Menu Sluiten

Wat Big Brother niet hoorde, maar weekend wel!

Weekend nummer 45

‘ De muren hebben hier oren,’ is een veel gebruikte term van de Big Brother bewoners. Maar ook weekend gebruikt zijn oren en hoorde donderdagnacht om drie uur aan het raam van Mona’s huis dat ze onder druk van Veronica het Big Brother-huis is uitgegaan! Toen Mona thuiskwam op de bewuste avond van haar vertrek deed ze deze schokkende onthulling aan haar gezin. Maar wat ze niet besefte, was dat het raam open stond en dat het geheim gewoon op straat te horen was.’ Als ik geweten had wat ik nu weet, was ik nooit opgestapt.’

“Ik denk dat Veronica mij eruit wilde door alle negatieve publiciteit,” verteld Mona aan haar man Ernst, haar zus Linda, zoontje Shakib en dochtertje Romana. “Op een gegeven moment heb ik gevraagd of het niet verstandiger zou zijn om op te stappen. Toen hebben ze gezegd:” Dat zijn niet onze woorden. Maar daar komt het wel op neer.” Mona pakte de 10.000 gulden, maar heeft achteraf spijt van haar beslissing. “Ik had kunnen winnen,” zegt Mona. Maar de Purmerendse koos het zekere voor het onzekere.

Vooral omdat ze naar verluidt nog openstaande schulden heeft.

Op de avond van haar vertrek uit het Big Brother-huis staat een schuldeiser op de stoep. “Ik krijg nog 6500 gulden van haar en dat kom ik nu innen,” zegt de man die aan de deur van haar huis staat en die duidelijk onder invloed van alcohol is. “Toen ik zag dat haar man Ernst een computer had gekocht vond ik dat al vreemd omdat ik nog zoveel geld van ze krijg. Maar nu ze die 10.000 gulden krijgt weet ik zeker dat ze me gaan betalen. En anders weet ik nog wel wat verhalen over Mona,” zegt hij geheimzinnig. Wanneer Mona thuis komt is de dronkaard inmiddels verdwenen.

Mona neemt Shakib en Romana in haar armen en schreeuwt van geluk als ze haar kroost weer in haar armen sluit. Maar een paar minuten later vraagt ze zich hardop af of ze wel de juiste beslissing heeft genomen. “Ik heb het de hele tijd over jullie gehad, maar dat hebben ze allemaal niet uitgezonden.” Big Brother heeft zo zijn eigen spelregels.

Willibrord Frequin, die een aantal weken geleden het huis wilde binnenstormen, zei het al eerder:” Met de opname wordt gerommeld, geknipt en geplakt omdat het programma anders niet spannend genoeg is!” Maar het heeft er inmiddels alle schijn van dat Veronica net zo manipuleert met de bewoners van het pand als met de beelden. Het lijkt erop dat de omroep een keuze heeft moeten maken. Of doorgaan met de bestaande groep, met het gevaar dat de bewoners het steeds minder naar hun zin hebben en het programma steeds saaier wordt en dus steeds slechter bekeken. Of nieuwe mensen erin om het programma ‘op te leuken’ . Maar dat zou betekenen dat de zwakke schakels een lokkertje aangeboden moesten krijgen. Mona en Bianca hapten toe en gingen voor 10.000 gulden door de knieen. Ze verdienden allebei iets aan hun vertrek, dit in tegenstelling tot de vorige vertrekkers: Martin, Tara en Sabine.

Tara, de knapste van het stel, stapte na 10 dagen zelfstandig op en Sabine, de gezelligste, werd door haar medebewoners, en later door de kijkers, weggestemd. Zij zullen er behoorlijk van balen dat ze zonder enige vorm van betaling naar huis zijn gegaan. De kijkers raken ook steeds meer verward. Worden de spelregels nu ter plekke bedacht, lijkt de hamvraag.

Karin Bouwknecht van Veronica:” Absoluut niet. Vanaf het begin af aan hebben we de mogelijkheid gehad om dat soort impulsen toe te passen.”

Door het vertrek van de twee vlotste dames uit het Big Brother-huis bleef de kijker opgescheept zitten met een veel saaier gezelschap. Veronica vreesde kennelijk dat het project met het verstrijken van de tijd zou doodbloeden. De oplossing leek eenvoudig: biedt twee keer 10.000 gulden aan en de twee zwakste schakels zullen het aannemen en dus opstappen. En met een beetje druk krijgen we de twee minst interessante er ook wel uit, moet Veronica hebben gedacht. Bianca zat sowieso niet goed in haar vel en het zag ernaar uit dat ze het geld wel zou aannemen.

Mona werd op een andere manier bewerkt. De redactie van het programma gaf Mona eerder dan de rest van de bewoners haar post. Mona schoot vol toen ze de emotionele brief las en verlangde door de brief steeds meer naar huis.

Toen de redactie van Big Brother ook nog eens vertelde dat de publiciteit rond haar familie steeds negatiever werd, besloot Mona de knoop door te hakken en op te stappen. Mona heeft achteraf echter het idee gekregen dat ze voor het blok werd gezet.

Karin Bouwknecht van Veronica ontkent dit ten stelligste: “De bewoners hebben van tevoren aangegeven wat voor hen de grens is. Bij Mona was dat het geval als er thuis iets niet goed zou gaan. De familie vond de negatieve publiciteit absoluut niet prettig en we hebben Mona daarover verteld. Maar de keuze om op te stappen was helemaal die van haar en dat hebben we helemaal te respecteren.”