Menu Sluiten

Rolf Wouters – Presentator

Ik denk dat het programma in gedachten bij niemand bestond zoals het uiteindelijk geworden is. Ook had niemand van tevoren, behalve John de Mol zelf,, verwacht dat het zo’n succes zou worden. Het is een programma geworden dat al doende gemaakt werd.

Ik ben heel bij, ik heb me daar ook hard voor gemaakt, verder heb ik er niets mee te maken gehad, dat ze over de grens zijn gegaan.

Had hij Big Brother zelf kunnen bedenken?
Nou nee, dat is een moeilijke vraag, want het is een heel succesvol programma. Wie had dat niet willen bedenken en verkopen? Wij hadden het niet eens kunnen maken, het is te technisch. Maar het is niet zo nieuw als het misschien lijkt. Wel de uitvoering, die is heel nieuw.

Ik heb me verbaasd over de kritiek vooraf. Belachelijk veel, vooral uit de psychologische hoek, terwijl niemand precies wist wat ze konden verwachten. Er waren allerlei spookverhalen over wat de programmamakers graag wilden: dat de bewoners met elkaar gingen seksen, dat er beelden vanuit de douche en het toilet uitgezonden zouden worden. Want dit was waar de kijkers, volgens een aantal bij het programma betrokken mensen, naar uitkeken en zij wilden het programma daarom ook best die kant opsturen.

Ik heb geaarzeld of ik dit programma wel zou presenteren, want ik maak graag mijn eigen programma’s, en die behoren tot een heel ander genre dan Big Brother. Ik moet oppassen dat ik mijn imago als amusementmaker niet binnen drie maanden volledig de grond in boor. Later werd ik bij de voorbesprekingen van het programma betrokken en werd mij duidelijk dat het uitzenden van wc scenes en dergelijke out of the question was.

Ik weet niet wat er gebeurd zou zijn als het programma in het begin zo goed gelopen had. Misschien had een aantal mensen van De Mol en Veronica in dat geval wel gedacht: misschien moet we het toch maar pittiger maken. Ik zou daar ernstige bezwaren over hebben geuit!

Er is enorm geinvesteerd in de techniek. Sony heeft een systeem ontwikkeld waarin alles digitaal wordt opgeslagen. Dit Big Brother programma is om de techniek heen gebouwd, de vormgeving van het programma is ondergeschikt gemaakt aan de techniek. Misschien is het achteraf wel logisch, want er is natuurlijk verschrikkelijk veel geld mee gemoeid en ze weten tevoren uiteraard niet of ze er wel mee gaan scoren.