Menu Sluiten

X

Algemeen Dagblad 13 november 1999
Door: Jaap van Ginneken.

X is de onbekende. Er was deze week een kleine schermutseling, die echter tevens heel onthullend was. De projectleiding wilde dat de huisbewoners over die onbekende zouden gaan roddelen, maar Karin en Willem dachten de valstrik te ontwijken. “Dat is geen klasse, heel persoonlijk, vervelend, verdrietig, pijnlijk, slecht.” Ze verscheurde de opdracht en werden daardoor later bij Big Brother op het matje geroepen.

Het miniscule incident zegt iets over het opschuiven van de formule en van de normen. Het blijkt moeilijk om een heel kwartaal dagelijks spannend te houden, dus men past allerlei kunstgrepen toe. In het begin zocht ‘The Young One’ dat vooral in allerlei onnozele sport- en spelopdrachten. Maar gaandeweg realiseerde men zich, dat reality-tv en emotie-tv het vooral moeten hebben van psychologische conflicten. Als die teveel uitblijven, moet je ze dus uitlokken. Groot was immers afgelopen week bij hen de teleurstelling was geen teleurstelling was.

Cyrille werd weggestuurd, Anouk genomineerd, maar geen van beide vatte dat op als een persoonlijke krenking. Er werd wel een beetje obligaat gesnotterd, maar dat was alles. Ze aanvaardden als vanzelfsprekend, dat de ‘groep van vijf’ nu eenmaal oudere rechten had.

De regie probeerde vervolgens leven in de brouwerij te brengen, door gespreksonderwerpen aan te dragen, waarvan ze hoopten dat die alsnog emoties en drama zouden losmaken. Het onderwerp ‘ouders’ leverde wel wat mooie ontboezemingen op, maar tevens van drie mensen letterlijk hetzelfde cliche: “Ik heb ook heel lieve ouders”.

Het was duidelijk een veel vileiner idee, om ze te laten roddelen over (ex)bewoners of (ex)partners. Bijvoorbeeld over oud bewoonster Sabine, waarover dan ruzie met de verliefde Bart zou ontstaan, zodat de te hecht geworden groep alsnog uiteen zou vallen. Maar Karin en Willem begonnen pas over haar, toen hij er niet was. Willem: “Een mooi koppie, maar dat is ook maar heel beperkt. Ik wilde haar op een gegeven ogenblik wel met een spandoek nomineren” (voor verwijdering). Karin: “Overheersend, een heel gevaarlijk iemand, ze gaat gewoon dwars over mensen heen”. Willem weer: “Bart werd gewoon een week jochie, een watje”. Karin: “Die heeft zijn hersens ook niet altijd in zijn hoofd zitten”.

De samenvatting toonde ons ondertussen Bart die een half-doorlatende spiegel uitvoerig schoonpoetste om smachtend een foto van Sabine op te houden,.