Menu Sluiten

Sabine moet Big Brother verlaten

De bewoners zijn vandaag relatief vroeg uit de veren. Behalve Bart en Sabine is iedereen rond een uur of tien uit bed. Zij genieten van hun laatste romantische samenzijn. Vandaag breekt het moment van de waarheid aan. Over een paar uur zal duidelijk worden wie het BB huis gaat verlaten: Sabine of Bart. Ook moeten de laatste postcodes uit het hoofd worden geleerd, want morgen is een andere gedenkwaardige dag. Dan moet de weekopdracht vlekkeloos verlopen. Nog een week met een minimaal budget zal de bewoners nog meer kopzorgen bezorgen.

Opstaan en weer naar bed

Ruud en Maurice kruipen na het douchen weer in bed. Nee, niet bij elkaar. Willem is er nog niet eens uit geweest. Ze storten zich op de lijsten met postcodes. Vooral Ruud is er intens mee bezig. Hij houdt er een aparte manier van leren op na: even kijken op zijn papiertje, dan sluit hij zijn ogen. Ruud moet het hebben van visualisatie. Als hij zijn ogen dicht doet, wijst hij met zijn vinger naar een denkbeeldig blaadje in de lucht. Willem lijkt geen probleem te hebben met het leren. Hij leest het gewoon door en dekt het af met zijn hand. Bianca lijkt erg afwezig. Zij staart in het vuur van de kachel.

Apart slaapfestijn

Bianca komt terug van de slaapkamer van Bart en Sabine. Het blijkt dat beiden niet eens bij elkaar in bed liggen. Mona: “Gisteren sliepen ze nog bij elkaar.” Bianca: “Ja, maar als je gaat slapen ligt het niet echt lekker meer met zijn tweeën op zo’n bed. Of zijn de twee een beetje op elkaar uitgekeken?

Iets later wordt er weer volop gesport door Ruud en Willem. Helemaal buiten adem besluiten ze om na de gedane rondjes weer een balletje te trappen. Waar rituelen toch allmaal goed voor zijn.

Zwijgen is niet altijd goud

Bart en Sabine zijn druk in de weer om de rest van hun hoezen te signeren. Opvallend is dat de twee bijna niet met elkaar praten. Na de gezamenlijke nacht lijkt er niet veel meer over tussen de twee. Een koude oorlog lijkt te zijn aangebroken. Of is het het besef dat over een aantal uur de twee gescheiden zullen worden?

Sabine nu echt weg

Sabine neemt maar een paar van haar eigen foto’s mee naar huis. De rest laat ze achter voor de bewoners. “Ik heb alleen maar foto’s waar ik samen met iemand op sta.” Dan gaat ze haar koffer pakken. Bart helpt haar terwijl ze haar spulletjes van de muur haalt. Bianca heeft nog een verzoek. “Het is een beetje egoïstisch misschien, maar mag ik je badjas lenen? Het wordt steeds kouder. Als ik uit het huis ben krijg je hem natuurlijk van me terug.” Sabine geeft de jas met plezier aan Bianca. “Ik had hem nog maar net”, zegt ze met veel gevoel voor humor. Bianca krijgt ook haar plastic laarzen. “Hou ze maar lekker. Denk maar aan me als je ze draagt.” Haar sigaretten moet Sabine van Big Brother wel mee terug nemen. Ze had nog één slof over die ze graag had achtergelaten als afscheidscadeau. Maar het mag niet van Big Brother. Luxe-artikelen moet ze weer meenemen. Sabine werpt nog een laatste blik op haar slaapplaats “Dag bedje.” Een van haar beha’s is voor Bart. “Het is een hele degelijke, maar hij is er vast blij mee. Hij heeft nog nooit een dergelijk cadeau gehad”, zegt ze. Sabine laat de beha nog even aan iedereen zien. Dan is het moment van vertrek aangebroken.

