Menu Sluiten

Paranoia

Algemeen Dagblad 11 december 1999

LEUKER KUNNEN ze het niet maken, zou je denken nadat je ‘de vijf’ samen in de tobbe hebt gezien. Iedere vorm van wrevel leek uit de groep verdwenen. Bij het nomineren hoorde je steeds vaker dooddoeners als: ‘ach het is maar een spelletje’, ‘ik heb geen enkele reden’, ‘ik heb lootjes getrokken’ en ‘laat de kijker maar beslissen’. Maar onderhuids grijpt het wantrouwen om zich heen. Van Karin zeggen de anderen vals, dat zij de enige is die het geld niet nodig heeft. Zij zelf toont dan ook weinig agressie. Maar haar man Wim voelde zich kennelijk toch een beetje bedreigd door het gedoe daarbinnen. Zijn Sinterklaasgedicht bevatte namelijk allerlei stekeligheden: over Ruud de rietstengel, Willem de keukenprinses, en Bart de soldaat die weggaat. Dat zat ze behoorlijk hoog, dat ze door hem ‘voor gek werden gezet’.

Vooral omdat ze allen nog dagelijks nabroeiden over de pijnlijke waarheden die ze in de ‘hot chair’ te horen hadden gekregen. Ruud dat hij een zacht eitje was, een ja-knikker die met alle winden mee-waaide. Dat stak, met name omdat hij ‘het leiderschap’ van de groep aan Willem had verloren. Volgens Willem zelf dan. Die zich daarbij beriep op een vertrouwelijke uitlating van ‘de psychiater’. Hij bedoelde ‘de psycholoog’.

Willem ruikt kennelijk de hoofdprijs. Hij hanteert steeds meer de psychologie van de fietser: likken naar boven, en trappen naar onderen; In hun gezicht praat hij de anderen naar de mond, maar achter hun rug maakt hij ze zwart. Toen de uitslag van de laatste stemming bekend werd gemaakt, plaatste hij zichzelfalvast op een voetstuk: ging op de rug van de bank zitten, duidelijk een trapje hoger dan de anderen.

Maar hij toonde zich ook paranoide, dat Karin hem expres verkeerd had geknipt. Mopperde dagen over Ruud’s instemming met Bart’s bewering, dat Willem vast op de horecavakschool had geleerd ‘om zich aardiger voor te doen dan hij was’. Hij ging helemaal over de rooie toen de regie hem verbood zijn microfoon-batterijen voor zijn scheerapparaat te gebruiken.

Zag daarin een komplot om hem weg te pesten, omdat de sexier Bart voor Veronica een aantrekkelijker winnaar zou zijn.

Bart ondertussen gedraagt zich steeds arroganter: hij wordt weliswaar steeds door zijn lotgenoten genomineerd, maar toch nooit door het publiek weggestemd. Hij ligt goed bij de jonge mobiele bellers en internetters die het snelst en het meest hun stem uitbrengen. En daarmee is in het recente onderzoek van het Nipo over de mogelijke winnaar geen rekening gehouden…

Jaap van Ginneken, psycholoog