Menu Sluiten

Ruud heeft ruimte nodig

Om half tien staan Ruud en Maurice woensdag als eerste op. Ruud denkt gelijk aan de kippen. Slechts gehuld in een regenjas trotseert hij de kou om de beestjes te voeren. Na het douchen ontfermt de dierenliefhebber zich over de vissen. Daarna is het tijd om zelf wat te eten. Alleen Bart is nog niet zover. Hij ligt nog lekker in zijn bedje. Maurice benijdt hem, maar Karin zorgt er wel voor dat hij het niet in zijn hoofd haalt om het gezamenlijke ontbijt over te slaan. Het lekkerste eten gaat namelijk aan de ‘liggenblijvers’ voorbij.

Fit blijven

Na het ontbijt besluit Karin haar conditie wat bij te schaven, en verdwijnt in sportieve outfit met het springtouw de tuin in. Het touwtje springen blijft niet lang leuk, dus past Karin het programma aan. Hijgend rent ze een aantal keren de tuin rond. Toch maar midget-golven, hoewel dat niet echt iets aan de conditie bijdraagt. Uiteindelijk is ze nog geen vijf minuten bezig geweest, als ze (voldaan?) weer naar binnen gaat.

Weekopdracht

De bewoners besluiten nu officieel de weekopdracht te oefenen. Ze verzamelen zich bij de golfbaan en wisselen elkaar snel af als het balletje in één keer in de hole geslagen wordt. Het begint goed, maar uiteindelijk zijn ze in totaal toch meer dan zes minuten bezig. Vrijdag zal het dus wel beter moeten gaan, willen ze niet weer een week van het halve budget moeten leven. Nog even oefenen Maurice

Onrust

De twijfels van Anouk hebben bij de overige bewoners toch voor wat onrust gezorgd. Anouk wil het huis uit, dus zal iedereen haar komende maandag nomineren. Maar er moet nog iemand genomineerd worden. En wat gebeurt er als die andere persoon door het Nederlandse publiek wordt gekozen om het huis te verlaten? Anouk zal dan waarschijnlijk ook opstappen, dus dan zijn er ineens twee bewoners minder. Komt er dan weer een nieuwe bij? Ze raken er niet over uitgepraat. Ze bedenken verschillende tactieken om buiten schot te blijven. “Wie maakt volgens jullie de minste kans om het huis uit gestemd te worden?”, vraagt Ruud. “Dan moeten we allemaal op diegene stemmen. Dan weten we zeker dat Anouk eruit gaat.” “Dat ben jij Ruud”, zegt Karin. “Dan moeten we allemaal op jou stemmen”. “Nou, dat moet dan maar”, antwoord Ruud een beetje stilletjes. Bart vindt het allemaal veel te onvoorspelbaar. Er wordt nog flink over doorgespeculeerd. Maar hoe de nominatieronde aanstaande maandag zal gaan verlopen, valt nu nog niet te voorspellen.

Ook vanavond wordt er weer flink geknutseld. De bewoners hebben zich vol op de materialen gestort. Maurice is geconcentreerd bezig. Hij is degene die altijd het drukst bezig is. Zijn resultaat is vaak ook het allerbeste. Ook Karin is druk aan het knippen. Anouk verkondigt alles wat zij doet luid en duidelijk. Ze vindt het blijkbaar nodig om het met iedereen te overleggen. Bart leest een boek. Knutselen is voor hem nog steeds geen alternatief. Bart: “Ik word zo verschrikkelijk melig van dit gedoe. Iedereen zit te plakken en te naaien en te knippen.” En later tegen Willem: “Weet je wat het probleem altijd is bij mij. Ik kan de meest geweldige dingen bedenken in mijn hoofd, maar ik kan het gewoon niet maken.” Willem weet raad: “Je moet reëel zijn en denken van ik kan het niet, maar ik doe het wel. Ik doe ook maar wat.”

Ajax-beer

Hoewel iedereen creatief bezig is, is het niet de favoriete bezigheid van de bewoners. Willem: “Bart vindt het helemaal niets, verschrikkelijk. Ik zou ook liever een pot voetbal spelen.” Karin is het met hem eens: “Thuis zou ik dit ook niet doen.” Net als Ruud: “Voor een paar uurtjes is het leuk, maar dan ben ik het zat. Het is overigens nu wel stil in het huis nu iedereen zo druk aan het werk is.” Onderhand is hij bezig met zijn beer rood aan het schilderen. “Maak je een Ajax-beer?” vraagt Karin. Ruud: “Nee, een bruine beer.” Karin onbegrijpelijk: “Ben je kleurenblind?” Ruud legt uit dat hij het later nog met bruin gaat accentueren. Even later wil Anouk ook weten waarom de beer van Ruud rood is. Willem: “Het is een Greenpeace-beertje.” Karin verduidelijkend: “Die wordt niet meer geslacht voor zijn vel.” Ook de kaartjes met haaien van Anouk stuiten op kritiek. Anouk: “Willem vindt mijn haaien net straaljagers.” Bart: “Een zeer accurate analyse, Willem.” Uiteindelijk geeft ze het zelf toe: “Jezus, wat een mislukte haai is dit!”

Er wordt ’s avonds nog steeds volop geknutseld. Ruud en Anouk zingen samen een zelfgemaakte blues. Ze verzinnen bij elke bewoner een passende tekst. “Voor Bart gaat elke meid plat”, klinkt het. “Karin moet haar haar los doen.” Willem wordt niet overgeslagen: “Willem moet eens uit de keuken en een flink potje neu… ” “Oooh lekkere dolle Dries”, Ruud heeft het over Maurice. Ook refereert hij aan het motorrijden van hem. Vervolgens komt Anouk aan de beurt. ” Ooh Anouk, ben je op zoek naar een goed gevulde broek?” De anderen schieten in de lach. Ook Ruud is de klos. “Ja, die Ruud die neemt je bruut. Hij houdt van elk wijf, om haar hersenen en niet om haar lijf. Het niveau ligt niet erg hoog, maar het houdt de bewoners in ieder geval weer even bezig.

Vrienden

Later op de avond hebben Anouk en Ruud nog een gesprek in de slaapkamer. Ruud: “Ik heb ruimte nodig, ik wil mijn vrienden opzoeken en een pintje pakken in het café. Maar ik heb nu rust gevonden. In het begin was ik nogal onrustig, weet je wel?” Anouk: “Ik ga met een gedachte naar huis, daar ben ik wel achter gekomen. Je vrienden maken je echt. Je wordt gevormd door de mensen waar je mee omgaat. Ruud: “Ik kom er nu echt achter hoe dierbaar mijn vrienden zijn. Dat moet ik echt warm houden. En vooral bij mijn vriendin heb ik dat gevoel. Ik heb zoveel aan haar te danken. Ik ben namelijk geen makkelijke jongen. Dus het verblijf hier is al geslaagd voor mij.”