Menu Sluiten

Leo – Beveiliging Big Brother 1999

Ik werkte voor de tijd van BB bij Randon Beveiliging in Hilversum. En werd gevraagd om bij de studio van First Floor Fitures te werken. Er werd een televisie show gemaakt. Ik had geen ideen wat BB was. Maar omdat ik ging beveiligen, heb ik me een klein beetje verdiept in BB. Maar op mijn eerste werkdag bij de studio in Almere, wist ik eigenlijk nog niets.
Er was ook weinig te zien voor ons , in het begin althans. Dat zou binnen enkele weken veranderen.

In het begin van BB werkten we met 2 man. Er was een ochtendploeg, een avondploeg. ‘S nacht , volgens mij nog niet. We sloten de studio af en gingen naar huis.
De beveiliging zat in het begin binnen. In een kantoortje, links bij de deuren als je binnenkwam. Er was ook een conciërge aanwezig, die ons wegwijs door het gebouw maakte. Beneden waren 2 grote studio’s, en boven zat de regie etc.
We liepen rondes, in de gebouwen, gedurende de dag.
Buiten liepen we ook rondes, langs de hekken rond het terrein. Recht door de dubbele poort had je het hoofdgebouw…rechts van dat, aan de weg had je het BB huis. Daar stonden in het begin, gewone simpele bouwhekken omheen, meer niet.

Achter het BB huis, stond inderdaad het Flodder dorp. Echt superleuk om daar rond te lopen. Vooral als je een echte Flodderfan bent. Achter de studio stond de pink cadillac van Johnny. De melkwagen…en heel veel film attributen…erg leuk.
Binnen in de kantine van de studio, stond echt, en in gebruik, de bar van het kroegje in Flodder.
En er was ook nog een stuntbedrijf op het terrein, heel gaaf.

Wij als beveiliging hadden niet zo heel veel met het BB huis te maken. Althans met de bewoners of het personeel dat in het BB huis werkzaam was. Wij zorgden ervoor dat er geen mensen naar binnen konden. We hebben uiteraard wel eens een rondleiding binnen gehad, en heb oog in oog met Ruud gestaan. Maar in principe kwamen we zelden binnen.

Na een paar uitzendingen, werd het steeds drukker in Almere…Er verschenen fans aan de hekken…mensen probeerden artikelen naar binnen te gooien. Ze vroegen van alles aan ons…maar wij wisten niet veel meer.

Door de drukte, gingen we van binnen naar buiten. We kregen een bouwkeet rechts binnen de poort..naast het BB huis.
Er probeerden mensen over de hekken te klimmen(voor het BB huis moest je een tweede hek passeren). We hebben de eerste weken echt tientallen mensen opgepakt, en aan de politie overgeleverd. De mensen kregen, volgens mij alleen een waarschuwing hiervoor.
Op een moment, waren 2 beveiligingsbeambten niet meer genoeg, en gingen we van 2 naar 4 man. Er stonden dagelijks, echt waar tientallen, zo niet honderden mensen aan de hekken van BB. Bussen vol, ongelooflijk. Iedereen die binnen wilden, moesten zich legitimeren

De dag dat de indringer verscheen, had ik geen dienst. Maar weet wel dat vanaf die tijd het BB huis tot een vesting werd gemaakt. Dubbele hekken, concertinas(rollen vlijmscherp draad met kleine scheermesjes) een poort met een code slot etc.
Ik was er wel de dag dat Willibrord Frequin binnenvloog, en er zelfs klappen zijn gevallen ….Op sbs 6 geweest……en volgens mij werd het toen een echte hype..Mensen gingen extremere dingen doen.
Voetbalclubs….
Die avond stonden er tientallen agenten, nog een beveiligingsbedrijf, met een stuk grotere mannen dan wij, met honden…heel heftig. Constante communicatie onderling….was echt een gekkenhuis toen.
We begonnen ook soms te vrezen voor de veiligheid van de bewoners, en hebben zelfs een vluchtauto klaargezet…tussen hekken, sloten erop…
Was best een enorme ervaring kan ik je vertellen. Elke dag vanaf die tijd was spannend. Een tijdje ervoor liepen we nog het Flodderhuis te bewonderen haha…pff

Ik heb helaas nooit foto’s gemaakt, en dat was volgens mij ook de bedoeling niet dat we dat deden.
Heb wel een enorme leuke tijd gehad in BB. Ben er vanaf dag 1 tot eind geweest. Heel leuk. Ook het beveiligingsbedrijf was een super ervaring, met zo’n opdracht. En ook de mensen van de regie en de productie waren super. We hadden naar mijn mening een hele goeie communicatie onderling.

Al met al, een super leuke ervaring, en zal t nooit vergeten….