Menu Sluiten

Massale belangstelling voor Bart, Willem en Ruud

Nu.nl 4 januari 2000
HUIZEN – Alsof het kabinet was gevallen. Zo ongeveer alle media in Nederland waren dinsdag afgekomen op de persconferentie van Bart, Willem en Ruud, de laatste bewoners van het Big-Brotherhuis in Almere. Die gigantische opkomst staat “symbool voor wat het programma de afgelopen maanden in Nederland heeft betekend”, aldus producent P. Römer.

Het programma is een groter succes geworden dan John de Mol Producties en Veronica van tevoren dachten. Zo groot dat het concept nog even uitgemolken wordt. Deze week is te zien hoe het de ex-bewoners vergaat en in de eerste week van februari is er een reünie van de kandidaten. De kans dat er in september een tweede serie komt, is groot.

Maar wellicht zijn er al eerder beelden te zien van nieuwe bewoners. Veronica en De Mol overleggen of ze tijdens EURO 2000 in het huis voetbalsupporters van verschillende clubs de voetbalwedstrijden laten volgen. Overigens wel met andere spelregels. Zo zijn er geen nominaties, die de eerste serie Big Brother juist spannend maakten.

Bart verklaarde het onbegrijpelijk te vinden dat het programma waarin hij 106 dagen lang figureerde, tot een hype heeft geleid. Er gebeurt weinig tot niets, “maar dat vindt Nederland blijkbaar prachtig”. Hij zou het zelf niet hebben gevolgd: “Ik kijk wel beter uit.”

Voor hem, Willem en Ruud zit het erop. Bart is een kleine kwart miljoen gulden rijker: hij staat zoals afgesproken een paar duizend gulden af aan zijn twee ‘maatjes’. Ruud moet nog gaan incasseren. Hem zijn diverse aanbiedingen gedaan. “Ik moet er nog even rustig over nadenken”, aldus ‘knuffelbeer’-Ruud, die zich gesteund weet door een manager en een financieel deskundige.

Wel weet hij zeker dat hij binnenkort voor een vol Ahoy’ staat, samen met Paul de Leeuw. Diens “sublieme persiflage” van Ruud was “een compliment”, zei Ruud, “maar ik heb meer te bieden”.

Voor Willem, die al voor de finale van donderdag was afgeschreven als winnaar, is het nog even afwachten: voor hem liggen er naar eigen zeggen nog geen lucratieve aanbiedingen. Kleine pleister op de wonde: hij kreeg dinsdag nog eens complimenten van Bart en Ruud voor zijn kookkunsten.

Veranderd zijn ze niet door het programma, althans, niet dat ze zelf weten. “Ik denk dat de wereld om je heen is veranderd”, aldus Willem. Ruud, soigneur van een wielrenploeg: “Ik ben nog steeds dezelfde Ruud. Het was voor mij een Tour de France en die heb ik uitgereden.” Bart, net terug van een paar dagen vakantie in Zwitserland en absoluut nog niet wetende wat hij met zijn geld gaat doen, wist alleen te melden dat hij elf kilo was afgevallen.

Zelf mag Bart nauwelijks veranderd zijn, voor de programmamakers had hij nog wel een advies. “Je moet echt back-to-basic”, suggererend dat het een goed idee zou zijn om bijvoorbeeld “kippen te fokken en te slachten”. En van Ruud had de tuin wel wat groter gemogen: “Dan kun je lekker sporten.”