Menu Sluiten

Verrassing voor de bewoners

Dinsdag staan de bewoners laat op. Het is al 10.30 uur voordat iedereen aan de ontbijttafel zit. Anouk blijkt nog steeds met de gedachte te spelen om weg te gaan. Ze vindt het een enorm moeilijke beslissing. Aan de ene kant heeft ze te horen gekregen dat er weer een aantal leuke verrassingen aankomen, en wil ze haar mede-bewoners niet in de steek laten. Aan de andere kant wil ze haar gewone studentenleventje weer oppakken. Er is binnenkort een feest waar ze graag naar toe wil, en ze heeft behoefte aan haar zus en haar vriendinnen. “Je moet alleen blijven als het voor jezelf nog een uitdaging is. Als je zelf nog graag wil blijven. Je moet niet laten tegenhouden door ons. En al helemaal niet door wat de kijkers ervan vinden. Ruud: “Wat zegt je primaire gevoel?” “Mijn gevoel zegt dat ik moet gaan”, antwoord ze.
Anouk loopt de tuin in om één van haar weinig overgebleven sigaretjes in overpeinzing op te roken. Ondertussen rennen de overige bewoners achter elkaar aan, gooiend met thee en andere levensmiddelen. Ruud ziet Anouk buiten op het boomstammetje zitten. “Kom, we maken een vuurtje voor haar aan”, zegt hij tegen de anderen. Bart en Ruud lopen naar buiten en beginnen hout te verzamelen voor de vuurkorf. Anouk kijkt, nog steeds overpeinzend, toe. Binnen een paar minuten is het vuurtje op gang en gaat iedereen er lekker omheen zitten.

Verrassing
Het is Big brother ook opgevallen dat de bewoners zich de laatste dagen behoorlijk verveelden. En aangezien sinterklaas in aantocht is, werd het sowieso tijd dat er eens geknutseld werd. Uit de voorraadkamer halen de bewoners planken, doek, crêpepapier, garen, terpentine, verf, lijm, watten, kleurpotloden, viltstiften, een figuurzaag en vele andere hobby-artikelen. Maurice, eat your heart out! Ze mogen voor elkaar en voor enkele dierbaren aan het thuisfront leuke cadeautjes maken. De stemming zit er weer goed in, en er wordt dan ook wild geknutseld.

De knutselspullen zijn een schot in de roos. De hele middag wordt er druk gewerkt. De mooiste creaties ontstaan. Van sterren tot gipsen ijsberen. Iedereen maakt er wel iets moois van. Behalve Bart. Hij heeft zijn aandacht meer bij het broodbakken. Zijn zelfgemaakt voorwerp is niet echt thuis te brengen. Het ziet er naar uit dat kleien niet zijn beste kwaliteit is. “Ik ben niets zo’n kleibeest. Ik maak wel een keer een shawl en een hoed van lapjes voor mijn broers.” Anouk: “Zo vergeet je de hele weekopdracht!” Zij is weer helemaal in haar sas. Even daarvoor heeft ze een gesprek gehad met haar zus in de dagboekkamer. Haar overwegingen om op te stappen zijn nu definitief van de baan. Anouk probeert zichzelf opnieuw te motiveren om te blijven: “Ik voel me helemaal herboren”, laat ze weten als ze de dagboekkamer uitkomt. “Maar ik vind het wel lullig tegenover jullie. Jullie zitten hier al een hele lange tijd. Ik nog maar twee weken en mag nu al met mijn zus praten.” Iedereen kan hier wel begrip voor opbrengen: “Wij denken ook niet aan opstappen.” Anouk na vandaag dus ook niet meer: “Ik heb gezegd dat ik het tot volgende week donderdag volhoud.” Als tegemoetkoming krijgt zij van Big Brother vijf pakjes sigaretten en een zak chips. “Nu houd ik het wel vol”, reageert zij op de exclusieve toenadering van Big Brother, die voor een keer zijn hand over zijn hart heeft gestreken. Anouk heeft een tip van haar zus meegekregen: “Ik moet meer mezelf zijn. Ze missen mijn bijdehante grote bek.” De bewoners betwijfelen of ze het hier mee eens zijn. Ondertussen zien Karin en Ruud weer een mogelijkheid om van het hele voorval een grapje van te maken. Karin: “Dus Veronica bevordert het roken. Nou dan worden we allemaal ontevreden.” Ruud: “Ja, dan wil ik een Playboy en een Voetbal International.”

