Menu Sluiten

Slimme Willem

BN/DeStem 3 december 1999
Door Romain van Damme

Het noorden tegen het zuiden. Willem contra Ruud. Dé twee favorieten voor het kwart miljoen dat Veronica als een vette worst voor de bunker in Almere hangt.
Over Ruud is al veel geschreven en gezegd. Zeker in het zuiden, dat aan de lippen hangt van het ‘maatje uit Breda’. Favoriet ook van Paul de Leeuw.
Maar let op Willem, geboren Boomsma. Woonachtig te Leek, dorpje bij Groningen, en daar uitermate populair. Ondanks het naakte feit dat hij een Fries is, geboren in Lemmer. Geen Groninger die er deze keer om maalt.
Willem (37) doet het nog altijd goed. Wat heet? Een paar minuten kijken, zegt alweer genoeg. Willem heeft alles onder controle, praat op zijn tijd met iedereen apart, fluistert vooral.
Slimme Willem. Gescheiden van Tessa met wie hij nog een goede band heeft, gek op zijn twee dochters Lindi (12) en Rosanne (5). Af en toe praat Willem over zijn kinderen. Net genoeg. Soms een traantje in een van de ooghoeken, de vuisten gebald. Willem weet ook al wat hij met het kwart miljoen doet: hij geeft alles weg. Het heeft hem in het hoge noorden een fanclub met twaalfhonderd leden opgeleverd. Onlangs werd de eerste clubdag gehouden.
Willem werkt in de horeca een heeft zich in de Almeerse prefab opgeworpen als dé kok. Handig. Want wie stuurt er nou de beste kok naar huis? Willem is ook de man die ongemerkt de leiding heeft genomen. Hij laat semi-intellectueel Karin en stoere Ruud in de waan dat zij de touwtjes in handen hebben, maar in werkelijkheid is hij de leider.
Dé favoriet van het noorden. “Maar ook in het zuiden heeft hij vele fans”, zegt Sieme Gerrijts van de fanclub. “De speciale Willem T-shirts zijn tot aan -Maastricht verkocht.” Het woord is aan het zuiden.