Menu Sluiten

Drentse beveiligingsmensen waken over Big Brother

Drentsche Courant 4 januari 2000
Van onze verslaggever Hans Huiting

VALTHERMOND – Het Big Brother huis in Almere is leeg. De laatste bewoners gingen vorige week naar huis. Ruud, Willem en Bart sloten na een periode van ruim honderd dagen de deur achter zich. De lichten zijn uit en de omgeving rond het huis ligt er verlaten bij. Toch wordt het huis nog goed bewaakt. Zes beveiligingsbedrijven maken regelmatig hun rondjes om ongewenste gasten te weren.

„Er zijn genoeg mensen die een kijkje willen nemen in het beroemdste huis van Nederland”, stellen Alan Bakker en Henk Robben uit Valthermond. Beide mannen zijn in dienst van beveiligingsbedrijf Rial uit Emmen en onderdeel van de hondenbrigade. De laatste zes weken maakten ze dagelijks een ritje naar Almere. „In het huis is nog veel apparatuur aanwezig. Die moet nog worden gebruikt voor bijvoorbeeld trainingen van Duitse en Belgische televisieteams.” De beide heren hebben genoten van de Big Brother periode. „Je bent natuurlijk wel met je werk bezig maar het heeft veel indruk gemaakt. Het was ons grootste project tot nu toe. Je zit aan tafel met Rolf Wouters en je loopt op enkele meters afstand van de jongens. Het is best verslavend geweest. We voelden ons bevoorrechte mensen.”

Bakker en Robben hebben zich verbaasd over de impact van het programma. „Zes weken geleden toen er sprake zou zijn van een ontmoeting tussen supportersgroepen zijn we begonnen. Sindsdien hebben we veel meegemaakt. Als Bart in de dagboekkamer vertelde dat hij te weinig shag had duurde het niet lang of er kwam wel iemand shag brengen. Dat gebeurde vaak in een tennisbal of honkbal. Die was dan open gesneden en daarin was de shag verstopt. De honden zochten de ballen dan weer op. Het gebeurde ook wel dat mensen wilden kijken hoever ze konden komen. Elke dag zijn er wel aanhoudingen geweest door ons of de collega‘s.” Het bleef niet alleen bij tennisballen. „Enkele Groninger fans uit Marum probeerden zelfs pijltjes over de schutting te schieten. Daarin was een weed verstopt.”

Van enige inmenging in gesprekken met Big Brother bewoners was geen sprake. „Je loopt op enkele meters afstand en je hoort ze wel praten. Wij hebben niet gereageerd. De honden kunnen op commando blaffen en als dat gebeurde ging het gesprek aan de andere kant van de schutting over honden. Dat was wel mooi.” De heren hebben ook genoten van de laatste avond. „Toen zijn we zelfs nog even in beeld geweest. Het mooiste van de avond vond ik toen Alan in het Fries met Willem sprak”, vertelt Robben. „Verder was alles perfect geregeld. Het gaf dan ook een goed gevoel. Ruud, Bart en Willem hebben ons zelfs nog even bedankt voor de aanwezigheid.” Bakker was in de bevoorrechte positie om vorige week nog even door het lege huis te lopen. „In het echt was het kleiner dan dat je op de televisie zag. Ook heb ik nog even op de bekende gele bank gezeten. Ik had er zelf ook best in willen zitten”, bekent Bakker. „Misschien wel een volgende keer.”

Ook het thuisfront in Valthermond heeft kunnen meegenieten van de avonturen in Almere. Robben: „Vaak schreef ik even de belangrijke zaken van mijn dienst op zodat ze op de hoogte waren. Na de slotavond ben ik er even voor gaan zitten en heb een verhaaltje gemaakt.” Bakker en Robben hebben zich geërgerd aan een groepje Feyenoord-fans uit Rotterdam. Zij bleken verantwoordelijk voor de kreten die Willem de laatste dagen naar het hoofd geslingerd kreeg. „We hebben ze niet kunnen pakken.” Heeft wel de goede man gewonnen? „Wij vinden dat Ruud had moeten winnen. Hij was wel de motor in het huis.” De Drentse beveiligingsmensen kunnen de komenden weken van een welverdiende rust genieten. Daarna moeten ze weer aan de slag. Misschien bij het huis in Almere of misschien ergens anders. „Deze zomer zijn we van de partij bij het EK. Daar kunnen we nu al naar uitzien.”