Menu Sluiten

Weekopdracht mislukt

De bewoners zijn vandaag vroeg opgestaan. Het wordt namelijk alweer een zware dag. Om een uur of negen zit iedereen al aan het ontbijt. Het moment wordt aangegrepen om nog snel de tactieken te bespreken over wat de beste manier is om de laatste postcodes te leren. Vooral de methode van Bart slaat goed aan. Hij visualiseert, met zijn ogen dicht, een denkbeeldig blaadje met daarop de codes. Dit schijnt goed te werken. Na het ontbijt gaan de bewoners leren. Iedereen zoekt zijn eigen plekje op om de laatste postcodes te leren.

Ruud onder vuur
Ongeveer twee uur lang zijn de bewoners in alle rust aan het leren. Bart weet de postcodes al uit zijn hoofd, dus hij overhoort Ruud. Hij legt hem het vuur aan de schenen. Bijna twee keer heeft Ruud de neiging om als een echte kareteka de tafel in de woonkamer met zijn hand in twee stukken te splijten. Daarna overhoort hij Ruud op een andere manier. Hij noemt de postcodes op en Ruud moet de plaatsen erbij noemen Dit zorgt voor nog meer frustraties bij hem.

Weekopdracht in zicht
Door al dat studeren is het rustig in het BB huis. Nog een paar minuten en de weekopdracht begint. Een paar bewoners zitten rustig op de bank te leren. Weer een ander ligt in bed te lezen. Bart en Karin lopen rusteloos door de woonkamer. Ze lijken zenuwachtig. Of is het gewoon een vorm van concentratie?

Opdracht mislukt
Iedereen doet zijn best om zo goed mogelijk voor de dag te komen bij de overhoring in de dagboekkamer. Een voor een worden zij geroepen om tien goede antwoorden te geven op vijftien vragen. De eerste bewoner gaat het goed af, maar bij de tweede gaat het al mis. Geen tien goede antwoorden. De weekopdracht is dus al mislukt. De bewoners zitten teleurgesteld op de bank, maar echt verdrietig zijn ze niet. Dan biedt Big Brother nog een herkansing aan de bewoners. Een van de bewoners krijgt nog 25 vragen en ontvangt een gulden per goed antwoord. In totaal kan er dus f25,- worden bijverdiend. Bart wordt door iedereen aangewezen. Hij moet het doen, en hij doet het. Uiteindelijk heeft hij in totaal veertig keer een goed antwoord gegeven. Het budget van de bewoners is nu fl. 136,-. Nog steeds minder dan het beginbudget, maar de schade valt te overzien.

Stilte na de storm
Er heerst na de mislukte weekopdracht een serene rust in het Big Brotherhuis. Het lijkt erop alsof de bewoners nog even moeten uitblazen na de hectisch verlopen donderdagavond. Maurice ligt de hele middag in zijn bed. Hij heeft hoofdpijn en wil niet gestoord worden. De anderen lezen wat of doen huishoudelijke klusjes. Bianca vraagt nog wel even aan Bart hoe hij zich voelt. “Niet echt vrolijk. Vooral omdat ik niet weet wanneer ik Sabine weer terugzie. Als je bijvoorbeeld een vakantievriendin hebt, weet je dat je haar snel weer kunt opzoeken.” Bianca beaamt dit: “Ja, dit is niet een of ander vakantiescharreltje.”

Het Orakel
De bewoners krijgen later op de middag een kaartspel, Orakel. “Het is een filosofisch spel om elkaar beter te leren kennen”, legt Big Brother in het kort uit. Bianca probeert de spelregels te lezen, maar als ze in één zin de woorden ‘filosofie’ en ‘meditatie’ leest, maakt ze een gapend gebaar en legt het boekje aan de kant. Willem denkt te weten hoe het werkt. Er worden willekeurig tien kaarten in een rondje op tafel gelegd. Daarna wordt er een centrale vraag bedacht. De eerste is: ‘Hoe vergaat het Sabine buiten het Big Brotherhuis?’. Willem draait de kaarten één voor één om. Op de achterkant staan steekwoorden zoals ‘roem’, ‘geluk’ of ‘ziel’. De bewoners proberen deze woorden te betrekken op de gestelde vraag. Ruud: “Sabine heeft haar ziel achtergelaten in het huis.” Willem: “Sabine is beroemd.” Dit spelletje verveelt de bewoners echter snel. Vooral als Willem de vraag stelt: ‘Hoe vergaat het mij op school na Big Brother?’, is de lol er snel vanaf. Er komen allerlei steekwoorden naar boven die geen betrekking kunnen hebben op zijn beroep als docent: “Hier kan ik dus helemaal niks mee”, zegt hij teleurgesteld. Vervolgens besluiten ze maar even met een normaal kaartspel een ouderwets potje te ‘pesten’.

