Menu Sluiten

Wiltrude:” Big Brother maakt van Ruud een domme clown!”

Story nummer 46 18 november 1999

In het Big Brother-huis is Ruud de man die het iedereen naar zijn zin wil maken. Populair bij medebewoners en kijkers. Toch vindt Ruud’s vriendin Wiltrude dat hij maar dom overkomt op tv. “Hij is in het echt veel intelligenter,” verzekert zij Story. In een exclusief interview onthult zij verder haar vluchtplannen wanneer Ruud het BB-huis verlaat….

Nog maar net was Ruud Benard (45) bij zijn vriendin Wiltrude (36) ingetrokken, of hij moest alweer zijn pyama inpakken om af te reizen naar het Big Brother-huis. Ruim negen jaar hebben zij een innige relatie, maar van samenwonen wilde het tweetal tot voor kort niets weten. “Dat heeft verschillende redenen die er nu niet meer toe doen,” reageert Wiltrude.

Ook toen vijf jaar geleden dochtertje Bibi werd geboren, bleven ze apart wonen. Tot afgelopen voorjaar.

Ruud trok defenitief de deur van zijn prachtige bovenwoning in het centrum van Breda achter zich dicht om bij zijn geliefde in te trekken. Twee maanden geleden moest hij, net helemaal gewend aan het samenwonen in haar nieuwbouwwoning, Wiltrude alweer verlaten om de hoofdrol te spelen in het best gekeken televisieprogramma van dit moment.

Hoewel de beelden anders doen vermoeden is Ruud, die in Breda door zijn vrienden ookwel ‘Pollo’ wordt genoemd, volgens Wiltrude helemaal niet zichzelf in het Big Brother-huis. Zo doet Nederlands populairste knuffelbeer zich op tv oppervlakkiger voor dan hij in werkelijkheid is. “Ruud laat zich niet altijd van zijn beste kant zien,” bekent zij. “Een goed gesprek met medebewoners zie ik hem zelden voeren, terwijl wij thuis wel vaak over serieuze zaken praten. Maar Big Brother maakt van hem een domme clown. Ik verbaas me regelmatig over de onzin die de bewoners in het Big Brother-huis uitkramen. Het gaat werkelijk nergens over. Niemand vraagt zich bijvoorbeeld af wat er nu allemaal gaande is in de wereld. Misschien is het een soort zelfbescherming en een manier om te ‘overleven’, maar ik ken Ruud in elk geval anders. Hij is in veel dingen geinteresseerd, maar dat zie ik jammer genoeg op tv weinig terug. Verder is hij in het huis wel helemaal zichzelf, inderdaad die knuffelbeer waar ik zo veel van hou.”

Tv door het raam

Dat andere bewoners wel eens in Ruud’s armen liggen, vindt zijn vriendin helemaal niet erg. “Als je helemaal van de wereld afgesloten bent en met een paar mensen zo’n lange tijd moet samenleven, heb je natuurlijk behoefte aan intimiteit, en die zoek je bij elkaar. Daar heb ik helemaal geen moeite mee, hoor.”

Ruud, die bekent staat als gevoelig en zeer sociaal bewogen, wil volgens vrienden ook weleens oververhit raken. Een kant van zichzelf die de blonde Brabander in het BB-huis nog niet heeft laten zien. “Maar daar kan hij ook geen voetbalwedstrijden volgen,” vertelt een vriend in zijn stamcafe De Bommel. “Iedereen kan zich nog goed herinneren hoe een tv-toestel uit zijn raam vloog na een verloren wedstrijd van het Nederlandse elftal.” Ook bij favoriete club NAC staat hij bekend als een fanatieke supporter die altijd zorgt voor een uitgelaten stemming. “Ik denk dat hij, buiten ons, zijn vrienden en voetbalclub het meeste mist,” zegt zijn vriendin. Wiltrude moet haar Ruud nu een aantal weken missen, maar daar wil ze zelf niet al te dramatisch over doen. “Ruud is voor zijn werk als begeleider van het Nederlandse vrouwenwielerploeg wel eens een paar weken in het buitenland. We kunnen dan wel bellen, maar zijn toch ook een tijdje uit elkaar. Aan de andere kant zijn er ook mannen en vrouwen van wie de partner bijvoorbeeld wordt uitgezonden naar een oorlogsgebied, omdat ze in het leger zitten. Voor die mensen is het missen van hun geliefde natuurlijk veel ingrijpender.

Big Brother is maar een spel, dus daar moet je niet zo zwaar aan tillen. Ik vind het alleen wel een moeilijk voor ons dochtertje Bibi. Zij vraagt regelmatig wanneer papa nou eens terugkomt. Ik probeer voor haar een zo normaal mogelijk leven te leiden, al is dat wel eens lastig door de hele hype eromheen.

Daarom ben ik blij dat ze haar op school ook goed opvangen. En ook Veronica begeleidt ons uitstekend. Voor Bibi kijk ik ook niet eens elke dag naar Big Brother. Als zij Ruud op tv ziet, wordt de heimwee alleen maar groter en dat probeer ik te voorkomen. Bovendien heb ik vaak wel wat beters te doen. Want als je diep in mijn hart kijkt, vind ik het maar een leeg programma dat nergens over gaat.”

Als Wiltrude wel naar Big Brother kijkt, doet ze dat meestal met vrienden of familie. Ook in hun stamcafe De Bommel in het centrum van Breda staat de tv regelmatig afgestemd op de realitysoap. “Natuurlijk zijn er afleveringen waar we erg om moeten lachen,” vertelt ze. “Ruud kan van die droge opmerkingen maken, die Paul de Leeuw overigens als geen ander kan nadoen. Heel leuk. Ik neem zoveel mogelijk op video op, zodat hij dat straks allemaal kan zien.

Hij moest eens weten dat hij wordt geimiteerd in zijn favoriete tv-programma. Soms zien we Ruud trouwens op tv ook dingen doen die ons nogal onbekend voorkomen. Koken en het huishouden…..Niet bepaald zijn sterkste kant.”

Ruud maakt grote kans als laatste de deur van het Big Brother-huis achter zich dicht te trekken. “Maar als hij het echt niet meer volhoudt, heb ik er absoluut geen moeite mee als hij eerder thuis komt. Het zou natuurlijk leuk zijn als hij als laatste overblijft, maar Ruud doet niet mee voor het geld. Bovendien gaat de helft ervan naar de belasting. Maar wanneer hij het huis ook verlaat, ik zorg ervoor dat we zo snel mogelijk met z’n drieen Breda verlaten. Ik heb een paar ideeen om weg te vluchten naar een plek waar we helemaal alleen kunnen zijn. Ruud moest eens weten wat er zich buiten die blauwe omheining in Almere allemaal afspeelt.”