Menu Sluiten

Willibrord Frequin : De leugens van Big Brother

Weekend nummer 42
Willibrod Frequin kreeg afgelopen week van de programmamakers van Big Brother de wind van voren. Het lukte de televisiepresentator om met behulp van parachutisten in het zwaar bewaakte en van de buitenwereld totaal afgesloten Big Brother-huis opnamen te maken van negen bewoners die zich daar vrijwillig lieten opsluiten. Big Brother liet opnamen van de overval van Willibrord zien, waarop de bewoners onthutst en ontdaan reageerden op het onverwachte bezoek. Willibrord liet in zijn programma zien hoe welkom zijn medewerkers waren. Voor hen gingen de deuren wagenwijd open en onmiddellijk kregen ze heel gastvrij koffie aangeboden. Voor Willibrord het bewijs dat er door de programmamakers van Big Brother ondanks hun ontkenning wel degelijk wordt gemanipuleerd……

Willibrord Frequin heeft verleden week duidelijk aangetoond dat er achter de schermen van het spraakmakende televisieprogramma Big Brother wordt gemanipuleerd. Om het programma spannender te maken krijgen de kijkers een totaal andere kijk op de gebeurtenissen in het Big Brother-huis in Almere dan het ware reilen en zeilen van de negen bewoners, die zich vrijwillig hebben laten opsluiten. ‘ Er wordt met de opname gegoocheld en de kijkers worden behoorlijk belazerd,’ zegt Willibrord, die verleden week woensdagmorgen een poging deed om het Big Brother-huis even buiten Almere binnen te dringen.

De SBS-presentator wilde de negen bewoners interviewen voor zijn tv-programma ‘ De week van Willibrord’. Op het vliegveld Lelystad huurde hij een vliegtuig dat naar het Big Brother-huis vloog en hij liet zich daar met hulp van twee parachutisten en een cameraman boven de tuin van de woning droppen.

‘ Ik ben die ochtend om vijf uur opgestaan,’ vertelt Willibrord. ‘ We wilden de bewoners en ook de mensen die achter de schermen van het prgramma aan het werk zijn en natuurlijk ook de bewaking van het hele complex compleet verrassen. Twee dagen eerder was het vliegtuig ook al naar het Big Brother-huis gevlogen. De parachutisten hebben toen even polshoogte genomen van de situatie. Ze wilden kijken waar en wanneer ze precies uit het vliegtuig moesten springen. Van die spionagevlucht heeft men bij Big Brother niets gemerkt . Binnen de redactie van mijn programma had ik aangedrongen op absolute geheimhouding. Niemand heeft zich versproken. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat we niet ‘ s ochtends maar pas in de loop van de middag de overval vanuit de lucht zouden uitvoeren. Maar een dag voor dat deze actie zou worden uitgevoerd hoorden we dat ook BNN plannen had om de bewoners van het Big Brother-huis onverwacht met een bezoek te vereren. Ze hadden ook een vliegtuig en wat parachutisten ingehuurd. Toen we dat wisten, hebben we onze plannen op het laatste moment omgegooid. We wilden de eersten zijn en dus besloten we al in de ochtend direct nadat het licht was geworden te gaan springen. En dat is gelukt.

Jammer genoeg kwam ik net buiten het hek van het huis terecht en heb ik de bewoners dus niet kunnen spreken. Maar de parachutisten en de cameraman wel. Zij kwamen in de tuin terecht. De bewoners reageerden heel verrast en dat is logisch. Ze waren net uit bed, nog wat slaperig en hadden niet verwacht dat ze op zo’n ongewone wijze bezoek zouden krijgen. Maar ze vonden het erg leuk. De deur van het huis ging open en onze mensen werden heel gastvrij onthaald. Er werd meteen koffie gezet en Ruud, de blonde bewoner, stelde de ene vraag na de andere. Hij riep nog enthousiast dat onze mensen zoveel mogelijk moesten vertellen omdat het bezoek waarschijnlijk maar heel kort zou duren. Ruud verwachtte dat onze mensen vrij snel door de bewaking zou worden weggehaald.