Voor de poort staat al een enorme mensenmassa te wachten tot ze een glimp van Sabine opvangen. De bewoners hebben het ook door en roepen en joelen in de hoop dat ze antwoord krijgen. Luidkeels brullen ze: “Saabien…! Saabien…! Saabien…!” Maar er doet niemand mee. Jammer. Dan maar wat fluiten en schreeuwen. Ruud probeert het nog een keer met “NAC!!” maar hij krijgt geen reactie terug. Maurice blaast op een fluitje dat hij nog bewaard heeft van Ruuds verjaardag. Hij maakt echt ontzettend veel herrie. Mona heeft het moeilijk met het vertrek van Sabine. Met een dikke knuffel nemen ze afscheid. Er worden heel wat traantjes weggepinkt. Sabine geeft haar tussen neus en lippen door nog even een groot compliment. “Jij brengt leven in de brouwerij Mona, als jij hier niet meer bent wordt het wel heel erg stil.” Ruud krijgt een knuffel. “Lekkere vent van me.” Dan Bart. “Lieverd, ah.” Nog even een laatste ‘hug’ voor Mona en dan pakt Bart haar in brandweergreep op z’n schouders. “En nou eruit”, roept hij gekscherend. Loopt dan kordaat naar de deur, Sabine over zijn schouders gedrapeerd. Het afscheid is emotioneel, met veel joelen en schreeuwen. Ze klappen voor Sabine en ze zwaaien hun maatje voor de allerlaatste keer uit. Femke, de hartsvriendin van Sabine staat bij de poort om haar op te vangen. Bart blijft vertwijfeld in het huis achter. Het grijpt hem aan. Mona troost hem, al kan ze haar tranen zelf ook nauwelijks bedwingen. Ze zoeken steun bij elkaar. “Sabien!!” Mona gilt het uit. Bij de poort staat Sabine nóg een verrassing te wachten: Ex-bewoner Martin is er ook! Hij is na Femke de eerste die Sabine weer tegenkomt in de ‘echte’ wereld. “Het was heel moeilijk om te gaan”, zegt Sabine. “Maar ik heb alles gezegd wat ik wilde zeggen.” Ze staat helemaal te trillen. Mona huilt uit tegen de brede borst van Bart. Willem is helemaal kapot en zakt door zijn knieën. Hij valt op de grond, is in tranen. Ruud troost hem. “Willem, kom maar jongen.” Willem hervindt zich. Hij is de eerste die iedereen weer met beide beentjes op de grond zet: “Ach, ze wordt niet geëxecuteerd”, zegt hij relativerend.

Bart praat donderdagavond nog even met Ruud over het vertrek van Sabine. Hij hoopt dat het percentage van de stemmen niet ver uit elkaar ligt tussen Sabine en hem. “Dat zou wel heel lullig zijn voor haar”, vindt Bart. Mona loopt ook naar de woonkamer. Zij is enigszins aangeschoten van de wijn, en danst en zingt door de kamer. Het is een gezellige boel in huize BB. Willem, Ruud en Mona dansen door de woonkamer. Bart kijkt naar de drie en voelt zich niet geroepen om mee te doen. Maar het lijkt wel iets beter met hem te gaan dan aan het begin van de avond toen Sabine het huis verliet.

Echte vrienden

Vannacht zijn ongeveer dertig soldaten uit de voormalige compagnie van Bart op het Big Brother-terrein geweest. Om Bart een hart onder de riem te steken, zingen ze uit volle borst een lied voor hem. Dit maakt indruk op Bart. Hij vindt het geweldig wat ze voor hem hebben gedaan. “De warme rillingen schoten door mijn lijf. Dit vond ik zo gaaf. Ik heb zoveel voor die gasten gedaan en zij voor mij. En je vrienden laten je niet in de steek.” “Ja, dat was wel te merken vanavond”, zegt Mona. Dan komt het gesprek op vriendschappen en het feit dat het niet altijd is wat je denkt. “Vaak heb je momenten in je leven dat je erachter komt dat je kennissen hebt en geen vrienden”, zegt Mona. “En als je dat een paar keer hebt meegemaakt dan pas je wel op om je helemaal bloot te geven aan die zogenaamde vrienden”, voegt Bart hieraan toe.

Conspiratie in BB huis

De nominaties blijven interessante kost. Mona raakt er niet over uitgepraat. “Wat ik wel heel sterk voel is dat Bianca, Karin en Maurice, afgesproken hebben om Sabine weg te stemmen. Die gaan er gewoon voor dat zij met zijn drieëën overblijven.” “Wil je mijn analyse horen”, vraagt Bart. Ik schrijf het wel op want het is niet leuk als iemand het hoort.” Hij schrijft iets op tafel en veegt het direct weer uit. “Er zijn gewoon bepaalde dingen die er niet mijn mond uitkomen.” Ach maak je niet druk, wij gaan het wel ver schoppen”, zegt Mona tegen Bart. “Ja”, zegt Bart, “dat is mij van tevoren al door verschillende personen gezegd. We zien wel.”

Bart emotioneel

“Ik ga nu eerst twee uur liggen janken op bed.” Bart is toch wel emotioneel door het hele gebeuren. Mona knuffelt hem en spreekt hem bemoedigend toe. Dat lijkt hem goed te doen. Met een gerust gevoel gaat hij naar bed. De anderen volgen hem enkele minuten later en kruipen ook onder de wol. Aan een intensieve dag in het BB-huis is een einde gekomen. Hoe komt Bart de komende dagen door zonder zijn ‘maatje’ Sabine?