Menu Sluiten

Ende helpt Mol uit Big Brother nood

lion.cistron.nl artikel 9 oktober 1999

Joop van den Ende is de grote redder geworden van het Veronica-programma Big Brother. De maker van tv-entertainment heeft het door zijn zakelijke partner John de Mol geproduceerde programma, dat ten onder dreigde te gaan aan saaiheid, nieuw leven ingeblazen met het idee parachutisten te laten landen in de tuin van het Big Brother huis in Almere. De spanning is weer helemaal terug.

“We zaten behoorlijk omhoog met Big Brother,” geeft producer John de Mol toe. “In een gemiddelde soap zit tenminste nog een beetje verhaal, maar in Big Brother gebeurde helemaal niets. Een opbloeiende liefde tussen Bart en Sabine… Nou ja, relaties zie je overal om je heen. Dodelijk saai om naar te kijken dus en dat juist nu buitenlandse televisiestations zoveel interesse tonen voor het format.”

“Welnu, ik heb het probleem voorgelegd aan mijn zakenpartner Joop van den Ende. Voor mij is Joop nog altijd een soort grote broer. Wat ik zo goed van hem vind is dat hij alles hardop durft te zeggen, bijvoorbeeld dat het allemaal shit is wat commerciële omroepen uitzenden. Toen ik over Big Brother begon, zei hij meteen: tja John, dat is nou typisch zo’n programma dat ik bedoelde toen ik mijn passie preekte.”

“Ik vroeg: maar heb jij misschien een idee om Big Brother spannender te maken? We zijn toch samen Endemol? Joop keek bedachtzaam en zei: waarom laat je geen cameramensen van een concurrerende omroep met parachutes in de tuin van het Big Brother huis landen? Parachutes leveren altijd spannende beelden op. Ik vroeg: maar wat komen die cameramensen dan doen? Nou, zei Joop, laten zien wat er werkelijk gebeurt in het Big Brother huis. Ik zei: maar in het Big Brother huis gebeurt niets, welke omroep wil daar parachutisten heensturen? Toch niet de NOS? Joop schudde zijn hoofd en zei: wat denk je van SBS 6? Toevallig ben ik producent van het SBS 6 programma De Week van Willibrord, je weet wel, met Willibrord Frequin. Zo’n inval per parachute past uitstekend binnen het format van dat programma. Als we de parachutisten een beetje laten knokken met de bewakers van Veronica en als Veronica hardop dreigt naar de rechter te stappen om het uitzenden van SBS-beelden te voorkomen, heus, dan komen de kijkers wel.”

“Ik was nog even bang voor onze contracten met SBS 6 en Veronica, maar Joop zei: ben je gek, met zoveel extra kijkers maak jij een goede beurt bij Van der Reijden en haal ik een wit voetje bij Van Westerloo. Veronica en SBS 6 houden zich wel koest. Je zei toch dat buitenlandse SBS’en ook het format van Big Brother willen kopen?”

“Wat een genie is die Joop van den Ende toch! We praatten nog even de details door. Om het helemaal echt te laten lijken zou SBS beelden brengen waarop de bewoners enthousiast reageren op het onverwachte bezoek en Veronica zou de parachutisten afschilderen als brute ordeverstoorders.”

“Toch had ik aarzelingen. Ik vroeg Joop: spelen we zo niet een beetje vals? Maar Joop zei: ben je gek! Die live uitzending van het binnengaan van het Big Brother huis door die negen mensen was toch ook tevoren opgenomen? En op dagen met bewolking zenden jullie beelden uit waarop je de bewoners in de zon kunt zien zitten. In het boek Nineteen Eighty-Four van George Orwell wordt in het Ministry of Truth ook voortdurend de feiten vervalst. Er zit veel meer Big Brother in dit project dan je zelf in de gaten hebt. Denk erom: het gaat om de kijkcijfers! Ons doel is niet: Big Brother is watching you. Ons doel is: You are watching Big Brother!.”