Eigen lolletje
Tijdens het knutselen krijgt Anouk een idee. Door een rond lang stuk klei heeft ze de oplossing gevonden voor persoonlijk genot. Schaterlachend roept ze naar Karin: “Ik laat deze gewoon hard worden, hebben we ons eigen…lolletje.” Karin ziet meteen een praktisch probleem: “Ja, maar het mag niet vochtig worden.” Anouk vindt zichzelf erg lollig en vervolgt: “Dat is lullig als het afbreekt.” Karin: “Moet je weer de dokter laten komen.” Anouk ligt nu in een deuk: “Ja dokter, ik heb klei tussen mijn benen.” Bart heeft eerder aangegeven dat hij niet veel zin heeft om met klei te knutselen. Dus legt Karin hem de basisprincipes van het breien uit. Enthousiast kwijt hij zich van zijn zware taak. Na een tijdje wil Karin wel weten of hij vorderingen maakt: “Gaat het nog een beetje met je breiwerk, Bart?” Bart moet toegeven dat hij er niet veel van bakt: “Nou, met een nadruk op beetje. Ik zei net volgens mij lukt het niet.” Anouk constateert: “Oh, Bart kan iets niet.”
Het is duidelijk dat Anouk nog steeds met haar eventuele vertrek uit het Big Brother huis worstelt. Ze pakt elk ogenblik aan om er met haar huisgenoten over te hebben. Tegen Bart zegt ze: “Dat ik naar huis wil, betekent niet dat ik jullie niet leuk vind. Ik wil alleen maar verder met mijn studie en ik wil mijn eigen mensen om me heen. Ik verveel me nu wel maar ik kan moeilijk jullie op sleeptouw nemen. Daar word ik alleen maar moe van.” Bart zucht: “Wij ook.” Anouk gaat hier niet op in en vervolgt haar uitleg: “Ik moet alleen negen dagen volhouden. Ik ga absoluut volgende week weg. Ik weet dat ik door jullie en het publiek gekozen word. Ik vind dat ook helemaal niet erg. Ik kom mijn tijd hier wel door, ik ga me alleen bezighouden met de cadeautjes.”

Het knutselen houdt de meeste bewoners de hele dinsdagavond bezig. Tijdens het knippen, breien en kleien vraagt Karin zich hardop af hoe het kan dat er nog steeds geen slaande ruzie is in het huis. “Zo tussen Maurice en Bart had ik het toch wel eens verwacht”, grapt ze een beetje. Ruud: “Daar zijn we veel te vredelievend voor. We kunnen wel een keer een ruzie in scene zetten, net als bij Jerry Springer.” Niemand gaat hier op in. Karin heeft Bart waarschijnlijk toch op een idee gebracht, want als ze rustig een broodje pindakaas eet, duwt Bart deze plotseling in haar gezicht. In plaats van ruzie ontstaat er echter een grote lachpartij.

Iedereen is erg blij met het extra handwerk, toch blijven ze nadenken over andere leuke bezigheden. Een soundmixshow lijkt ze wel aardig. Abba, Nirvana, Doe Maar, en Gert & Hermien worden genoemd als mogelijke artiesten die nagedaan kunnen worden. Ruud droomt nog stilletjes over zijn song met Cyrille. Met deze plannen gaan de bewoners naar bed. Alleen Karin en Bart blijven nog op de bank zitten. De laatste tijd praten ze al wat meer met elkaar. Alhoewel Bart haar bij de laatste nominaties nog heeft genoemd, lijkt hij Karin nu toch al meer te waarderen.