Menu Sluiten

Tegen haar wil

Het Parool 19 november 1999

De kijkcijfers lijken er weinig onder te lijden, maar er wordt volop geklaagd: Big Brother is saai geworden. De weekopdracht voor de kandidaten bestaat uit een dramatisch oninteressant potje midgetgolf, waarbij lichamelijk letsel nu eens is uitgesloten. Men doodt de tijd met geknutsel voor de sinterklaasviering van de achterban, wat resulteert in een naaikransje, al worden ook schaar, papier en kwast gehanteerd. Volgende week: meer van hetzelfde. Mooie televisie.

Nieuwkomer Anouk ging weg, of toch maar niet. Bart leest het van Maurice geleende exemplaar van Thomas Harris’ Hannibal en maakt er lange nachten mee, zoals het hoort. Het zorgt voor rustgevende beelden op de internet livestream: blonde jongen leest boek op gele bank. Het wachten is nu op de BB-variant van Zeeman met boeken, waarbij men ongegeneerd iedere plotwending en het verrassende einde weggeeft. Fijn boek ook voor die omstandigheden: kannibaal Hannibal Lecter die in geuren en kleuren over truffels en topwijnen uitweidt, dat is genieten met een pak yoghurt onder handbereik.

Nee, er gebeurt bitter weinig momenteel, maar gelukkig legde Rolf Wouters in de live uitzending gisteravond een flinke bom onder de BB-bouwkeet. Inhakend op speculaties over het vertrek van Anouk of Karin zei hij: ”Als er iemand het huis verlaat kunnen ze weer vervangen worden door een nieuwe bewoner en dat kan ook een van de oud-bewoners van het huis zijn.” Leest u die zin gerust nog een keer.

Alle bezwaren die BB-volgers tegen het ongrijpbare karakter van de spelregels aanvoeren liggen er in besloten. En die bezwaren kwamen deze week in alle hevigheid naar boven, toen op de livestream duidelijk werd dat Anouk haar zus gesproken had in de dagboekkamer, en daarmee als enige kandidaat direct contact met een familielid gegund werd. Ze wilde weg, zo stelde ze iedere dag luid en duidelijk, maar na het gesprek besloot ze tot volgende week donderdag te blijven. Op die dag wordt bekend wie er door de kijkers uit is gestemd. En als het Anouk niet is, dan mag ze volgens hardnekkige geruchten in plaats van de gekozen kandidaat vertrekken.

Van het verzet bij de overige kandidaten tegen de ruilhandel was in de tv-uitzendingen niets te merken, het familiebezoek bleef eveneens onvermeld. Merkwaardig is het zeker. Eerst krijgt Mona te horen dat het thuis niet goed gaat en dat de roddelbladen gehakt van haar maken, waarop ze de plaat poetst en later spijt krijgt. Haar opvolgster wordt vervolgens gepaaid om toch vooral te blijven. Die schalkse lach richting Bart onder de aftiteling van de tv-show is dan ook goud waard.

Voor de BB-volgers die zich op het uiterst amusante forum van www.fokzine.net al weken kritisch over de bokkensprongen uitlaten is de maat nu vol. Ze zijn een actie begonnen om Anouk uit de klauwen van Grote Boze Broer te bevrijden en waarschuwen voor kijkersbedrog: stemmen in de komende ronde is zinloos, de uitslag staat al vast. Een enkeling roept dat het tijd wordt om Amnesty International in te schakelen. Anouk zit tegen haar wil gevangen! De aankondiging van Rolf Wouters doet vermoeden dat de BB-redactie een oplossing paraat heeft. Anouk weg en Mona terug, niemand heeft nog wat te klagen.

Maar het is het geklaag onder de trouwe volgelingen dat het verder ingedutte Big Brother nu nog enigszins leuk maakt. Het wachten op de eerste ruzie duurt lang, Barts ochtenderectie doet na zijn escapades met Sabine geen wenkbrauw meer fronsen en het gezeur van Ruud over het gemis aan forse vrouwen kennen we nu wel. Dus Rolf, wees een vent en stap zelf die bouwkeet binnen, dan kun je eindelijk eens uitleggen hoe de spelregels luiden. Met nog zes weken te gaan moet dat wel lukken en de conflicten zullen garant staan voor waarlijk mooie televisie.