Menu Sluiten

`Mona krijgt het niet gemakkelijk’

Brabants Dagblad 2 oktober 1999
Door Anja van den Akker

Deze week stapte er een nieuwe bewoonster over de drempel van het Big Brother huis. “Niet eerlijk”, vonden de zeven anderen. Tenslotte leven zij al zowat twee weken geisoleerd van de buitenwereld. De nieuweling krijgt het zwaar, toch zitten er ook positieve kanten aan, meent psycholoog E.Haas.

De mendedeling sloeg in als een bom. De vrijwillig opgestapte Tara werd deze week vervangen door de 29-jarige Amsterdamse barjuffrouw Mona. De zeven bewoners van het Big Brother huis reageerden aanvankelijk nogal vijandig.

“Mona zal haar plaats echt moeten bevechten”, aldus psycholoog E.Haas, die verder steeds meer twijfelt aan de echtheid van het tv programma. ” Volgens mij worden de bewoners regelmatig geinstrueerd. In dit geval om er een feestje van te maken met Mona. Waar haalden ze bijvoorbeeld ineens die aparte kleren vandaan?”.

De groep kan allerlei uitsluitingsmechanismen gaan ontwikkelen, voorziet Haas. ” Iemand onderhuids proberen af te zeiken bijvoorbeeld. Maar Mona is een onbevangen type, dat maakt het voor haar wel gemakkelijk. Je kunt het ook positief bekijken: net nu de bewoners allemaal in een dip zaten, komt er een frisse wind binnen. Die kan ook als bliksemafleider dienen. Ze hebben weer stof om over te praten. Want wees nou eerlijk, van de 24 uur dat deze mensen bij elkaar wonen, zijn er hoogstens 3 gezellig”.

Dat de bewoners deze week post van hun kinderen kregen, vindt Haas een prima zet. ” Ik denk dat de psychologen die de zaak begeleiden dat hebben aangeraden. Het is niet goed om nooit iets van het thuisfront te horen.”

Het boeit hem te zien hoe de geisoleerde bewoners proberen toch stiekem met elkaar te communiceren. ” Door de microfoon dicht te drukken, met krijtjes op de tafel te schrijven, of op briefjes die snel worden verbrand. Vergelijk het maar met de tiksignalen in de gevangenis”, aldus Haas.

De komende week verwacht hij wel wat gedonder. Na een week of twee is het brave er in de groep wel vanaf, weet hij uit ervaring.