Menu Sluiten

Lekkere nazomerzon

De bewoners genieten in de tuin van de warme nazomerzon. Iedereen weet wel een goeie mop. Maar Ruud lijkt in het warme weer een beetje in te zakken. Mona ontfermt zich over hem. “Gaat het nog een beetje, Ruud?”, vraagt ze bezorgd. Dat blijkt mee te vallen. “Ja hoor”, antwoordt de blonde reus uit Breda. Maar dan valt hij weer stil. “Hou je nog een beetje van me?”, probeert Mona het nog maar eens. Ruud trakteert haar op een big smile en reageert gevat: “Een hele emmer vol”.

Om 16.10 moet iedereen van Big Brother naar de huiskamer. Het grote moment van de nominaties is aangebroken. Maurice en Ruud maken nog snel een gang naar het toilet, zouden de zenuwen hen de baas worden? Ook Willem komt er bij en gaat naast Mona zitten. Ruud wast nog even de kippenstront van zijn knieën en nestelt zich dan tussen Willem en Mona in. Als de groep eindelijk compleet is, wordt de eerste naar de dagboekkamer geroepen en kan de nominatieronde beginnen. Na het nomineren reageren de bewoners allemaal hun spanningen af. In de huiskamer leeft Ruud zich uit op zijn gitaar, terwijl Bianca en Karin hem vocaal ondersteunen. Aan het begin van de avond valt het gezelschap uiteen. In de woonkamer leest Sabine een boek, terwijl Mona zenuwachtig voor de spiegel blijft frunniken aan haar kapsel. De parfumfles moet er aan te pas komen, ook nog even de tanden flossen.

Mona lijkt moeite te hebben om haar zenuwen in bedwang te houden. Uiteindelijk gaat ze naar de keuken. Daar is Bart met een cakeblik vol met heet water de kleren aan het strijken. Het is een beetje vreemd, maar het werkt wel. Mona groet de kippen in de tuin en gaat aan de eettafel een sigaret roken. Sabine is inmiddels ook in de keuken gekomen en kondigt demonstratief aan, dat ze gaat patiencen. Ook in de woonkamer is de spanning te snijden. Ruud stopt zijn gitaar weg en trekt een trui aan. Bianca kijkt gebiologeerd naar de kachel en snoept uit de pannen als er verder niemand in de kamer is. Karin gaat op zoek naar Maurice, die na zijn korte verblijf in de tuin op bed is gaan liggen. Bianca neemt de pannen vanuit de woonkamer mee naar de keuken. Daar is Willem. Ze vraagt om knoflook uit de voorraadkast, maar daar komt niets van in. Geërgerd loopt ze de herenslaapkamer. Daar gaat ze bij Maurice en Karin zitten. Niemand wil het over de nominaties hebben. Het lijkt erop dat de bewoners dat onderwerp en de bijbehorende spanningen maar liever doodzwijgen. Willem kookt vanavond samen met Bart. Bruine bonen staan er op het menu en Bart mag ze omroeren. Sabine zit te kaarten aan de eetkamertafel. Bianca helpt ook en dekt ondertussen de tafel. Ruud staat buiten hout te zagen voor het haardvuur. Als Karin en Maurice ook de keuken binnenkomen, gaat bijna iedereen aan tafel zitten. Ruud loopt binnen met een voorraad hout, die hij in de woonkamer legt. Hij kan bijna niet wachten tot het eten klaar is.

Hongerig zitten Karin, Maurice en Sabine aan tafel te kijken naar de verrichtingen van Willem en Bart. “Ik weet niet wanneer het klaar is”, zegt Karin, “maar wij hopen dat het nu komt.” Ruud loopt naar buiten en gaat verder met zagen. Een afgezaagd stronkje later wordt hij weer naar binnen geroepen, het eten is klaar. De temperatuur daalt en de bewoners klagen over de kou. Truien komen te voorschijn en dekens worden de kamer ingesleept. Om de weerstand te vergroten krijgen de bewoners allemaal potjes met vitamine-c pillen. Karin biedt Ruud een pedicure aan en gaat zijn nagels vijlen. Ruud raakt helemaal in hogere sferen: “Oh, wat is dit lekker zeg, je lekker laten verwennen. Een beetje hemel op aarde.” Later op de avond gaat Karin op de stretcher liggen en ontfermt Ruud zich met een beetje massage-olie over haar voeten. Karin geeft zich helemaal over aan zijn vaardige handen.

Vroeg in de avond loopt de woonkamer langzaamaan leeg. Bianca is moe en besluit naar bed te gaan, waar zij nog een tijdje leest. Ook Wilem heeft de slaapkamer opgezocht. Mona neemt haar kans waar en nestelt zich in de armen van Ruud en leest hem voor uit een boek. Geïnteresseerd luistert Ruud naar haar stem en kijkt mee met Mona. Als even later Karin het voor gezien houdt en naar de slaapkamer loopt, lijkt ook voor Maurice de avond voorbij. Hij wenst iedereen een goede nacht en vertrekt met dekbed de slaapkamer in. Binnen enkele seconden staat hij echter weer in de woonkamer. De bruine bonen hebben bij Willem hun werk gedaan. Gewapend met een handdoek loopt hij even later weer de slaapkamer in en probeert de lucht weg te wapperen. Als het handdoekwaaien niet blijkt te helpen, gaat hij opnieuw naar de woonkamer. Hij besluit te wachten tot de lucht is opgeklaard.

Als Maurice even later weer naar de slaapkamer is, komt het gesprek onder de vier achterblijvers op het leven na Big Brother. Sabine lijkt het heel eng, na het vertrek uit het huis weer over straat te gaan. “Iedereen weet wie je bent, weet hoe je privé bent. Dit is wel niet privé, maar het komt wel heel dicht in de buurt. Als je een rol speelt is een serie, dan weet iedereen dat hij die rol speelt. Maar dit ben jezelf.” Ruud beaamt dit: “Stel je voor, dat je hier met je vrienden zit, dan is het heel anders.” Bart weet niet of dat een voor- of nadeel zou zijn: “Als je hier negen vrienden bijeen zet, die elkaar moeten wegstemmen, dan krijg je pas echt bonje.” De spanningen van de nominaties blijken veel energie te hebben gevergd. Rond middernacht is het stil in het Big Brotherhuis.