Eindelijk weer eten
Vandaag krijgen de bewoners de nieuwe weekvoorraad. Het boodschappenlijstje (zie ‘kleine notities’) is eerder op de middag al aan Big Brother gegeven. Bianca vindt echter dat het te lang duurt voordat het eten ook in de voorraadkast wordt gelegd. “Ik heb zin in een bruine boterham met kaas.” Maar de kaas is al op, net als de rest van de weekvoorraad. Als het eten om zeven uur nog steeds niet in de voorraadkast ligt, gaat ze klagen: “Ik ben gewoon misselijk van de honger.” De anderen reageren er niet op. Als ze rond half acht horen dat ze het eten kunnen ophalen, klinkt er een licht gejuich. Bianca stormt naar de voorraadkast en begint direct te eten. Voorlopig is de trek weer gestild. Waarschijnlijk kunnen de bewoners de komende week weer iets meer eten, want het budget voor deze week is f 136,- is een stuk hoger dan vorige week (f 98,-). Na het eten zitten de bewoners voldaan in de woonkamer. Lekker ‘uitbuiken’.

Terwijl Sabine in de buitenwereld bij Barend en van Dorp haar ervaringen in het Big Brother-huis bespreekt, zitten de bewoners als vanouds gezellig op de bank. Biertje erbij en kletsen maar. De sfeer is gemoedelijk, ze maken grappen over en weer. Bart lijkt behoorlijk bijgedraaid en neemt deel aan de gesprekken. Hij heeft het vertrek van Sabine niet aangegrepen om zich af te zonderen. Vanmiddag al kwam hij heel wat zelfverzekerder over dan de dag daarvoor. Het redden van de weekopdracht kan op zijn conto worden bijgeschreven en dat doet hem duidelijk goed. Hij kan nu rekenen op de achting van zijn medebewoners.

Het gesprek gaat over liefde voor muziek. Muziekherinneringen worden opgehaald: “Ken je die nog wel, ‘Rivers of Babylon’ van Boney M?’, vraagt Maurice. Met zijn allen beginnen ze te zingen, Willem doet nog even voor hoe er vroeger geswingd werd. Bianca: “Oh, wat mis ik mijn muziek zeg.” “Hoe laat is het?”, vraagt Maurice. Het is pas kwart over twaalf, dus ze kunnen nog even doorgaan met zingen.

Bianca maakt als eerste aanstalten om naar bed te gaan. Maar eenmaal in bed pakt ze een boek en leest nog een tijd. Niet lang daarna komt Bart haar gezelschap houden. De twee hebben het over het missen van eigen vrienden. Bart: “Je ontwikkelt binnen een vriendenkring een bepaalde humor, die voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen is. Dat mis ik hier.”

Karin en Maurice trekken zich terug in slaapkamer van de heren. Alleen Willem, Ruud en Mona blijven nog op. De speelkaarten komen op tafel, maar lang wordt er niet gespeeld want ook bij hen slaat de vermoeidheid toe.

Willem lijkt verrast door Karins aanwezigheid in de slaapkamer van de heren: “Wat doe jij hier?” Karin: “Ja, Bart is bij Bianca.” Willem: “Nou ze zijn nu in woonkamer, ze moeten nog even roken.” “Oh, dan kan je weer naar je eigen kamer, je kan opdonderen”, grapt Maurice. “Nou, dan donder ik wel weer op”, zegt ze lachend. Maar ze voegt niet direct de daad bij het woord en blijft nog even plakken. Rond 1 uur vertrekt iedereen dan toch naar de eigen kamer en even later is het stil in het BB-huis.