Menu Sluiten

Ruud duikt onder in Ardennen

Bn/DeStem 1 januari 2000
Door Jacques Hendriks
BREDA – Ze vond het jammer, maar toch ook wel weer begrijpelijk. Moeder Benard kon vannacht geen Oud en Nieuw vieren met haar zoon Ruud.

De Bredase held van Big Brother is voor een paar dagen met vriendin en dochter ondergedoken in de Ardennen. Dinsdag moet hij zich weer bij Veronica melden voor de officiële persconferentie van de afgesloten real-life-soap.
“Ik heb Ruud nog maar nauwelijks kunnen spreken. Veel meer dan een knuffel zat er in Almere niet in”, aldus de licht teleurgestelde moeder van ‘Pollo’. “Dat komt nog wel, ma, zei Ruud. Dat is ook zo, er komt nou zoveel op hem af”, vergaf ze het haar oudste zoon onmiddellijk. Toch noemde ze het korte weerzien na 106 dagen vrijwillige opsluiting ‘een heel emotioneel moment’. “Het is zo’n goeie jongen”, zegt ze telkens weer zoals alleen een moeder dat kan zeggen.
Na afloop van de laatste uitzending van Big Brother vertrokken donderdagnacht de drie laatste kandidaten, held Ruud, winnaar Bart en grote verliezer Willem met hun naasten per helicopter naar een onderduikadres. Vervolgens reden Ruud, Wiltrude en Bibi naar de Ardennen. Weg van alle drukte, van alle gekte, van alle pers. Langzaam maar zeker zal Ruud aan het idee moeten gaan wennen dat hij vanaf nu net zo beroemd is als al zijn grote voetbal- en wielerhelden.
Bij ‘moeders’ is Big Brother natuurlijk voorlopig nog wel even onderwerp van gesprek. “Och, ik kan de straat niet opkomen of ze beginnen er over. Dat het niet eerlijk gegaan is, dat die telefoonlijn niet goed werkte, zodat de mensen niet op ‘onze Ruud’ konden stemmen. Ach, dat kan je toch niet meer terugdraaien.”
Trots is ze meer dan ooit op de nationale knuffelbeer. “Ongelooflijk hè, dat hij zo populair is. Want zonder op te scheppen, Ruud heeft het programma toch voor een groot deel tot zo’n succes gemaakt. Ik heb hem enorm gemist die maanden dat hij in dat huis zat. Want normaal komt hij zeker twee, drie keer in de week wel even bij me langs.”
Inmiddels stromen de aanbiedingen, cadeautjes en felicitaties binnen bij de Bredase Viking. Met alle andere ex-deelnemers kreeg hij van een reisbureau al een driedaagse Big-Brother-reünie aangeboden in een luxe hotel in New York. Van de Bredase burgemeester Rutten lag er gisterochtend al een brief in de brievenbus en werd een bloemetje afgeleverd. Zijn stamcafé De Bommel geeft in het voorjaar een (besloten) feest ter ere van ‘Pollo’, waar hij zelf invulling aan mag geven.
Een wat al te enthousiaste fan van Ruud belde gistermiddag zelfs naar deze krant met het voorstel een bankrekeningnummer te openen. “Als alle 1,8 miljoen mensen die op hem gestemd hebben daar één gulden op storten, dan is Ruud toch nog de grote winnaar”, stelde zij voor. ‘Potverdikkie, laat je niet gek maken’, zou Ruud daarop zeggen…