Menu Sluiten

Internet ‘waakt’ over Big Brother

De Telegraaf 29 oktober 1999
Door Marcel Frost

AMSTERDAM, vrijdag Bizar. Zo kun je de ophef die rond het Veronica-programma ‘Big Brother’ is ontstaan zo langzamerhand wel noemen. De bewoners van het geïsoleerde huis in Almere zijn het speerpunt geworden van allerhande speculaties. Zo lijkt wat zij in het huis meemaken niet meer zo belangrijk, maar de (schijn)wereld om hen heen des te meer. Met name het internet is een onuitputtelijke bron van informatie, gebaseerd op roddels die stuk voor stuk waar zouden kunnen zijn. Maar de op volle toeren draaiende geruchtenmachine zou evengoed afgedaan kunnen worden als de reinste kolder.

Een paar voorbeeldjes: de vorige week naar huis gestuurde Sabine zou inmiddels zwaar overspannen thuis zitten. Andere ‘BB’-watchers houden het er op dat de Tilburgse slechts een griepje te verwerken had. Ook haar telefoonnummer is op het net te vinden. Niet één, maar wel tientallen verschillende nummers…

Over Bart wordt gemeld dat hij deze week vrijwillig het huis heeft verlaten. De live-beelden bewijzen echter tegelijkertijd het tegendeel. Maar daar rommelt Veronica mee, aldus ‘uiterst betrouwbare’ zegslieden. Op weer een andere pagina tellen we negen bewoners op het moment dat er officieel nog maar acht in het huis zitten. Wie de beelden van de verschillende kamers goed bekijkt, ziet echter dat een bewoner dubbel is afgebeeld middels een eenvoudige trucage. En wanneer Amsterdamse Mona uitglijdt tijdens het oefenen voor de weekopdracht, verschijnt nog geen kwartier later de eerste melding dat ze haar heup heeft gebroken.

Pikante beelden

Karin en Maurice vormen een verhaal apart. Hardnekkig blijven de verhalen de kop opsteken dat van het duo pikante beelden bestaan, die niet worden uitgezonden. Karin zou de programmaleiding hebben gesmeekt om de scènes niet openbaar te maken. Haar man zou inmiddels flink stampij hebben gemaakt bij de omroep en na het zien van de beelden, die helemaal niet bestaan, echtscheiding hebben aangevraagd. Smeuïg, dat wel, maar niet waar, aldus Veronica.

“Dat soort verhalen zijn voor de familie niet leuk”, zegt woordvoerster Karin Bouwknegt van Veronica, die inmiddels een dagtaak heeft aan het ontzenuwen van allerhande roddel en achterklap. “Echtgenoot en kinderen lezen die verhalen ook op internet of worden er door bekenden op aangesproken. Bij sommige gezinnen liggen fotografen van ‘de bladen’ in de struiken en die hebben na een wazig shot vaak genoeg voor een heel verhaal. We proberen de familie dan ook zo goed als mogelijk te begeleiden.”

Bestorming

Eén gerucht wordt door de zender wel degelijk serieus genomen. Een groep anonieme studenten heeft zich op het internet verenigd om op 18 november aanstaande het Big Brother-huis te bestormen. Of het echt gaat gebeuren valt te bezien, maar Veronica “neemt haar maatregelen”. Met informatie over welke, is de omroep niet scheutig.

Ondertussen doen de roddelbladen hun uiterste best om de naar huis gestuurde bewoners vooral beroemd te laten blijven. Dat terwijl deze eigenlijk niet meer zijn dan de verliezers van een tv-spelletje. Een uiterst slim tv-spelletje, dat wel.