Menu Sluiten

Nieuwe weekopdracht is borduren

De bewoners zijn vandaag vroeg uit de veren. Om een uurtje of tien is iedereen al druk in de weer. Vandaag begint de door Ruud georganiseerde tafeltennis-competitie. Daarvoor moet er eerst een stevig ontbijt genuttigd worden. Willem maakt een omelet met kaas en spek. Zelfs de meest simpele gerechten laat de chef-kok er smakelijk uitzien. Ruud heeft een hongerige blik in zijn ogen. Maar hij moet nog even op de anderen wachten.

Nieuwkomers

Als de bewoners vanochtend aan tafel zitten gaat het gesprek over de nieuwkomers en de aanstaande nominaties. Ze vragen zich af wanneer de nieuwelingen zich bij de groep gaan voegen. Ruud en Willem hebben zo hun bedenkingen bij de komst van de nieuwe huisgenoten. Ze hebben geen bezwaar tegen de komst maar helemaal fair vinden ze het ook niet.

Weekopdracht binnen

De weekopdracht is bekend. De bewoners plus de nieuwelingen moeten voor vrijdag twaalf uur een logo van Big Brother borduren. Ruud en de andere mannen vinden het maar niets. Karin beurt hen op en geeft uitleg. Maurice en Karin beginnen direct. Ruud, Willem en Bart doen ondertussen de was. Hierna komen ze bij Karin een college borduren volgen. Karin legt uit hoe je het beste kan borduren. Ze besluitem om elkaar om het uur af te wisselen.

De borduuropdracht houdt de gemoederen flink bezig. Het is eindelijk een opdracht die gemakkelijker door het vrouwelijk deel van het huis kan worden opgelost. Karin profiteert hier volop van. Met veel geduld legt zij de basisprincipes van het borduren uit aan de mannen. Vooral Ruud heeft het er moeilijk mee: “Een groot drama wordt deze opdracht”, zegt hij moedeloos, terwijl hij luistert naar Karin die hem uitlegt hoe je moet borduren. “We gaan ervoor Ruud”, zegt ze sarcastisch.

Borduurmiddag

Het is een rustige middag. Ruud probeert zich de kunst van het borduren eigen te maken, terwijl Maurice en Bart liggen op bed te lezen en te slapen. Ruud: “Iedereen in Breda moet zich wel afvragen wat voor vent ik ben.” Willem bevestigt dit: “Ja, een teddybeer, borduren…”

Hoe langer Ruud bezig is, des te meer hij de slag van het borduren te pakken krijgt. Na twee uur handwerken zit zijn taak er eindelijk op. Dan blijkt dat hij een fout heeft gemaakt en weer gedeeltelijk opnieuw kan beginnen. Ruud: “Ik baal hier toch wel van. Het is een precies werkje.” Karin helpt hem deze fout op te lossen. Het volgende slachtoffer is Bart. Hij moet nu nog een uur borduren. Ruud gaat op bed liggen en valt in slaap van deze zware inspanning.

Karin loopt vervolgens naar de herenslaapkamer. Haar huisgenoten lijken zich weinig meer aan te trekken van haar klaagzang van vorige week. De passiviteit begint er weer langzaam in te sluipen bij de mannen. “Als je nu ’s nachts gaat slapen in plaats van overdag”, merkt zij cynisch op.

Huisdieren

Om klokslag zes uur wordt het eten opgediend. Alweer komen de nieuwkomers ter sprake. Ruud: “We barricaderen de deur gewoon.” De bewoners bespreken ook de zitplaatsen van de nieuwelingen aan tafel. Bart wil zijn plaats aan het hoofd weer terug. Aan tafel blijken ook de frustraties over de eventuele kat in het huis, nog steeds te bestaan. Dit wordt duidelijk als Bart een verhaal vertelt over zijn vakanties van vroeger in Drenthe: “Het enige wat je daar hebt zijn boerderijen met rieten daken en schapen. Ze hebben er nog meer schapen dan …euh.. goudvissen.” Karin adrem: “En ook heel veel katten.” Waarna Maurice meteen zoekend het huis afspeurt: “Felix, Felix!”

Na het eten geeft Karin toe dat ze toch niet echt een goed gevoel heeft over de weekopdracht: “Het is zonde van jullie tijd. Ik krijg hem wel af. Ik vind het enig. Maar voor jullie wordt het moeilijk.” Ze verzucht dat het handig zou zijn voor de weekopdracht als er meer vrouwen in het huis komen. “Ik ben blij dat ik straks versterking krijgt. Maar ik vraag me af of die met zulke moeilijke mannen om kunnen gaan.”

