan nu niet meer geïnterviewd worden’, horen we op strenge toon. De basstem blijkt van een redacteur van BB te zijn. Hij verwijst ons door naar de persvoorlichter van Veronica. ‘Maar we willen zo graag Anouk nog wat vragen voor ze het huis in gaat’, proberen we nog. ‘Daar kunnen we nu niet aan beginnen, alle perscontacten moeten centraal gecoördineerd worden’, zegt de BB-redacteur resoluut. We bellen het nummer van de afdeling persvoorlichting in Hilversum. Daar krijgen we – zoals verwacht -nul op het rekest.

Zwaar teleurgesteld nemen we weer contact op met onze deep throat bij Schoevers. Misschien kunnen we in het studentenhuis van Anouk samen met haar huisgenoten naar de BB-uitzending van die avond kijken. Weer werkt de adjunct van Schoevers mee. We krijgen Anouks adres en telefoonnummer en zelfs haar postcode. Wel op voorwaarde dat ze eerst zelf even met Anouks huisgenoten belt om hen voor te bereiden. Schoorvoetend stemmen we toe. Een half uurtje later neemt een meisjesstem op met ‘Huize Herrie’. Ze blijkt voorbereid en laat ons weten dat ze vanavond niet thuis zullen zijn, omdat ze in Almere Anouk gaan uitzwaaien. ‘En morgen dan?’ ‘Nee eh, we staan helemaal achter Anouk, maar we hebben niet zo’n zin in al die media-aandacht’, weifelt ze. ‘Sorry hoor, het is niet persoonlijk. Ik heb trouwens wel een nummer voor je waar ze je verder kunnen helpen.’ Na enig zenuwachtig zoeken en gemompel (Waar is dat papiertje nou!), vraagt ze ons zo even terug te bellen. Als we dat tien minuten doen, blijkt het weer dat 035-nummer van de Veronica-persvoorlichter te zijn. ‘Laat maar’, reageren we ietwat aangeslagen.

Shit, hadden we Anouk nou maar een kwartiertje eerder gebeld.