Menu Sluiten

F16 fotografeert BB-huis

De Telegraaf 6 december 1999

Ook de jachtvliegers van de Koninklijke Luchtmacht koesteren warme belangstelling voor de deelnemers van Big Brother.

Een F16-piloot van de vliegbasis Volkel heeft het Big Brother-huis en het omliggende terrein gefotografeerd als onderdeel van een luchtmacht- oefening.

Eerste luitenant Robin van Loo en kapitein Patrick Musters van het 316 fotoverkenningssquadron van de F16-basis Volkel bemerkten tijdens de voorbereidingen van een reguliere oefenvlucht dat hun uitgestippelde route bijna recht over het Big Brother huis in Almere leidde.

Hierop besloten ze de oefening uit te breiden: behalve verkenningsfoto’s van het sluizencomplex bij de Afsluitdijk en een landmachteenheid in Garderen werd ook het momenteel beroemdste huis van Nederland haarscherp op de gevoelige plaat vastgelegd. Op de met 70 en 150 millimeter lenzen gemaakte foto’s zijn zelfs nog gedaanten in de tuin te ontwaren die aan het voetballen waren. “We zagen ze nog naar ons zwaaien”, aldus de vliegers.

De twee F16’s vloog op het moment van de opname met een normale kruissnelheid van circa zevenhonderd kilometer per uur (420 knopen) net boven de minimaal aan te houden hoogte van ruim driehonderd meter.

Het squadron in Volkel, dat als het aan minister De Grave ligt wordt wegbezuinigd, krijgt vandaag bezoek van de Tweede Kamerfractie van de PvdA. De parlementari─Śrs krijgen uitgebreide voorlichting over de werkzaamheden van het met achttien vliegtuigen uitgeruste squadron. De sociaaldemocraten hebben al meermalen laten weten tegenstander te zijn van de in de Defensienota aangekondigde bezuinigingen op de F16’s. Ze wijzen hierbij op de grote rol die de Koninklijke Luchtmacht heeft gespeeld in onder meer de Kosovo-oorlog.