Rocksterren

De bewoners worden door Big Brother op de hoogte gesteld van het succes van hun cd-single. Ze kunnen het bijna niet geloven. Ruud: “Echt mooi dat we op nummer twee zijn binnengekomen in de Mega Top 100. Kan je later toch nog zeggen dat je…” “Voor lul hebt gestaan op televisie”, onderbreekt Maurice hem. Ruud relativeert het succes, omdat zij toch maar de B-kant zijn. Willem: “Soms vind ik een B-kant wel leuker.” Karin: “Nou, ik denk niet deze!”

De bewoners kunnen de tekst van het lied wel dromen. Verveeld dreunen ze het op als Ruud de eerste akkoorden op zijn gitaar speelt. Ze doen er een beetje lacherig over. Ruud: “Op mijn vijfenveertigste sta ik nog in de hitparades, goh!” Vervolgens speelt hij vol overtuiging een lied van Bob Dylan op zijn gitaar.

Ook de avond wordt doorgebracht met borduren. Maurice is al de hele dag een auto aan het maken van ijzerdraad. “Ik schenk de opbrengst hiervan aan de kindertjes van de sloppenwijk van ’s Gravenzande.” Willem: “En je denkt dat ze dit leuk vinden?” Maurice: “Nou, dan de kinderen uit Leek.” Karin: “Dit wordt een echte Maurice.” De maker beaamt dit zelf.

Het borduren heeft veel weg van monnikenwerk. Willem begrijpt dit al snel. Ruud wil er het liefst niets mee te maken hebben. Karin: “Toen Ruud borduurde, vond ik het het allerleukst. Ik hoop dat ze jou de hele week bordurend uitzenden.”

Het is een rustige avond. De bewoners wachten in spanning op de komst van de nieuwe bewoners.

Maurice en Bart zijn fanatiek aan het tafeltennissen. Ruud kan zoveel fanatisme niet aan, hij wilt er in ieder geval niet meer naar kijken. Hij stelt voor ze gitaarles te geven. “Dat is leuk voor het publiek thuis”, vindt hij. Zo gezegd, zo gedaan. Maurice tokkelt wat op de gitaar. De meester is tevreden: “Het gaat al aardig.” Ruud doet toch nog even wat akkoorden voor. Als Maurice het weer overneemt begint Ruud spontaan vals mee te krijsen. Maurice probeert wijs te worden uit de akkoorden. Het lukt hem inderdaad aardig. Later spelen Ruud en Bart nog een potje tafeltennis. Bart: “Jij bent ook een echte ‘camping-pingponger’.” Ruud beaamt dit: “Inderdaad, ik heb veel op campings gepingpongd.” Als Maurice al naar bed is, neemt Willem het batje van Ruud over. Willem wint met 21-19 en Bart lijkt zijn plekje in het mannenteam heroverd te hebben.

Moestuin- inspectie

De heren gaan naar bed. Gezamenlijk poetsen ze hun tanden. Schuimbekkend staan ze met zijn drieën in de ruimte bij de wastafel. Ruud wenst de camera welterusten en de heren lopen nog even de tuin in. Bij inspectie van de moestuin ziet Willem, dat ze de spruitjes bijna kunnen oogsten. De boontjes kunnen er al uit, de rode kool en andijvie schieten ook lekker op. Willem: “De tuin moet dinsdag wel gedaan worden.” ” Ja, alles moet piekfijn in orde zijn als de dames komen”, zegt Ruud. Binnen keuren de heren nog even de dames van de foto’s, die ze hebben gekregen als voorproefje.

Nachtelijke bezoeker

De heren gaan uiteindelijk de slaapkamer binnen, waar Maurice en Karin ieder in een eigen bed liggen en nog wakker zijn. De komst van de nieuwe dames houdt hen nog steeds bezig. Ze vinden het eigenlijk best wel spannend. Maurice zit opeens rechtop in bed, hij hoort een mug. Een korte muggenjacht, waarbij het licht aan gaat, is het gevolg. Echt succesvol is deze niet. Dan maar slapen. Iedereen ligt even later onder de dekens en binnen enkele minuten is het stil op de kamer.