Menu Sluiten

‘IK WIL OOK ZO’N RUUD T SHIRT’

Rotterdams Dagblad 29 november 1999

De Stichting Bont voor Dieren wil Ruud tot erelid van de stichting bombarderen, vanwege zijn ‘belangrijke bijdrage aan de bescherming van pelsdieren’. Wat heeft Ruud dan voor bijzonders gedaan? Bevrijd hij in het holst van de nacht gemartelde nertsen uit hun veel te kleine kooitjes? Heeft hij voor het oog van de camera’s Neerlands politieke top bekogeld met rotte tomaten of ten minste een boze brief gestuurd naar de verantwoordelijke staatssecretaris?

Nee, Ruud woont in het Big Brotherhuis. In dat huis draagt hij zo nu en dan een T shirt van de stichting met daarop de leus ‘Fur coats are worn by beautiful animals and ugly people’ (Bontjassen worden gedragen door mooie dieren en lelijke mensen). In een persbericht meldt de stichting dat sinds het T shirt als een ’tweede huid’ om de ‘knuffelbeer uit Big Brother’ op tv te zien is, er tientallen telefoontjes en e mailtjes binnenstromen op het kantoor in Amsterdam.

Al die mensen willen ook ‘zo’n Ruud T shirt’ hebben of anders de iets duurdere sweateruitvoering. ‘Ruud zorgt hierdoor onbewust voor extra steun aan de campagnes van Bont voor Dieren om een einde te maken aan het doden van dieren voor bont’, aldus de stichting. De extra belangstelling kwam voor de stichting dus letterlijk uit de lucht vallen. Maar je moet het ijzer smeden als het heet is, lijkt de gedachte achter het plan om Ruud erelid te maken zodra hij het huis verlaat. ,,Daarover moeten we natuurlijk nog met Ruud overleggen”, aldus Ineke Steetskamp van de stichting. ,,Hij weet immers nog van niets. Maar wij zien hem wel als toekomstig goodwill ambassadeur.”

Over eventuele verdere invulling beraadt de stichting zich nog. Maar een persoon erelid maken omdat hij toevallig een T shirt aan heeft, zonder te weten of hij echt hart voor de zaak heeft; is dat niet wat voorbarig? ,,Ik denk dat iemand die zo’n T shirt draagt geen bontjas in zijn kast heeft hangen”, stelt Steetskamp.

,,Op dierendag heeft hij de tekst op het shirt vertaald voor zijn medebewoners en ze waren het met de strekking allemaal eens. En één van mijn collega’s meent in de uitzending van afgelopen woensdag gezien te hebben dat hij nog een ander type shirt van ons droeg. Dat was alleen niet goed te zien omdat het donker was en er dus gefilmd werd met infrarood camera’s.”

Verder meldt de stichting dat de ‘Sint en anti bont Piet’ inmiddels een nieuw exemplaar naar het Big Brotherhuis hebben gestuurd omdat Ruuds exemplaar er nogal oud en versleten uitziet. Of het cadeautje hem zal bereiken is nog onzeker. De opbrengst van de T shirtverkoop komt overigens geheel ten goede aan de acties tegen de bonthandel.