Menu Sluiten

Foutjes

BN/DeStem 16 november 1999
Door Cees Maas

Er gaat nog weleens wat mis bij het produceren van de BB-uitzendingen. Fouten en foutjes komen voor en Veronica zelf doet er niet kinderachtig over en erkent ze (meestal) ook.

Soms is het geen fout, maar een doelbewuste poging om de kijkers te besodemieteren. Ook dat erkent Veronica, maar alleen desgevraagd en achteraf. Een dikke fout was natuurlijk de microfoon die per ongeluk open stond, waardoor de bewoners hoorden dat ze een ‘stelletje eikels’ werden genoemd door iemand van de redactie. Een foutje was die keer dat televisiekijkend Nederland live Anouk op de wc zag zitten. Een grove schending van de afgesproken privacy-regels, vonden sommigen.
Paul Römer, de producer van Endemol, gaf onlangs in een chatsessie (een babbelbox) op de Veronica-site op internet toe dat het hier een ‘schakelfout’ van de regie betrof. “Het duurde 1,2 seconde, maar het had niet mogen gebeuren”, aldus Römer.
Iets anders is manipulatie. Je kijkt naar een BB-uitzending waaronder in grote letters ‘live’ staat, terwijl het geen live-uitzending is, maar gemonteerde en eerder opgenomen beelden. Het betrof de openingsaflevering. Paul Römer werd hiermee geconfronteerd in dezelfde chatsessie en antwoordde zo: “We wilden het live-gevoel hebben. Oorspronkelijk zou het programma ook live zijn, door technische redenen hebben we besloten het een dag eerder op te nemen, maar wel het live-gevoel te behouden. De titel was fout en niet nodig geweest, jammer.”

Iets waarmee zeker niet is gemanipuleerd, is de internetpeiling die BN/DeStem houdt op de website van de krant. Een tussenstand leert ons dat 65,3 procent van de mensen die reageerden elke dag kijkt. 22,4 procent kijkt meerdere keren per week, 0,1 procent kijkt minder dan een keer per week en 12,2 procent kijkt helemaal nooit.