Erg snel waren de bewakers echter niet. Het heeft bijna een kwartier geduurd voordat ze het huis binnenkwamen om orde op zaken te stellen. Wat er tijdens het bezoek van onze mensen in het huis is gebeurd is nauwkeurig door onze camera’s vastgelegd en een deel ervan heb ik vorige week ook in mijn programma uitgezonden. Op die beelden zag je heel duidelijk hoe leuk de bewoners het bezoek vonden en hoe enthousiast en gastvrij ze waren. Gek genoeg heeft Veronica van onze dropping en het bezoek aan de bewoners van het huis een heel andere versie uitgezonden. Met plakken en knippen van de door hen opgenomen beelden hebben ze het voor elkaar gekregen dat de kijker de indruk kreeg dat de bewoners het vervelend hadden gevonden dat we op onze manier hadden aangeklopt. Ze waren onthutst en ontdaan. En ik ging echt door de grond toen ik zag dat de negen bewoners met z’n allen in de uitzending van Big Brother een oproep deden om niet meer gestoord te worden. Ik weet zeker dat de bewoners hiertoe gedwongen zijn door de makers van Big Brother. Of ze zijn achteraf door de programmamakers bang gemaakt. Maar eerlijke beelden zijn het in elk geval niet.

De mensen achter de schermen van Big Brother geven de Nederlandse kijkers een totaal andere voorstelling van de werkelijkheid. Door montage van hun opgenomen beelden willen ze het programma spannender maken. Kennelijk maken de bewoners zo weinig mee en leiden ze zo’n saai leven dat de makers bang zijn dat de kijkers massaal zullen afhaken als ze de opnamen van de werkelijke gebeurtenissen gaan uitzenden. Op zich kan ik me daar wel iets bij voorstellen. De programmamakers willen graag scoren en dat kan alleen maar wanneer er veel mensen kijken. Maar ga dan niet roepen, zoals de redactie van Big Brother voortdurend doet, dat er niet wordt gemanipuleerd.

Ik heb aangetoond dat men bij Big Brother liegt en dat de kijkers een valselijke voorstelling van zaken wordt voorgeschoteld.’ Willibrord praat minachtend over de wijze waarop hij en zijn mensen van het Big Brother-terrein zijn verwijderd. ‘ De mensen van Big Brother, inclusief de bewaking moeten versteend zijn geweest op het moment dat ze de parachutisten in de tuin zagen landen. Ze moeten dat meteen hebben gezien, want niet alleen in het huis zijn camera’s aangebracht maar ook in de tuin en buiten het hek van het hele complex. Waarom het zolang heeft geduurd dat er bewakers kwamen is mij tot op heden een raadsel. Maar toen ze er eenmaal waren gedroegen ze zich alles behalve netjes en sportief. Ze hebben niet alleen mij, maar ook de parachutisten en de cameraman behoorlijk hard en enorm pijnlijk aangepakt. Het leek wel alsof die bewakers dachten dat we van plan waren om de bewoners te vermoorden, terwijl we alleen maar een onschuldige overval hadden gepleegd.

Kennelijk konden de programmamakers het niet verdragen dat wij ze te slim af geweest waren,’ aldus Willibrord, die ook geen goed woord over heeft voor Paul Romer, de grote man achter het Big Brother programma. ‘ Paul heeft na de overval geprobeert om mij in een kwaad daglicht te stellen door te zeggen dat de bewoners van het Big Brother-huis zo enorm waren geschrokken en dat er door mijn actie onrust in het huis zou ontstaan. Dat is complete onzin. Dat hebben de opnamen die mijn mensen hebben gemaakt ook aangetoond. En weet je wat ik nou zo kinderachtig vind? Zowel Big Brother als mijn programma worden gemaakt bij Endemol. We werken dus allebei bij dezelfde baas, door wie we ook worden betaald. Paul was sportief geweest als hij naar me toe was gekoemn en me een hand had gegeven en me had gefeliciteerd met mijn geslaagde overval. Nee, in plaats daarvan gaat hij kermen en schreeuwen. Nog belachelijker vind ik de beschuldiging van Paul en zijn mensen dat ik inbreuk heb gepleegd op de privacy van de bewoners. Wat privacy? De bewoners worden dag en nacht gevolgd door draaiende camera’s. Zij hebben helemaal geen privacy.

Ik denk dat men Big Brother zo enorm tekeer ging omdat ik heb aangetoond dat de bewaking niet goed werkt en dat ik ze heb ontmaskerd. Ik heb aangetoond dat de kijkers van Big Brother op de buis niet de realiteit krijgen voorgeschoteld en dat is natuurlijk erg pijnlijk als je zo hard hebt geroepen dat er niet wordt gemanipuleerd.’