Menu Sluiten

,,Het Big Brother-huis is lang niet zo goed beveiligd als Veronica beweert”

Noordhollands Dagblad 28 oktober 1999
Van onze verslaggeefster Elles van Gelder

,,Het begon allemaal als een geintje”, vertelt de 29-jarige Marco Oldenhof, eigenaar van cafe De Clown in Zaandam. ,,Ik zag op de televisie dat het weekbudget, het bedrag waarvoor de bewoners van Big Brother eten en drinken krijgen, verlaagd werd. Dat vond ik zo zielig, dat ik besloot ze zelf een hapje en een drankje te gaan brengen.”

Samen met de 32-jarige Zaandammer Rene Outmayer en de 22-jarige Jop Nieuwenhuizen stelde hij een overlevingspakket samen. ,,We stopten er sterke drank, broodjes en een krant in”, zegt Marco. ,,Bovendien schreven we een brief waarin we duidelijk maakten dat we geen slechte bedoelingen hadden.”

Omdat zowel Marco als Andre de tas vol levensmiddelen niet durfde afleveren, was Jop de uitverkorene. Maar voordat de Oostknollendammer het plan daadwerkelijk moest gaan uitvoeren, werd het terrein van Big Brother grondig verkend. ,,We wilden natuurlijk precies weten wat de makkelijkste weg was om binnen te komen”, aldus Rene. ,,Dus zijn we een week voor de inbraak al een keer naar Almere gereden om de omgeving te inspecteren. Vorige week dinsdag zijn we teruggegaan om onze missie te volbrengen.”

BANG

Helemaal in het zwart gekleed en geschminkt werd Jop dertig meter voor het Big Brotherhuis afgezet. ,,Overal stonden grote felle schijnwerpers”, vertelt Jop. ,,Plat op mijn buik ben ik door de schaduw richting het huis gekropen. Nadat ik me met mijn tang een weg had gebaand door enkele rollen prikkeldraad, kwam ik terecht op de set van de tv-serie Flodder. In een van de huizen op de set ben ik even gaan uithijgen. Bovendien kon ik van daaruit goed overzien waar de bewaking was.”

Al snel achtte Jop de kunst veilig, dus trok hij een sprintje en klom over het hek en de schutting van het Big Brotherhuis. ,,Met mijn voeten belandde ik in de compostbak van de tuin”, zegt Jop lachend. ,Snel stormde ik naar binnen. Sabine en Bianca zaten op de bang en schrokken zich natuurlijk helemaal dood.”

Tijd voor een praatje was er niet. Jop zette de tas neer en vluchtte het huis uit. ,,Ik hoorde de bewaking nog roepen `Stoppen, stoppen’, maar ik was zo bang dat ik me snel uit de voeten maakte. In het Flodderhuis verstopte ik me achter een bankstel. Overal om me heen hoorde ik de bewakers vloeken en tieren. Mijn hart klopte in mijn keel en ik ademde zo zwaar dat ik mijn bivakmuts tegen mijn mond heb aangedrukt zodat ze me niet zouden horen.”

OVERWINNING

De bewakers wisten Jop niet te vinden. Na een uur was de rust weergekeerd en kon hij ongestoord terugkeren naar zijn vrienden die in hun auto op hem zaten te wachten. ,,Ik was zo ontzettend blij hem weer te zien”, zegt Marco. ,,Het is voor ons echt een grote overwinning dat de missie is geslaagd.”

,,Weet je wat alleen jammer is?”, vervolgt de Zaandammer. ,,Op internet stond dat de bewoners de spullen niet hebben mogen houden. En dat terwijl er twee T-shirts inzaten. Een van mijn cafe en de andere van de bakkerij van Rene. Wij hadden natuurlijk gehoopt dat de bewoners die aan zouden trekken.”

UITZENDING

Een ander punt van teleurstelling is het feit dat de inbraak niet op televisie is uitgezonden. ,,We hebben het niet uitgezonden omdat we andere mensen niet willen aanmoedigen om ook het huis binnen te sluipen”, zegt een woordvoerster van Veronica. ,,Het is een gevaarlijke onderneming die door de bewoners totaal niet op prijs wordt gesteld.”

De drie Zaankanters geven een heel andere verklaring voor het niet verschijnen op het scherm. ,,Waarschijnlijk hebben de camera’s Jop niet kunnen volgen omdat hij zo vliegensvlug was”, lacht Marco. ,,Ach nee”, spreekt Jop hem tegen. ,,Ze willen gewoon niet laten zien dat de beveiliging van een van de zwaarst bewaakte huizen van Nederland gewoon een aanfluiting is.”